kayıt

eratosthenes

  1. 1
    *

    milattan önce 3. yüzyılda gölge boylarının farklılığını araştırarak dünyanın çevresini bulmuş üstat. uzun yıllar iskenderiye kütüphanesi'nin baş kütüphaneciliğini yapmıştır. libya doğumludur.

    21 Haziran tarihinde Eratosthenes, Güneş tam tepe noktasındayken- 21 haziran'ı nereden bildiğini de açıklayayım. siyene'de devasa bir kuyunun 21 haziran günü dip noktası güneş almaktaydı onun dışında hiçbir gün bu olmamaktaydı. bu bilgiden güneş'in 21 haziran'da en tepe noktada olduğunu çıkardı- İskenderiye’de yere bir çubuk dikti ve Güneş ışınlarının çubuğa tam dik ulaşmadığını ve yerde 7 derecelik bir gölge oluşturduğunu fark etti. Buradan yola çıkarak Dünya’yı bir daire olarak düşünen Eratosthenes, İskenderiye ile Siyene arasındaki mesafenin Dünyanın merkez noktasında da 7 derecelik bir açı oluşturması gerektiğini düşündü. Dairenin toplam açısı 360 Derece olduğuna göre 7 derecelik bir açı 50 de 1 lik bir parça anlamına geliyordu.

    Daha önceden İskenderiye ile Siyene arasındaki uzaklığı ölçen Eratosthenes bu mesafeyi yaklaşık olarak 5.000 Stad bulur. Eratosthenes, 5.000 Stadlık mesafeyi 50 ile çarparak Dünyanın çevresinin 250.000 Stad olduğunu hesapladı yani 46.250 km. sadece yüzde on beşlik bir hata. m.ö 276 yılına göre gayet tatmin edici.
  2. 2
    İlk defa yeryüzündeki bir meridyen dairesinin çevresini hesaplayan bilim adamıdır.
  3. 3
    coğrafya biliminin isim babası ve dünyâ'nın çevresini hesaplayan ilk kişi.
  4. 4
    #1040644

    carl sagan'dan dinleyelim:

    twitter.com/...
  5. 5
    eratosthenes kalburu ile asal sayı bulma algoritması geliştirmiştir.