kayıt

köy enstitüleri

  1. 1
    17 nisan 1940'ta tüm anadoluda ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere açılan okullardır.

    dönemin milli eğitim bakanı hasan ali yücel başbakanı ismet inönü'dür.

    bu okullarda sadece okul eğitimi verilmiyor her çocuğun kabiliyetine göre esntruman eğitimi de veriliyordu.

    1954 yılında kapanmalarının sebepleri arasında "komünizm ve fuhuş yuvası" olarak yedikleri saldırılar da vardı.

  2. 2
    kapanmasıyla türkiye'nin geleceğine bir ok saplanmasına neden olan güzide eğitim kurumları. bu kurumların kapatılması aklıma geldikçe hüzünlenirim.
  3. 3
    koministliği yaydığını düşünüldüğü için kapatılmıştır.
  4. 4
    profosör kazım köylü'nün, profösör enver ziya karal'ın sebahattin eyüboğlu'nun aşık veysel'in ruhi su'nun ders verdiği enstitülerdir.

    konservatuarlardan hocalar geliyor, müzik eğitimi veriyordu.kimisinin sinema salonu vardı, kimisini futbol basketbol sahası. kimisi hepsine sahipti.

    resim müzik sanat edebiyat öğretiliyordu.
    mesela kazım köylü hoca ziraat dersleri veriyordu, kalkınma adına önemli bir kurumdu köy enstitüleri.

    amerika istedi, kapatıldı.
  5. 5
    (bkz: hasan ali yücel)
    (bkz: Bu çocukların her birinin birer Atatürk olması temenni edilir)
  6. 6
    (bkz: şah ismail yaşasaydı ödp'ye oy verirdi)
  7. 7
    zamanında belgeselini okulda izleyip inönü'ye adam değil diye sınıftan çıkmıştık. o günden sonra en çok güldüğüm şey yancı inönü capsleri oldu.
  8. 8
    iyi niyetle başlayıp, sonrasında belki yanlış kullanılmış, belki de yanlış anlaşılmış eğitim merkezleridir. keşke ellerin yapabildiğini, bizler de yapabilseydik...
  9. 9
    Meşhur Amerikalı eğitim kuramcı John Dewey'in hayalimdeki okul dediği okullardır.
  10. 10
    hasan ali yücel, ismail hakkı tonguç ve ismet inönü' nün büyük çabalarıyla kurulmuş, demokrat parti' nin izlediği eğitim politakası sebebiyle işlevini yitirmiş ve 27 ocak 1954 yılında kapatılmaları kararı alınmış yapıdır.
  11. 11
    (bkz: bizi bir gecede cahil bıraktınız)
  12. 12
    Kapatılmasıyla birlikte Türkiye tarihinin en büyük yanlışlarından birine imza atılan okullar.
  13. 13
    Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kendisini reforme edebilecek idealist beyinler bulunmadığı veyA bulundurulmadığı için kökten feda edilen eğitim ve toplum kültürü alanları.

    Reform kalıbını kullanmamın nedeni ise köy enstitülerinin belirli bir standart ve disipline bir türlü oturtulamaması, kimi bölgelerde baskı unsuru kimi bölgelerde siyasi emellere kurban edilmesine engel olunmamasından ötürü oluşan hale çözümsel yaklaşma gerekliliğidir. Zira iki keman çalan köylü fotoğrafı görüp abi enstitüler harikaydı yaa bakış açısı bizzat enstitüleri kapatan kafa yapısı ile eşdeğerdir. Lakin ülkemizde politik bakış açısının olayları haklı veya haksız olarak değerlendirmekten dışarı çıkmaması, politik taraflılığın toplum eğitimi ve çıkarlarının önüne geçmesi gibi dinamikler bulunduğu için söylenenler pek bir anlam ifade etmiyor.
  14. 14
    twitter.com/...
  15. 15
    muhafazakar tayfanın kötülediğinin aksine o günün şartlarında mükemmel denilebilecek,her alanda donanımlı birey yetiştiren eğitim programına sahipti. hatta şimdi uygulanan mevcut eğitim sistemini bin kere sollar.
  16. 16
    celal şengör'ün ağzından:
    www.facebook.com/...
  17. 17
    (bkz: insanı aniden hüzne boğan şeyler)
  18. 18
    kapatılmasıydı avrupa'nın anasını bellemiştik gelişmişlik seviyesinde. kapatılmasında emeği geçen herkesin damına konayım.
  19. 19
    www.youtube.com/...
  20. 20
    kapanmasaydı bugün ne tarım arazilerini verimli kullanamayan bir ülke ne de ormanlarını yakıp bina diken bir ülke olurduk. ne bir cemaati ülkenin tepesine çıkarır ne de onların yaptığı darbe yüzünden geriye giderdik. ne doların uçmasını görmezden gelir ne de böyle ağır vergiler öderdik. ne ülkeye doldurduğumuz suriyelileri besleyip zaten kötü olan ekonomiyi daha kötüye götürür ne de yerli yersiz batı'ya kafa tutardık. ne teröre bu kadar kurban verir ne de onların destekçisini milletin meclisine sokardık. ne eğitim sisteminin bu kadar kötüye gitmesine kulak tıkar ne de okumaktan bu kadar uzaklaşırdık. ne bu kadar cahil olur ne de gün geçtikçe geriye giderdik. kısacası böyle bir ülke olmazdık. köy enstitülerinin kapatılması türkiye'ye vurulan en büyük darbelerden biridir. bugün başımıza ne geliyorsa eğitimsizlikten geliyor çünkü. aklı, sanatı geri plana atmamız yüzünden yaşıyoruz ne yaşıyorsak. ah ah... şöyle bir arkaya bakıp üzülmemek elde değil. neden yaptınız böyle bir kötülüğü?
  21. 21
    her zaman söylerim ''o köy enstitülerini kapatmayacaktık.'' şu fotoğrafın güzelliğine bakar mısınız?

    i.hizliresim.com/...
  22. 22
    müzik hocamın hiç ağzından düşürmediği enstitülerdir. vasıfsız adamlar vasıf kazanır imiş burada.
  23. 23
    komünist, ateist, satanist, anarşist yetiştirmekten başka bir işe yaramamış olan yapı.
  24. 24
    yıl 1946 hasanoğlan köy enstitüsü öğrencileri açık hava tiyatrosu gösteriminden sonra fotoğraf çektiriyorlar;

    iblog.milliyet.com.tr/...
    pbs.twimg.com/...

    yıl 1949 Akçadağ Köy Enstitüsünde öğrnciler sabah müzik yapıyor;

    pbs.twimg.com/...

    arifiye köy enstitüsünde atletizm müsabakaları yapılıyor;

    i.sozcu.com.tr/...

    yıl 1950 Kızılçullu Köy Enstitüsü Hentbol Takımı müsabaka öncesi poz veriyor;

    i.pinimg.com/...

    1940'lı yıllarda Beşikdüzü Köy Enstitüsünde öğrenciler tamamını kendilerinin yaptığı enstrümanları gösteriyor. enstitülerde herkese en az bir adet enstrüman çalmayı öğretiyorlardı.

    pbs.twimg.com/...

    ''Milli Eğitim programımızın,Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı,cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz.''

    (bkz: mustafa kemal atatürk)
  25. 25
    bu enstitülerin kapanması, cumhuriyet tarihindeki en ağır darbedir. arkasından ne kadar ağlasak, ne kadar üzülsek az. bu kurumları kapatanları tarih affetmeyecek.