kayıt

dismorfofobi

  1. 1
    *

    DİĞER BİR ADIYLA AYNA HASTALIĞI, kişide var olan fakat kendisinin düşündüğü kadar göze batmayan çeşitli kusurların, kişi tarafından fazlaca büyütülmesine verilen addır.
    Çoğu zaman estetikle alakası bile olmayan bu rahatsızlık, aslında psikolojik bir hastalıktır. Kişi kendindeki ufacık bir kusuru takıntı haline getirir ve sürekli bu kusuruyla uğraşır.
  2. 2
    Özellikle ergenlik döneminde başlayan ve çevredekilerin de olumsuz söylemleri ile daha çok tetiklenen kendini beğenmeme fobisidir.

    Biraz daha konuyu açacak olursak; vücutta herhangi bir bölgede ya da bölgelerde görülen en ufak bir kusurdan, evden dışarı çıkamayacak derece etkilenmek ve kendini güvensiz hissetmektir.

    Vücuttaki küçük kusurları büyütme, çok sık aynaya bakma, kusurlu görülen böyleyi sürekli gizlemeye çalışma, alay edilme endişesi gibi etkileri vardır.
  3. 3
    İtalyan psikiyatr Enrico Morselli tarafından 1886 yılında tanımlanmış bir psikolojik rahatsızlıktır. kişi kendisini veya kendisine ait bir parçayı normal göründüğü halde acayipmiş gibi algılar. hasta bu kusurlarını düzeltmek için o acayip görünen şeyi değiştirmek ister, bunun sonucunda estetik cerrahiye başvurabilir.