kayıt

dini uç noktada yaşamak

  1. 1
    *

    net bir biçimde ayarsızlıktır.
  2. 2
    Dini vecibeleri ziyadesiyle yerine getirmek.
  3. 3
    (bkz: mevlevilik)
    (bkz: mevlana)
    (bkz: tasavvuf)
    (bkz: fenafillah)
    (bkz: nirvana)
    (bkz: iskender pala - od)
    (bkz: ahmet ümit - bab-ı esrar)
    (bkz: elif şafak - aşk)
    (bkz: ahmed yesevi)
    (bkz: yunus emre)
    (bkz: taptuk emre)
    (bkz: hacı bektaş veli)

    Şey, sanırım bu kadar bakınız yeterli. Bütün bu terimler dini uç noktalarda yaşayanları anlatmak amaçlı yazılmıştır. Bütün bu insanlar, tarikatlar ve kitaplar bu konularla bütünleşmiştir. Kısaca bilgilendirecek olursak;

    Mevlevilik, mevlana'nın tasavvufi görüşlerini benimsemiş tarikat üyelerini bünyesinde bulunduran tarikattır.

    Mevlana, islam ve tasavvuf üzerine düşünmüş, etkili sözler söylemiş şair ve düşünce adamıdır.

    Tasavvuf, her türlü dünyevi madde madde, düşünce ve duyguyu bünyeden atıp, en saf, dünyaya gelirken olduğu gibi saf bir şekilde allah yolunda yürümektir.

    Fenafillah, tasavvuf görüşünde allah'a yolunda tam olarak saf ve temiz bir birey olarak tanrıyı vücutta hissetme aşamasıdır. Tanrıya ulaşmak için aşılması gereken kapıdır.

    Nirvana, budizm dinine göre ulaşılan son noktadır. Fenafillah görüşünün budizm hali.

    İskender pala'nın yazdığı od, ahmet ümit'in bab-ı esrar ve elif şafak'ın yazdığı aşk romanlarında bu konulardan bolca bahsedilir.

    Hoca ahmed yesevi diye de bilinir. Tasavvuf görüşünün babasıdır. Anadolu'yu oldukça fazla etkilemiştir.

    Yunus emre; tam bir gezgin aşık olan yunus emre'yi iskender pala'nın od romanında ayrıntılı bir şekilde tanıyabilirsiniz. Tasavvuf üzerine pek çok ilahisi bulunur.

    Taptuk emre, yunus emre'nin hocasıdır. Yunus emre'yi yunus emre yapan adamdır. Yunus, Tasavvuf hakkında bildiği her şeyi taptuk emre'den öğrenmiştir.

    Hacı bektaş veli, ahmed yesevi tarafından kurulmuş yesevilik tarikatının anadolu temsilcisidir. Yunus emre hayatı boyunca ondan esinlenmiş ve etkilenmiştir.


  4. 4
    Kimi durumlarda "insan sevgisi" düşüncesiyle yoğrulduğu vakit dindarlar çok daha yüce hissiyatlara kavuşabiliyor. Fakat tersi de yok değil:

    (bkz: ışid)
  5. 5
    dili uç noktada yaşamak kadar iyi değildir.
  6. 6
    Kuran-ı Kerim'den uzaklaşıp Hadislere yakınlaştıkça oluşan durumdur. Bugün İslam coğrafyasında oluşan her mezhep, her uç görüş üç oluşumlar Hz. Peygamber'in ölümünden 200 yıl sonra oluşturulmaya başlanmış uydurma hadislerin sonucudur.

    Kuran'ı arabesk okur gibi okumayan, gerçekten anlayarak okuyan her insan anlayacaktır ki, hadis kitaplarında geçen çoğu hadisin ne Kuran ne de peygamberle bağdaştığını, islamın yapısına tamamen aykırı mezhep sistemi oluşturduğunu görecektir.

    İslam coğrafyasında neden bekeretsizlik, huzursuzluk, savaşlar ve tecavüzler hakim anlamak istiyorsanız o hadisleri okumanız yeterli. Ve çözümünün de yalnızca Kuran'a yönelme ve eğitimle çözüleceğini bilmek elzemdir.
  7. 7
    Gene kendilerini ilgilendirmemesine rağmen bir sürü insana dert olmuş bir şey. Topluma zarar vermediği sürece kimsenin iç dünyasının ya da inancının başkasını ilgilendireceğini sanmıyorum. Ayrıca din sadece müslümanlık mıdır, bunun da düşünülmesi gerekiyor. İnananı inanmayanı taşlar; inanmayanı inananı taşlar. Bi salın insanları kardeşim.
  8. 8
    ot gibi yaşamanızı sağlar.
    • elbette olur, otlar da canlıdır ve inanma özgürlükleri engellenemez. senden ne farkları var????
    • seni de aslan, kaplan,sırtlan yiyebilir...
  9. 9
    Bana zarar veren fikirleri, bakın eylemleri değil fikirleri, hatta zarar verme potansiyeli olan fikirleri olduğu anda savaşımın başlayacağı kişidir.