kayıt

ilginç bilgiler

  1. 74
    -bir toprak parçasının ada olarak kabul edilebilmesi için, bütününde aynı iklimin görülmesi gerekir. bu yüzden dünya'nın en büyük adası avustralya değil, grönland'dır.
    • o zaman lost'taki ada aslında ada değil :D
  2. 75
    vay arkadaş
  3. 76
    denizcilik dilinde marijuananın adı ıspanakmış. o yüzden temel reis sürekli piposuna ıspanak koyuyormuş.

    (bkz: ansızın aydınlanmak)
  4. 77
    - nijerya, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen pele'nin maçını izleyebilmek için, biafra ile yaptığı savaşta 2 günlük ateşkes ilan etmiştir.
  5. 78
    ineklerin yaşadıkları coğrafyaya göre aksanları değişmektedir. burada "mö" diyen inek ingiltere'de "meö" diyebilir.
  6. 79
    ingiltere kralı veya kraliçesi'nin, kendi tahtı dışındaki bir tahta oturması yasaktır. bu yüzden ıı. elizabeth de, game of thrones setini ziyaret ettiği sırada, sembolik bir taht olan demir tahta oturmamıştır.
  7. 80
    -türk kahvesi, eskiden, yemenden getirilen kahve çekirdekleriyle yapılmaktaydı. "türk kahvesi" denilmesinin sebebi, pişirilme yöntemidir.

    edit: imla, anlam.
  8. 81
    Titanic kazazedesi Charles Joughin, gemi batarken 45 yıllık konyağını boşa gitmesin diye kısa sürede içmiş, bu sayede donmaktan kurtulmuştur.

    Zehir bir bilgi ama ne derece doğru derseniz ben de inanmadım xd.
  9. 82
    ingilizcede hapşurulduğunda söylenen bless you 6. yüzyılda papa'nın tüm avrupayı saran veba salgını esnasında hapşuranlara god bless you demesiyle ortaya çıkmış.
    • #iyibilgi
  10. 83
    teeeee bir zamanlar ingilterede zenginler kadınlı-erkekli büyük davet veriyorlarmış. birlikte yemek yenilir, içkiler içilirmiş sonra sonra erkekler bir odaya geçerek kitap okuyorlar, sigara ve puro içiyorlarmış. o sıra üstleri sigara kokmasın diye giydikleri koruyucu giysiye de smokin denmiş. adı da ing. smoking'den gelmekteymiş.

    (bkz: kutup sözlük aydınlatma ekibi)
  11. 84
    -denizli ve yöresi, selçuklu devrinde fethedildikten sonra türkçe olarak "tonguzlu" yani "domuzlu, belde-i henazir(domuzlar şehri)" olarak adlandırılmıştır.

    kaynak: anadolu türk beylikleri tarihi, koca salim, s.81
  12. 85
    Almanya'daki bi hayvanat bahçesinde " Dünyanın en tehlikeli hayvanı "bölümü vardır ve içeri girdiğinizde karşınıza ayna çıkar...
  13. 86
    çarşamba günü öğrendiğim bir olay. gece geç saatte bir avm önünde tuhaf davranışlarda bulunan 3-5 yaş arası bir çocuk arabalara mendil satmak için bekliyordu. çocuğun küçük olması, tuhaf davranması ve gecenin bi yarısı tenha yerde başına bir şey gelme korkusu ile polisi aradım, konuyu olduğu gibi aktardım. ama polis bana bir çocuk mendil satıyorsa zabıtayı arayın bizi meşgul etmeyin dedi. üç yaşlarında bir çocuk olması ve gece olmasını umursamadı, sadece mendil satmasını umursadı. bence ilginç bir bilgi. polisi değil zabıtayı arayın küçücük bedenler için, ellerindeki peçetelere el koysunlar.
  14. 87
    Deniz kuvvetleri komutanlığı birliklerinde beyaz üniformaların giyilmeye başlandığı tarih olan 19 Mayıs'tan sonra yemeklerde çorba çıkmaz. Sebebi de çorbanın beyaz üniformalara dökülmesi durumunda lekenin kolayca çıkmamasıdır.
  15. 88
    hababam sınıfı filminin paşa nuri'si olarak bilinen sıtkı akçatepe* kurtuluş savaşında yer almış ve gazi olmuştur.
  16. 89
    üçüncü şahsın şiiri, abecemiz'deki tüm harfleri barındırmaktadır.
  17. 90
    Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı: Tomris Hatun'muş. Tomris Hatun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı kabul edilen, Saka kraliçesiymiş.
  18. 91
    dünya nüfusunun beşte biri günlük 1 doların altında gelirle yaşıyorken golfçu tiger woods yılda 78 milyon dolar yanisaniyede 148 dolar kazanıyor.

    her gün dünya nüfusunun yedide biri yani 800 milyon insan aç kalıyorken abd pornografiye yılda 10 milyar dolar harcıyor.

    ab'deki her ineğe verilen günlük 2.50 dolarlık devlet desteği afrika'nın yüzde 75'inin günlük geçiminden daha fazla.

    abd 'haydut devlet' diye ilan ettiği 7 ülkeden 33 kat dafa fazka askeri harcama yapıyor.

