kayıt

enver paşa

  1. 1
    * *

    ittihat ve terakki cemiyeti'nin önde gelen simalarından.
  2. 2
    Edirne Fatihi ünvanını alan Osmanlı askeridir.
  3. 3
    ileri düzeyde alman/almanya hayranı olan bir bireydir. bu sebeptendir ki ne devlet işlerinde, ne de askeri anlamda doğru dürüst herhangi bir başarısı olmadığı halde, bir şekilde harbiye nazırı! olup ordunun tüm stratejik noktalarına bir takım alman paşalarını getirmiş, ülkenin en önemli, en kritik bölgesi olan askeri kanadını almanya nın istanbul da konuşlanan askerlik şubesine çevirmiştir. tabii hal böyle olunca birçok önemli kararın alınmasında almanya etkin bir rol oynamış, en sonunda enver bir şekilde! ikna edilmiş ve daha ordu balkan savaşları hazimetinden sonra yeni yeni toparlanmaya başlamış fakat tam anlamıyla hazırlanamamışken ordunun karadenizden girip savaş ilanında dahi bulunmadan rus limanlarına saldırmasına, böylelikle osmanlıyı birinci dünya savaşın ortasına sokmaya neden olmuştur. evet böyle olmuştur. bu tip tiksinti verici kararların insanı olmuştur. bununla da yetinmemiş ipinin bir kısmını saray içerisindeki paşalara, bir kısmını da alman askeri görevlilere verip çirkin bir kukla olmuştur.
  4. 4
    yine alman hayranlığını göstermiştir:

    i.imgur.com/...
  5. 5
    Bazı tarihçilerin 1915teki Sarıkamış Faciasından sorumlu tuttuğu, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi korgeneraldir.
  6. 6
    Şehid-i Ala, Enver Paşa. Kocaman yürekli büyük komutan.
  7. 7
    kendi döneminde kendisiyle yetişen donanımlı ve bilgili askeri şahsiyetlerden biri fakat deneyimsizliği ile harbiye nazırlığına getirilmiş, sırf alman hayranlığı yüzünden ülkeyi cihan savaşına sokmuş, sarıkamış faciasına neden olacak kararları vermiş, sonralarda ülkeden kaçarak rusya'ya yerleşmiş burada da ortalığı karıştırarak boş hayaller peşinde turan devleti kurmaya çalışmış bir çatışma esnasında bolşevikler tarafından öldürülmüştür.

    ilber hoca, enver paşa'nın deneyimsiz halde yüksek pozisyonlara getirildiğini ve kibri yüzünden felakete neden olan kararlar verdiğini söyler fakat donanımsız değildir der.
  8. 8
    Güzel insanların hakkında ilim sahibi olmadan fikir sahibi olduğu büyük komutan.İlber Ortaylı nın konuşmlarının tamanını dinlemeden bir parçasını çekip alırsanız hakkında yanlış fikirlere sahip olacağınız komutan.

    Her sene 18 Mart'ta Kutladığımız Çanakkale Savaşının Başkumandanı Enver Paşa dır, bilinmez ama öyledir.
    Edirne Fatihi olarak geçen Enver paşa Edirneyi ordu olmadan bulgarların elinden çekip almıştır.
    Trablusgarpı ordu olmadan çekip almıştır.
    Daha nice başarıları vardır ama söylenmez,söylenmek istenmez, bilinmez sadece konuşulur.

    1.Dünya savaşına alman hayranlığıyla girildiğini söyleyenler lise tarih bilgisiyle kimseyi yargılamamalalıdırlar. Osmanlının o yıllarda tepesinde(kafkaslarda) altında (trablusgarp tarafı) solunda(ege) sağında(ermeniler-doğu anadolu) savaş var cepheler açılmış ve osmanlı bu savaşa girmeyebilirdi öylemi? bu kadar sığ görüşleri nereden çıkarır bu insanlar bilemiyorum. Osmanlının 1.dünya savaşına girmeme gibi bir lüksü yoktu zaten biz girmesek bile bizden istenilen topraklar vaatler var.Biz o savaşa öyle yada böyle girecektik. Bunu alman hayranlığı gibi absürd bir nedene dayatmaya lüzum yok.

    Enver paşa 30 yaşında en tepede idi, başkumandanlık mertebesindeydi. Şimdi gelelim dinlenmeyen konuşmalara. Bizim ordumuz gençti, enver paşa tek savaşta 2 rütbe birden atlamıştır ama sizin atladığınız nokta şu başka çaresi yoktu osmanlının.

