kayıt

crash

  1. 1
    en iyi film dalında oscar alan, izleyen kişi tarafından biraz entelce gelse de içinde geçen olayların birbirine çok iyi bağlanması nedeniyle çok iyi olan, ırkçılık üzerine bir film.
  2. 2
    en iyi film ödülünü 2005 yılında almıştır.
  3. 3
    Olaydan olaya atlamasıyla biraz kafa karıştıran fakat bu olaylar birbirine bağladığında nasıl bir bağlantı kurulduğu anlaşılan güzel bir film.
  4. 4
    Farklı hayatarın kesişmesiyle, insanın biraz aklını karıştıran ve baya da güzel olan bir film.
  5. 5
    1973 tarihli Ballard romanı Crash, modern insanın kendi eliyle yarattığı tekinsiz ve huzursuz mekanları birbirine bağlar. Romanlarında anlattığı günümüzün disütopik şehirleri birbirinden uzak değildir aslında. Londra, New york veya başka bir metropol... ulaşım teknolojisiyle, uçaklarıyla, gemileri, tren otobüs ve otomobilleriyle modern insanın kendi kötücül arzusu her yere duhul eder.Ve bu tekinsizliği sağlayan araçlar otomobiller olarak anlatılır romanda. İnsanın kendi eliyle doğayı değiştirmesinin sonucudur arabalar ve yeni doğanın kendisidir. Dolayısıyla insanla etkileşimi de bilimsel yasalara sadık olmalıdır...

    İnsanoğlu teknolojiyle o kadar iç içe geçmiştir ki kimin diğerinin bir parçası olduğu muğlaktır. Otomobillerin gövdeleri,çelik motorları,koltukları,dikiz aynaları ve direksiyonları insan bedeninin birer organıdır.Ve arzu nesneleri insan vücudundan bu parçalara kayar kitabın içinde. Doğal seçilim, metalleri ve dokuları, inorganik ve organiği,canlı olmayanla canlı olanı bir araya getirir. Otomobiller artık sıra dışı bir haz üretim sebebi haline gelir.

    Hikayede otomobilleri birer fetiş haline getirip, trafik kazaları sırasında duyulan heyecan ve gerilimle cinsel tatmin arayışında olan bir grup arzularını kaybetmiş insan anlatılır.Ve romandan uyarlanan film de 1996 yılında çekilmiştir. Sinema filmini yeraltı edebiyatını ve kültürünü en iyi anlatan yönetmenlerden David Correnberg çekmiştir. Türkiye'de +16 ve iki sansürle gösterime girmiştir( Biz 98 'de İstiklal deki Rüya sinemasında 3 film birden kuşağında seyretmiştik).

    Filmin künyesi de iyidir.
    Romanın ana kahramanı James Ballar'ı James Spider canlandırmaktadır ki bu çocuk için söylenebilecek tek şey şeytan tüyü olduğudur.
    Oynadığı filmlerde böyle yüzü gözü temiz çocuktan filmin ortasına doğru bahsettiğimiz arzu nesnesi olma haline kayıyor.Uyuz olduğumuz için imdb notumuz 3
    Ancak filmin en can alıcı isimleri filmdeki aktrisler.Holy Hunter, Rosanne Arquet ve Deborah Unger... Onların hepsine birer 9 veriyoruz.