kayıt

eleştiriyorsan daha iyisini yap

  1. 1
    *

    aptallığın oluk oluk aktığı sözlerden biri.
  2. 2
    Bu mantığa göre en iyisi olduğumuz işler dışında hiçbir şeyi eleştiremeyiz. Ağzımızı açtırmayan cümle.
  3. 3
    eleştirene göre haklılığı, geçerliliği anlamlı olacak cümle. nasıl ki fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat almaktır ise, haksız-haksız da yeterli bir kelime değil ama şimdilik dursun- bir eleştiri karşısında da kullanılabilir bir cümle.
  4. 4
    yapIcI olmayan elestirilere karsI takIndIgIm tavIr. mottom.
  5. 5
    50 saattir uğraştığım iş için yorumunu sormadiğım halde yorum yapanlara söylediğim cümle. Sana yorumunu sormadım. Kötüyse de sen yap.
  6. 6
    Bu genelde bir savunma mekanizması olarak kullanılan bir söylem. Yani gerçekten de karşıdakinin daha iyisini yapmasını uman ve bu doğrultuda yöneltilen bir şey değil. Duygusallık ve ortaya konulan işin gereken taktiri almamasından kaynaklı bir duygu-durum. Gerçekten de en iyi eleştirileri, o işi en iyi yapanlar mı ortaya koymaktadır? Bir gurme düşünün ki, yediği yemekte eksik gördüğü bir şeyi dile getiriyor olsun. Bu insana kalk sen yap o halde madem o kadar çok biliyorsun demek ne kadar doğrudur?

    Eleştiren kişinin daha iyisini ortaya koymak gibi bir yükümlülüğü yoktur. Eleştiri bir şeylerin ters gittiğini sezen ancak doğrusunun nasıl yapılacağı hakkında bir fikri olmayan kimse tarafından da sunulabilir, ki çoğu zaman önce sorun ortaya konulur ondan sonra daha iyisi nasıl yapılır onun üzerine düşünülür, bu ikisi ayrı iki süreçtir, aynı anda olması beklenemez. Bürokrasinin çok yavaş ve ağır işlediğinden yakınıp, bu konu hakkında bir serzenişte bulunabilirim. Bu eleştirimin haklı olabilmesi için, bürokrasiyi daha da işlevsel kılacak bir kuramla ortaya çıkmamın beklenmemesi gerekir.

    Kısaca başta çok matrak bir söylemmiş ve haklılık payı varmış gibi dursa da, aslında temele inildiğinde pek de doğru şeyler ifade etmediği görülecektir. Birinin eleştirisi, eleştiri kapsamında bile alınamayacak tarzda, saldırgan ve saçma olabilir, böyle birine bu şekilde karşılık vermek o anlık lafı gediğe oturtmuş hissiyatı da verebilir ama bunu bir yaşam felsefesi haline getirip, her şeye bu minvalde bakmak, yüzeysel düşünüldüğünün göstergesidir.
  7. 7
    ne demiş ünlü bir düşünür;
    "jokey olmak için önce at mı olmak gerekir?"
    xd
  8. 8
    Affedersiniz b*k gibi bir önerme. Bir şeyi eyleme geçiriyorsunuz diye en iyisi sizsiniz en çok siz biliyorsunuz diye bir şey yok. Yavaşça burnunuzu kaf dağından indirip etrafınızdakilerin dediklerine kulak verin, kendinizi geliştirmeye çalışın.
  9. 9
    Eleştirmenlere yönelik bir telkin de olabilir.
  10. 10
    Bu cümle elbette çok aptalca. Ancak hiçbir şey beceremeyip sürekli şikayetçi olan insanlar da çok sinir bozucu. Bence bir insan her şeyi fütursuzca eleştiriyorsa en azından bir alanda bir şeyleri iyi yapabiliyor olmalıdır.