    Bugün bildiğiniz her isim enver paşa ile çalışmıştır ve enver paşa nın kurduğu küçük örgütler o gün kalan anadolunun tamamında payı vardır.
    (bkz: Mehmet Akif Ersoy)
    (bkz: Kuşçubaşı Eşref)
    (bkz: Çerkez Ethem)

    Hakkında yazacağım o kadar şey var ki yaz yaz bitmez. Enver Paşa turan hayallerinde koşuyormuş öyle diyorlar. Turan kelimesinin hangi yılda bize geldiğine bir bakın arkadaşlar o yıllarda turancılık diye bir kelime bile yok, kulaktan dolma bilgilerle bir komutan anca bu kadar kötülenebilir.

    Enver Paşa tek başına değil soyuyla vatanına hizmet etmiştir, kardeşi azerbeycan fatihi olarak geçer,amcası kut'ul amare kuşatmasının komutanıdır.

    (bkz: nuri paşa)
    (bkz: halil paşa)

    O kötülediğiniz enver paşa soyumun çocukları özgürlük naraları atsın diye çelik mitralyözlere çelik kılıçlarla savaşırken şehit olmuştur. Bizim insanımız kadar kendi komutanını kötüleyen bir millet var mı acaba, ne kazanıyorsunuz ki kötülüyorsunuz yazık.

    Enver Paşanın bir sürü doğrusunun yanında bir sürü yanlışıda olabilir lakin şunu unutmayın, onun içinde ki inancın onda biri sizde yokken onda olan yüreğin onda biri yürek sizde yokken laga luga vari konuşmalarla kendi tarihinizi kirletmeyin.
  9. 9
    hayalperest ve maceraperest olduğu için binlerin ölümünden sorumlu olmuştur. donanımlı oluşuna kimse itiraz etmiyor ama milletin tarihiyle kumar oynayan bir şahsiyete methiyeler düzecek birisi değilim.
  10. 10
    şehadetinin 93. yıldönümüde rahmet ve minnetle anıyoruz.
  11. 11
    pbs.twimg.com/...

    içim içime sığmıyor maytaplardan deliyim
    bir bayrak dalgalansa yüceden
    hadi dese birisi,peşindeyim
    vallahi peşindeyim...

    mekanın cennet olsun büyük komutan.
  12. 12
    1915 tehcirine kadar bir azeri kenti olan erivan'ın kovaladığı ermeniler tarafından doldurulup zaptedilmesine ve ermenistan'ın başkent ilan edilmesine vesile olan türk büyüğü. ermenistan seninle gurur duyuyor hodjam sklfldksdfsldfksd...

    youtu.be/...
  13. 13
    taktik dehasına bayıldığım adam.

    pbs.twimg.com/...
  14. 14
    www.youtube.com/...
  15. 15
    alman hayranı olduğu doğrudur ancak imparatorluk'ta bulunan alman etkisinin tamamını kendisine yıkmak insafsızlık olur. daha enver doğmadan önce (1881) zaten türkiye ve almanya arasında yoğun bir askeri işbirliği vardı (sedan savaşı'nın prusya galibiyeti ile sonlanması ve alman prensliklerinin prusya'nın öncülüğünde birleşip alman imparatorluğunu oluşturması ile bu etki zirve yapıyor. neden? ondan önce askeriyede fransız ekolü takip ediliyor fakat sedan'da görülüyor ki almanlar bu konuda daha ileri, o sebepten askeri amaçlarla almanya'ya yakınlaşılıyor. tabii 1830'larda bile imparatorluk'ta görev yapan alman subayları (örneğin helmuth von moltke ) unutmamak gerek.). dolayısıyla enver paşa olsa olsa imparatorlukta alman etkisini başlatan kişi olarak değil zirve yaptıran kişi olarak tanımlanabilir.
  16. 16
    osmanlı imparatorluğu tarihinde yaşamış en büyük yüreğe sahip komutandır.

    alman hayranı goygoyu milli eğitimin kitaplarında ki binlerce saçmalıktan sadece bir tanesidir. yanıldığımı düşünenler enver paşanın mektuplarını zahmet edip okursa anlayabilir.

