kayıt

bilgisayar mühendisliği

  1. 1
    bilgisayar ve bileşenlerinin kullanım kabiliyetinin az olduğu geçmiş dönemlerde okuyanlarını veya mezunlarını çok zorlayan meslek.

    - abi sen bilgisayar mühendisisin değil mi ?
    + evet...
    - ya bizim hatundan şüpheleniyorum, onun msn'ini bi hacklesen baksak ?
    + bu o tarz bi iş değil moruk..
    - oo ooo ne sikime okuyosun o zaman amk yeaa

    veya

    - sen bilgisayar mühendisiydin değil mi ?
    + evet...
    - bizim bilgisayara bi format atıver o zaman...
    + zaten onca sene bize sadece bunu öğrettiler amk !

    gibi salakça diyaloglara çokça maruz kalmışlardır.

  2. 2
    bilgisayar ile ilgili donanım ve yazılım hakkında her türlü bilginin öğretildiği meslek. lakin gelin görün ki format atmayı beceremeyen bir güruh. *
    • saçma bir tespit olmuş. 5 dkda öğrenilebilecek bir şeyi birileri yapamıyorsa, isteyerek yapmıyorlardır.
  3. 3
    her bölümde olduğu gibi mevcut öğrencilerin yüzdece küçük bir kısmı bu işte gerçekten çok iyi* olur, ezici çoğunluğu orta seviye* ve yine küçük bir yüzde de çok kötüdür*. ortalama olarak sırasıyla %10-15, %70-80, %10-15 civarındadır.

    service pack 1 desteklemeyen ekran kartına sahip sisteme service pack'li işletim sistemi kurmak gibi fantastik şeyler yapanlarına da rastlanmaktadır. sonuçta doğal olarak ekran kartı çalışamayınca değişmesi lazım diyebilmekteler. bu kişiler kartvizitlerine bilgisayar mühendisi ünvanının yanında microsoft sistem mühendisi yazmaktan imtina da etmezler.
  4. 4
    ege üniversitesi 'nde kıskanılacak bir yere sahip fakülte.
  5. 5
    okuduğum kolayca da bitireceğim ve şimdiden işine baş koyduğum meslek.
  6. 6
    hazır tercih döneminde iken, üniversite adaylarına, hedefi bu meslek olanlara bir nebze de olsa faydası olabileceğini düşündüğümden, birazcık bahsetmek isterim bu bölümden:

    öncelikle uzun süre bilgisayar başında durmanızı gerektiren ve sürekli olarak çalışmanızı gerektiren bir bölüm. yazılım alanında her gün yeni bir şey çıkıyor ve kafadaki bilgilerin unutulmaması, sürekli taze tutulması adına sürekli çalışmak şart.

    eğer ki bilg. müh. kazanmış iseniz, ilk olarak algoritma bilgisiyle tanışacaksınız. işte bu kavramı ne yapıp edin öğrenin. mesleğiniz boyunca kullanacaksınız çünkü. ben, biraz tesadüfi olarak kazandığım için bu bölümü, ilk sene pek alışamamıştım bu kavrama. 2.sene sike sike öğrenmek zorunda kalıyorsunuz yoksa okulu bitiremezsiniz. hadi bitirdiniz diyelim, güzel bir işiniz olmaz.

    neyse, bu kavramı da öğrendikten sonra, daha önceden bir programlama bilginiz yoksa okulun ilk sene öğrettiği dili iyice öğrenin. fortran mı öğretiyo, öğrenin. pascal mı öğretiyo, öğrenin. "ulan mezun olunca kullanmayacam zaten, ne sikime öğretiyolar bu dili" demeyin. size ilk günden java kastıracak değiller.

    ilk senenin yazında, artık mesleğinizi iyice kavrayın ve kendinize bir hedef seçin. örneğin, masaüstü programı mı yazmak istiyorsunuz, c# öğrenmeye başlayın. web tasarıma mı yönelmek istiyorsunuz, css kasın. ama bunların hepsini kesinlikle kafanızda çorba etmeyin. bu en kötüsüdür. bir çok programlama dili vardır ve bunların hepsini öğrenmek neredeyse imkansızdır. hepsinden azar azar bilmektense, birinde uzmanlaşmayı yeğleyin.

    son olarak, staj konusuna geleyim. ilk stajınızı biraz daha sade, küçük bir şirkette yapın ki sizinle ilgilensinler. büyük şirketler genellikle pek siklemiyor ilk stajını yapanları.

    dipnot: üniversiteye gideceklere tavsiyeler başlığında da bahsetmiş idim gerçi aynı konulardan, ama buraya da yazmakta fayda var diye düşündüm.
    • siz bilgisayar mühendisliği bölümünü değil, yazılım mühendisliği bölümünü anlatmışsınız.
    • doğru söylüyorsun aslında. ben kendi bölümümün verdiği eğitime göre anlatmıştım.
  7. 7
    okuduğum bölümüm. bilgisayarlarla aranız yoksa bulaşmayın derim.
  8. 8
    bilgisayarla aranız varsa bulaşmayın.

