kayıt

halit karsıalan

  1. 1
    *

    (bkz: halit paşa)
  2. 2
    (bkz: deli halit paşa)
  3. 3
    türk asker ve siyasetçidir. önce birinci dünya savaşında ermenilere karşı savaşmış, gümrü anlaşmasından sonra batı cephesine dönüp 12. grup komutanlığını üstlenmiştir. siperlerde savaşıp, kaçan askerlerini vurduğu kanıtlıdır. en az 3 kurmay komutanını vurduğu iddia edilir.

    ikinci mecliste ardahan milletvekilliği yaptı. 14 şubat 1925 'te meclis koridorlarında, kan davalısı ali çetinkaya tarafından vurularak öldürüldü.
  4. 4
    #1730114

    bu girdiyi yazarken birincil kaynak olarak yalnızca tbmm tutanaklarını gösterebilirim. gerisi, sağdan soldan, ekşiden vs okuduğum şeyler ki onları daha evvel okumuştum, aşağıdakiler de aklımda kalanlardır:

    gördüğüm kadarıyla, kendisinin vefatı hakkında tam bir bilgi sahibi değiliz. kimisi meclisteki görüşmelerde deli halit paşa'nın tbmm'de malul gaziler hakkında yapılan görüşmelerde kendisine çıkışan bir milletvekiline tehditkar biçimde davrandığını, o milletvekilinin korktuğunu ve bu durumu kel ali'ye söylediği, ikilinin meclis koridorunda silah çekiştiği ve deli halit paşa'nın yanılmıyorsam karnından vurulduğu, birkaç gün yaşam mücadelesi verdiği ve akabinde yaşamını yitirdiğini söyler. kel ali de yargılanmış ancak nefs-i müdafaa değerlendirmesi ile bir cezaya çarptırılmamıştır.

    halit paşa, 1925 yılı ocak-şubat aylarında istiklal savaşında malul olan gaziler ve şehit aileleriyle ilgili -onlara maaş bağlanması için- şiddetli tekliflerde bulunuyor. o dönem ilgili bakan bunun bütçeyi sarsacağını vs. söylüyor. paşanın meclis tutanaklarında feryatları mevcut. kimileri de bu tartışmalar akabinde halit paşa ile kel ali arasında bir tartışma çıktığını, paşa'nın pisi pisine öldürüldüğünü söylüyor.

    nerde okuduğumu tam hatırlamıyorum ancak deli halit paşa ile kel ali arasında taa trablusgarp günlerinden kalma anlaşmazlıkları olduğunu okumuştum.