kayıt

kam

  1. 9
    Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe büyücü din adamı olarak geçen kişidir.
  2. 8
    amad parçaları baştan sonra bitirme tezi tadında iştir. folklorik ögeleri ağır basan hafif caz hafif rock tadında deneyselliğin dibine vurmuş gruptur. yetmezmiş gibi bir de çıplak ayaklar kumpanyası ile bir klip çekmişler ki muhakkak izlenilmesi gerekir. folklör ile başlayan dansları gittikçe şaşırtıcı işlerle taçlanıyor. bir abimizin nonstop dans sekansı vardır ki, insan bu şarkıdan böyle klip beklemiyor.

    velhasıl, çok güzel gruptur. dinleyin. ^^
  3. 7
    deneysel rock ve jazz tarzında müzik icra eden grup.

    open.spotify.com/...

    keyifli.
  4. 6
    İslamiyetten önceki Türk devletlerinde dini ritüellerle ilgilenen bağımsız din adamlarıdır farklı olarak vereceğim bilgi ise şudur:
    Giydikleri kıyafetlere "Manyak" denir..
  5. 5
    şaman.
    gelecekten haber veren kişi.
    eski Türklerde çocukların adları kamlar tarafından konulurdu.
    kam çağırılmazdı bir kabileye kendi isteği ile gelir kendi isteği ile giderdi.
  6. 4
    Eski türklerde bir din adamı.
  7. 3
    pentagram/mezarkabul adlı heavy metal grubunun, icra etmiş oldukları ensturmantel çalışma.
  8. 2
    dilek, istek, arzu.
  9. 1
    şaman.

    ilkel topluluklarda doğaüstü güçlerle iletişime geçebilen din adamı. Ruhlarla irtibat kurabilir. Dualarıyla hastaları sağaltabilir ve törenlerle kötü ruhları kovabilir. Aynı zamanda büyücü ve hekimdir. Değişik ritüelleri yerine getirir. Tanrı ilk şamanı yarattığında onun evinin önüne sekiz dallı bir ağaç dikmiştir. Bu nedenle her şaman kendisini temsil eden bir ağaç diker. Bu ağaca "Turuğ"adı verilir. ilerleyen zamanlarda Ayığ Han üç şaman göndermiş ve bunların çadırlarının önüne de yine birer tane ağaç dikmiştir. Rivayete göre Tanrı Ülgen ilk şamana "Senin adın bundan böyle Kam olacak" diyerek adını vermiştir. Gök Tanrı tarafından bu göreve getirildiğine ve üstün güçlerle donatıldığına ve ruhlaralemi ile insanlar arasında aracı olduğuna, bazı gizli bilgiler taşıdığına inanılır. Şaman kendi özel yöntemiyle ulaştığı coşa (vecd) yani kendinden geçme halinde, ruhunun göklere yükselmek, yeraltına inmek ve oralarda dolaşmak gibi yetenekleri bulunur. Coşku halinde ruhlarla iletişim kurar. Bu coşkuya ulaşabilmek için müzik ve ritim büyük öneme sahiptir. Dans ederek kendinden geçer. Maddi dünya ile olan bağlar zihnen kopar. Bu aslında bir çeşit delilik halidir. Bütün kamların çok derin sezgileri, geniş düş güçleri vardır. Derin bir coşkunluğa kapılarak kendinden geçer. Gökleri ve uzayı, yeraltı dünyasını gezdiğine, ruhları gördüğüne, bütün gizli alemleri dolaştığına inanılır. Şaman ruhları egemenliği altına alarak, ölüler, doğa ruhları ve şeytanlarla ilişki kurar. Şaman, gerektiğinde yardımcı ruhları dünyanın her yanına dağılmış olsalar bile olsalar çağırabilir. Bu çağrıyı davul veya tefini çalarak yapar. Şamanizmde tanrı-doğa-insan arasında sürüp giden ve hiç kopmayan bir bağlantının bulunduğu öngörülür. Şamanlar için sıfat olarak Toyun (Toyon) "Efendi, Sahip" tabiri kullanılır. Bazı Macar kavimlerinde Gam sözcüğü falcı, kahin anlamında kullanılır. Şamanların koruyucu ruhlarına Kamortan denmesi de burada değinilmesi gereken bir konudur. Moğollara göre Ergil Buga (veya diğer adıyla Holongoto) şamanlığın dokuz derecesine ait gelenekleri kurmuş ve emrine 99 erkek, 99 kadın şaman alarak Sayan dağlarına çekilmiştir. Bazen Türk kültüründe din adamları iki isimle (iki sınıf halinde anılır): Nom ve Kam. Bazı kaynaklarda Nomların Kamları bilgileriyle mağlup ettiklerinden bahsedilir. iki tür kam bulunur.

    1. Akkam (Aktoyun): iyi Ruhlarla iletişime geçen şaman.
    2. Karakam (Karatoyun): Kötü Ruhlarla iletişime geçen şaman.

    kaynak: türk söylence sözlüğü*