kayıt

cpr

  1. 1
    KS. cardiopulmonary resuscitation.
  2. 2
    spontan kalp atımı, spontan solunum ve beyin fonksiyonlarının tekrar kazandırılma çabasıdır.

    beklenmedik bir şekilde etrafınızdaki herhangi birinin solunumu veya kalbi durabilir. böyle anlarda paramedik'in gelmesini bekleyecek zamanınız olmadığı durumlar söz konusu olabilir ve sizin acil müdahale etmeniz gerekir. bu acil müdahalenin adı cpr'dır. diğer bir adıyla yapay solunum ve kalp masajı.

    3 aşaması bulunur.

    a) airway: şuur kapalı ise, tek kişi ise önce 112 sonra CPR, iki kişi ise biri 112 diğeri CPR. hava yolu kontrol edilir. bunu hastanın ağız ve burnuna kulağınızı yaklaştırarak yaparsınız. hava yolu kapalıysa açma teknikeri uygulanır. boyun ekstansiyonu, çene kaldırılması. hava yolu tıkanıklığının en sık nedeni dildir. burada amaç dil kökünü kaldırmaktır. baş bir elle alından geri itilir, diğer elle çene kaldırılır ve dil posterior faringeal duvardan* uzaklaştırılır. bu yöntem travmada kullanılmaz! diğer yöntem çene asılması, bunu sağlık personeli yapar ve travma halinde tercih edilir. çene her iki elle angulus mandibuladan * öne doğru kaldırılır ve baş parmaklarla ağız açılır.


    b)breathing: hastanın nefes alıp almadığı kontrol edilir. bunu kulağınızı hastanın ağzına, burnuna doğru yaklaştırarak anlayabilirsiniz. 10sn bak dinle hisset. yeterli hava yoksa 2 soluk ver ve göğüs kompresyonuna başla. 2 kişi 5 göğüs kompresyonu 1 solunum. eğer CPR yapacak kişi bu konuda eğitim almamışsa sadece göğüs kompresyonu yeterli, solunumla vakit kaybetmemelidir. CPR yapacak kişi bu konuda eğitimli ve solunum için göğüs kompresyonuna çok kısa ara verecekse 30/2 veya solunum için gönülsüz ise sadece kompresyon yapılabilir.


    c) circulation: en önemli bölümdür. dolaşımı anlamak için; erişkinlerde karotis arterden *, infantta * brakiyal * veya femoral * den 10sn nabız kontrolü yapılır. nabız alamıyorsanız hemen göğüs kompresyonuna başlanır. hasta sert- düz yere yatırılmalı. göğsün ortasında sternum * lokalize edilir. bir elin ayasını diğer elin üzerine yerleştirilir. dirsekler bükülmemeli. dakikada 100 bası. sternum 4-5 cm çökecek şekilde masaj yapılır, göğüs kafesinin eski haline gelmesine fırsat verilmelidir. hızlı ve güçlü uygulanmalı. zaman kaybedilmeden koroner perfüzyonu sağlanmalı.

    not: göğüs masajı yaparken sık sık nabız kontrol edilmelidir, nabız alındığı zaman kompresyon bırakılmalıdır. diğer türlü hastaya zarar verilir.
  3. 3
    dua gibi ezberlenmesi, dans gibi tekrar edilmesi gereken, sağlıkçıların, öğretmenlerin, çocuk sahibi insanların, kalabalık mekanlardaki yetkililerin bilmemesinin suç sayılması dahi gereken basit ama hayat kurtarıcı gidenek. bir kaç tüyo vermek üzereydim ki, bir basamağının diğerinden daha az ya da fazla değerli olamadığını fark ettim. mutlaka tüm ayrıntılarıyla öğrenelim, öğretelim.