    her yıl 2 milyon genç kız ve kadın sünnet ediliyor. çin'de 44 milyon kadın kayıp.

    intiharla ölenlerin sayısı çatışmalarla ölenlerin sayısından daha fazla.

    türkiye'de günde 5 ile 10 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu rakam somali'de bir yılda açlıktan ölen 130 bin çocuğun ekmek ihtiyacını karşılayacak seviyede.

    dünyanın üçte biri savaş halinde.
    afrika'da 30 milyon kişi Aids
    dünyada 27 milyon köle var
    dünyada yasadışı uyuşturucu pazarı 400 milyar dolar

    bir japon kadını ortalama 84 yıl yaşarken bir botswanalı kadın ise sadece 39 yıl yaşıyor.

    amerikalıların üçte biri uzaylıların geldiğine inanıyor ve bu insanların yarısı haritada kendi ülkelerini gösteremiyor.
  19. 92
    Dünya nüfusunun yaklaşık %2 si yeşil göze sahiptir.
    Not: yeşil gözlülere sahip çıkalım.
  20. 93
    kur'an'daki ankebut (örümcek) suresinde, dişi örümceğin evinin güvenilmez olduğunun vurgulanması, örümceklerdeki dişilik-erkeklik ayrımının ancak geçtiğimiz yüzyılda yapılabilmesi, dişi örümceğin, ilişkiye girdikten sonra erkeğini yemesi.

    zariyat suresinde, evrenin genişlediği bilgisinin verilmesi, bunun 20. yy.'da belçikalı fizikçiler ve rus evren bilimciler tarafından ispat edilmesi, hubble teleskobuyla sağlamasının yapılması.

    neml suresinde, dağların hareket halinde olduğunun bildirilmesi.

    ilginç şeyler bunlar..
  21. 94
    Nemo noktası
    Karaya en uzak nokta olarak 1992 yılında tespit edilmiştir.
    En yakın kara parçasıma 2688 km mesafede yer alır. Bu yüzden Nemo noktasına en yakın insanlar genellikle astronotlardır.
    Ayrıca nemo latincede " hiç kimse" anlamına gelmektedir.
  22. 95
    isveç kralı xıı. karl, 1709 - 1714 yılları arasında osmanlı'ya sığınmış ve osmanlı devleti sınırları içinde yaşamıştır. hatta, kendisine bu yüzden "demirbaş şarl" denmiştir.

    ayrıca, kamu denetçiliği sistemi olan "ombudsman" sistemi*, osmanlı'ya sığınan isveç kralı demirbaş şarl tarafından, osmanlı'da görülüp, geliştirilmiş bir sistemdir.

    edit: asıl ilginç olan şudur ki, "bizim bulduğumuz bir sistem"i biz, 2010 anayasa değişikliği ile, mevzuatımıza alıyor ve 2013 yılında faaliyete başlatıyoruz...
  23. 96
    türkiye, otomobilden önce uçak yapan bir ülkedir.

    edit: "tek" ifadesini, "bir" olarak değiştirmek daha sağlıklı.
    • entrylerin hep 44 geçe girilmiş, farkında mısın........
    • yıllardır bu anı bekliyordun di mi? :(
  24. 97
    ayakta dururken omurgamızdaki omurlar arasındaki yumuşak doku YERÇEKİMİNDEN DOLAYI SIKIŞIR, yatar konumdayken de omurgamızı genişler.bu yüzden yaklaşık 180 boyundaysanız yatarak ölçüldüğünüzde 3 cm civarı daha uzun sonuç alırsınız. bu yüzden uzayda sorun yaşayan astronotlar vardır. UZAYDA YER ÇEKİMİ OLMADIĞINDAN BOYLARI UZAYABİLİYOR. günümüzde kıyafetlere 5-6 cm'lik gevşeme payı bırakılıyor.

    KAYNAK: www.exkutupsozluk.com/...

    BKZ. KENDİSİNİ KAYNAK VEREN YAZAR XD.
  25. 98
    birinci dünya savaşı'nın mağlup devletlerinden olan almanya'nın kayıtsız şartsız teslimini içeren "versay andlaşması" bir vagonda imzalanmıştır. ve bu vagon fransızlar tarafından müzeye kaldırılmıştır.

    ikinci dünya savaşının ilk zamanlarında, hitler, fransa'yı bozguna uğratmıştı. bu sefer Fransız heyeti kayıtsız şartsız bir şekilde Nazi Almanyasına teslim oluyordu. hitler, intikam almak amacıyla, müzeden o vagonu çıkarttı. ve kayıtsız şartsız teslim andlaşması, aynı vagonda imzalandı...

    daha sonra ss askerleri, aynı olay yaşanmasın diye bu vagonu yaktı, yok etti. savaş, almanların mağlubiyeti ile sonuçlanınca, -vagon yok edildiği için- De Gaulle yönetimindeki fransa da 7 Mayıs 1945'te, almanlara, kayıtsız şartsız teslim olduğu antlaşmayı imzalarken, 5 yıl önce fransızların teslimiyet andlaşmasını imzaladığı kalemi kullandırdı.

    kaynak