    (bkz: aman okumayım allah muhafaza bir şey öğrenirim)
  17. 17
    Fikirleri güzeldir. Her Türk evladının olmasını can-ı gönülden dilediği fikirlerdir. Fakat uygulama konusunda Enver Paşa maalesef yetersizdir. Burada cesaretine kimse laf edemez fakat kendisinin askeri ve siyasal bir deha olduğunu iddia etmek gülünç olur.
  18. 18
    enver paşa edirneyi herkes karşısında dururken neredeyse tek başına yetersizliğinden dolayı kazanmıştır.

    enver paşa planladığı yakup cemilin liderliğini ettiği batumu geri alma planı da enver paşanın yetersizliğidir.

    trablusgarp teşkilatlanması enver paşanın yetersizliğidir. Kaçak geldiği trablusgarpta adına para bastıracak kadar teşkilatlanmak felan hep yetersizliktir.

    her yıl Kutladığımız çanakkale zaferi bir yetersizlik ürünüdür. çanakkale savaşında başkomutan düzeyinde ki kişi enverdir ama olsuun enver paşa yetersizdir.

    ben daha sayarımda siz açıp bakar mısınız bilmiyorum.

    misak-i milli ittihat ve terakki nin mirasıdır. çeşit çeşit enver paşanın yanlışı olabilir ama bilmediğiniz sik üstünden yargıladığınız adam bu millet ve üzerine bastığınız toprak için gitmediği yer savaşmadığı cephe kalmadı. bunları unutmadan yazın ne yazacaksanız ki hakkına girmeyin.
  19. 19
    Çanakkale Savaşı'nda Başkomutan Enver Paşa cephede miydi acaba ? Cevabını vereyim çıkarmadan evvel cepheyi denetlemek için bir kere gelmiştir daha sonra bir Osmanlı şehzadesiyle beraber bir ziyaret daha gerçekleştirmiştir.
    Cephede olduğu tek savaşta kibrinden ötürü bölgeye hakim komutanların bütün önerilerine kulak tıkayıp binlerce askeri yetersiz ekipman ve donanımla cepheye sürmek benim için yetersizliktir.
    Bu demek değildir ki Enver Paşa
    tamamen başarısız. Tabii ki Trablusgarp'da Edirne'de başarılar kazandı bunu kimse inkar edemez ama en büyük sınavında başarısız oldu.
  20. 20
    çanakkale savaşının neredeyse tüm savaş stratejisini enver paşa belirlediği halde, enver orada değildi diyerek geyik yapacaksak: En büyük sınavında da orada olmadığını söyleyin. geyik yarım kalmasın.
  21. 21
    Çanakkale Savaşı'nın stratejik planını Liman von Sanders isimli ahmak Alman general yapmıştır. Liman Paşa düşmanın Beşige ve Saros körfezine çıkarma yapacağını öngörür ki sonradan anlaşılacaktır ki bu görüşler hatalıdır. General Hamilton Çıkarma bölgesi olarak Arıburnu bölgesini ve Seddülbahir'i seçmiştir. Arıburnu'nda sadece Yarbay Mehmet Şefik Bey'in 27. Alay'ı vardır. Seddülbahir'de ise Binbaşı Kadri Bey'in 26.Alay'ı vardır. 25.Alay ise yedek kuvvettir. Bu zikrettiğim alayların hepsi 9.Tümen kumandanı Halil Sami Bey'e bağlıdır. Yani ana çıkarma bölgesi olan Gelibolu bir tümene emanet edilmiştir. Mustafa Kemal komutasındaki 19.Tümen ise ordunun ihtiyat birliği olarak Eceabat'tadır. Buların dışında Saros'ta iki tümen ve Anadolu yakasında Beşige'de bir kolordu vardır. Yani büyük hatalara sahip bir yerleşim planı ile savaşa başladık.Bu hatalı planı Enver Paşa'ya maletmek ona hakaret olur. 9.Tümen kumandanı Halil Sami Bey ve 19.Tümen kumandanı Mustafa Kemal insiyatif alıp, cephe karargahından emir almadan kuvvetlerini hareket ettirmeseler bugün bahsedilecek bir Çanakkale Zaferimiz de olmazdı.
  22. 22
    pbs.twimg.com/...

    bu arada büyük adamdır. on binlerce kişiyi erzurum'da telef etmese belki atatürk o olacaktı.
  23. 23
    "Beni napolyon'a benzetiyorlarmış. Kabul etmem, çünkü ben ikinci adam olamam." Sözlerinin sahibi, napolyon'un tırnağı dahi olamayacak çapsız bir hayalperest.
  24. 24
    şöyle bir karizma poza sahip hayalperest şahsiyet.

    www.instagram.com/...
  25. 25
    efsane dizelere konu olmuş hürriyet kahramanıdır.

    Yalın kılıç şehâdet göğsümüze sır olsun,
    Dirilsin Enver Paşa, başımıza pir olsun..

    Ne Monşer Ne Mister
    Gökte Allah, Yerde Enver.