kayıt

el öpmek

  1. 4
    dedelerin ve yaşlı güruhun kendinden küçüklere elini uzatip yapmalarını beklediği eylem. Bazen öpmek istemiyorum zorla elini gösteriyor. Bunu saygıyla bağdaştıran bir tayfa var mesela sinir oluyorum. Elini öpünce mi saygı duymuş olacağım?
  2. 3
    Bizde olmayan adet babam dedem falan hiç biri elini öptürmez. El öpmekle saygı olmaz derler. Karşındakine saygını tavrınla hareketlerinle gösterirsin.
  3. 2
    el öpmek hem saygının hem de biat etmenin bir göstergesidir. örneğin yeni bir serdar obanın başına geçtiğinde obanın ileri gelenleri serdara biat ettiklerini göstermek için özel bir törenle elini öperlerdi. zaman içerisin de türkler devlet kurmaya başladıkça bu geleneğin kaybolmayarak kurulan devletlerde de vücut bulduğu gözlemlenmektedir. buna bir örnekte osmanlı devletinde padişah tahta ilk çıktığında gerçekleştirilen cülus törenleridir. günümüzde de büyüklere saygı göstermek için el öpülür.
  4. 1
    Büyüklerin saygıyı ellerini opturerek oluşturduğu bir gelenektir.. gelelim benim için önemine..

    1 ay kadar önce evlenen arkadaşlarım vardı dün artık yeter bu kadar deyip misafirliğe geldim.. geldim de ne oldu dersiniz sayamadığım kadar el öptüm.. komşu geliyor öp, dede, nene, ana, baba.. en son bahçede otururken komşu teyze geldi gelin kızımız öptü elcağızlarını , bi baktım bütün gözler bende, enişte bey kaş göz işareti yapıyor.. neyse kalktım öptüm el mecbur, sonra sitem etmesem olmaz tabi ; erdal niye ben sürekli el öpüyorum ya diye hayıflandım, ama sanmıyorum ki bu son oldu..