    öyle garip bir ülke olduk ki bilgisayar mühendisliği okumadan da bilgisayar mühendisi olarak çalışabilirsiniz.
  9. 9
    yazılım sektöründe kariyer yapmayı planlıyorsanız bulaşmayın. gidin matematik mühendisliği okuyun, elektrik-elektronik okuyun ot okuyun bok okuyun ama bu bölüme bulaşmayın. biraz elektronik, biraz yazılım, biraz donanım derken mezun olduğunuzda bi sik öğrenmemiş olursunuz.*
  10. 10
    keşke yazılım mühendisliği okusam dedirten bölümdür. Nasıl ki tıp öğrencileri memlekete gidince "ya benim belimde bi ağrı var kaç gündür..." gibi cümleler duyuyorsa ben de saçma sapan sorulara maruz kalıyorum. herifin bilgisayarının usb girişi bozuluyor bana getiriyor. Elektrikçi miyim olm ben?

    bu da böyle bir isyandır.
  11. 11
    bu işin bir mekteplisi bir de alaylısı vardır. bilgisayar eğitimi almamış olup, nice bilgisayar mühendisinden fazla kazanan yazılımcılarla doludur piyasa.
  12. 12
    x yazılım/it firması 10 eleman alıyor. elemanların sadece ikisi bilgisayar mühendisi, geri kalanları, elektronik, haberleşme, matermatik müh, fizik, 2 yıllık bilg. programlama falan. şirkette, prosedüre göre yapılan işlerde hiçbir sorun çıkmıyor. analiz yeteneğinin bir önemi yok.

    önünüze çok büyük bir problem geliyor. atıyorum donanım kaynağı kısıtlı ama üzerinde çalışan uygulamaların daha çok uygulamacıya hitap etmesi gerek. ya da sunucu upgrade edilecek ancak uygulamalara ve kullanıcılara olan etkisi nedir ne değildir bilinmiyor... işte bu noktada bilgisayar mühendisliği okumuş insanın, yazılım mühendisliği, bilgisayar mimarisi, veritabanı yönetimi vb. resmin bütününe hitap eden dersleri almış olması işine yarıyor. analiz gerektiren, darboğaz olmuş sorunlarda bilgisayar mühendisi hep bir adım öndedir. hani "alaylı" falan derler ya, bu aşamada iş görmüyor.

    kronikleşmiş, 10 yıldır meydana gelen problemi herkes çözer. ama büyük resme bakamayan "alaylı" adamın yeni bir problem karşısında bir juniordan farkı yoktur. işte bu yüzden, bilgisayar mühendisliği faydasız veya saçma değildir. belki uzmanlaşmak istenen alana göre çok verimli değildir kabul. sen yazılımcı olacaksan işlemcisiydi, assembly'siydi, nümerik analiziydi çok fazla bilmene gerek yok. bu tip dersleri seçmeli niye yapmazlar bilmem, çoğu okul matematik türkçe gibi okutmaya çalışıyor...

    neyse, sonuç olarak okuyun arkadaşlar. klişe olacak lakin boş da durmayın, uzmanlaşacağınız alanda bireysel olarak geliştirin kendinizi. bir laptop işinizi görür.
  13. 13
    Çok büyük ihtimalle tercih edeceğim bölüm. Sıralamam pek iyi değil ama mezun olunan üniveristeden ziyade kendini geliştirmeye bağlı olduğu söyleniyor. Neyse, asıl sormak istediğim İngilizce mi yoksa Türkçe mi okumak daha iyidir?
    • qarşim benim sıralama nasıl? Yaqıyor muyuz?

      Kanka kodlamanın alayı ingilizce... Biz bunları konuştuk
    • Listeyi hazırlarken ona göre hazırlayacağım, mesela 130 binde olan üniveriste de Türkçe veriliyor ama 150 binde olanda İngilizce veriliyor. Hem 130 binde olan hem de 150 binde olan bana çok yüksek ihtimal geleceği için Türkçe okutulanı yazmamayı planlıyorum.
    • Ben olsam ben de öyle yapardım. Daha mantıklı ama sor ulen birilerine. :9

      Kanka sağ üstte yardım alma yeri vardı sanırım. Modlardan birine sorsana...
    • Pek bilmiyorum bakalım becerebilirsem, sorarım :)
  14. 14
    bölüm mezunlarının çoğunlukla "yazılım geliştirici" veya "yazılım mühendisi" ünvanıyla işe başladığını görünce üzüldüğüm mühendislik alanı.
    • bu yine iyi, bir ara internet kafeci oluyorlardı :( askerde de format attırıyorlar ^^
    • formatı her yerde arttırıyorlar ya, ondan kaçış yok :d
    • üstat benim bi dizüstü var, format yemiyor :D % bilmem kaçta tıkanıyor neden ola ki :D
  15. 15
    iki yıllık tecrübemin arından rahatça bir kaç şey söyleyebilirim; her bölümde her üniversitede sıkıntılı hocalar vardır lakin amacı teknoloji geliştirecek insanlar yetiştirmek olan bir bölümde teknolojiyi takip etmeyi bırakmış yahut bilgisini inatla öğrencisiyle paylaşmamak için direten hocalar görünce şok olabilirsiniz, bir yerden sonra her şey internetteki kaynaklardan öğrenmeye başlayınca acaba bu bölüm zaman kaybı mıdır diye sorgulatır. 20 yıldır bu işi yapıp sınavda sürenin yetmediğini söyleyen öğrencilerine bakın ben yazacağım süre tutun diye gövde gösteri yapmaya kalkanı bile gördü bu gözler. Bunun dışında bu bölüme geldiyseniz artık hayatınız bu bölümdür, şunu demek istiyorum bazı hobilerinizin de bu alanla alakalı olması gerekiyor, o kadar çok teknoloji var ki insan bazen bilmedikleri için ben bunları nasıl öğreneceğim, öğrendikleri içinse ya yetersizsem diye kendini sorguluyor, ama ortaya bir şeyler koyunca gerçekten üretmenin zevkine varabiliyorsunuız.