kayıt

din

  1. 88
    tam manası inanç demek olan bir kelime bu.
  2. 87
    bir konektör türünün genel adıdır. bir çok pin konfigürasyonunda farklı konektörler mevcuttur.
  3. 86
    Tutsela Kur'an ve Sünnet Işığında. İslam · Allah (c.c.) Allah'a İman Allah'ın İsimleri Kur'an-ı Kerim Bilimsel Mucizeleri.

    www.tutsela.com/...
  4. 85
    aynı soru bunun için de geçerli

    (bkz: seçmediğin bir şeyi nasıl savunabiliyorsun)
  5. 84
    Kişiye özgüdür.İsteyen mandalinaya inanır,isteyen muza.Kimse karışamaz.
  6. 83
    İnsanlığın başına gelmiş en kötü şeydir.

    i.hizliresim.com/...
  7. 82
    ilk insan toplulukları ilkel komünal bir düzlemde yaşamaktaydı. avcı toplayıcı biçimde yaşayan insan kümeleri ortada olan her şeyin pay edilmesi şeklinde hayat sürmekteydi. o zamanlardan itibaren din, insanın doğayı anlama çabası açından insanlığın yaşamına girmiştir. insan tanrıyı yaratmıştır da diyebiliriz.

    tarım toplumuna geçilmesiyle birlikte insanların tükettiklerinden fazla üretmesi sorunu oluştu. bu ürünler depolanınca birilerinin olması gerekenden daha fazla ürünü oldu. bu da o insanların toplumda güçlü olması demekti. kabaca bir anlatımla bu erk devlet denen aygıtı oluşturdu.
    bu aygıtın insanları yönetmesi için bir de meşruiyete ihtiyacı vardı. tabii ki o zamanlar bu meşruiyet demokrasiden devşirilmedi, göklerden devşirildi. dinin ve devletin insan yaşamına bir sömürü gücü olarak girmesinin en özet anlatımı böyledir.

    ortaya çıkan ilk dinler doğanın gücünü esas almaktaydı. paganist de diyebileceğimiz bu din anlayışı doğaya saygı hükmederdi. bugün semavi din mensuplarının ''putperest'' diyerek her türden aşağılama faliyetine giriştiği dinleri de paganist kültürdeki dinlerin evrim geçirmiş formlarıdır.

    dindar dostlarımdan bir kaç ricam olacak. bilsinler ki din dogmatiktir. göklerden gelen emir ve buyrukları sorgusuz sualsiz kabul etme üzerine temellendirilir. dini istediğiniz kadar manevi bir sığınak olarak kullanın fakat bunu bize bilimle örtüşüyor şeklinden satmaya çalışmayın. çok komik oluyorsunuz.
    kutsal kitaplar büyük ahlaki şiirlerdir. allaha inananlara, kimseyi sömürmemelerini, baskılamamalarını, haklıdan yana olmaları konusunda emirler verir. allaha inanan dostlarım dini bunun tam tersini icra ederek yaşatma yoluna gitmesinler.
    biz ateistlere allahın her günü kitapsız diye küfür etmektesiniz. bir ricam da inandığınız kitabı zahmet edip okumanızdır.
  8. 81
    nerede okumuştum hatırlamıyorum. biri "internet, dinleri yok edecek" diyordu. haklı. yok oluyor yavaş yavaş, ee tabii minimum 2500 yıllık temeli olan dogmatik saçmalıklardan bahsediyoruz. bir anda ivmeli bir şekilde yok olmasını beklemek mantıksız.

    eskiden "uydur uydurabildiğin kadar" mantığı varken, insanlar kitleleri kontrol etmek için bir takım spiritualistik şeyler uydurmuşlar. ee o dönem kimse sorgulayamıyor. google amca yok. araştırabileceğin bir kaynak yok. en basitinden kitap yok anasını satayım. bir de sana dayatılan olgu "inanmazsan sonsuz ateşte yanarsın" gibi saçma bir tehdit içeriyor. dogmatik yani, sana dayatılana sorgulamadan inanacaksın. sonucunda da sonsuz muhteşemlikte bir yere gideceksin (cennet).

    bu saçmalıkların biraz araştırarak sümer mitolojisinden geldiğinden bulabilirsiniz. hatta yanılmıyorsam zeitgeist belgeselinde (ilk part olması lazım) de bu bütün semavi din ögelerinin sümerlerden, daha da öncesi paganizme kadar dayandığını bulabilirsiniz. hepsi birbirinin farklı birer kopyası. tek bir dinin farklı varyasyonları yani.

    çok değil, bu semavi dinlerin de yok oluşunu bilginin yayılması ile göreceğiz yakın zamanda. genç jenerasyon bu saçmalıklara inanmayı bırakıyor. çağın ne kadar gerisinde, ne kadar kısıtlayıcı, ne kadar yozlaştırıcı bir sistem olduğunu görebiliyor. dindar birisi misiniz? tebrik ederim, çocuğunuz ya da çocuğunuzun çocuğu-torununuz bu şeylere inanmayacak. siz artık dine inanan son nesilsiniz. sizinle birlikte yok olacak bu şeyler de.
  9. 80
    ortadan kalkmasına imkan vermediğim olgu.
  10. 79
    Kitleleri kontrol etmek adına uydurulmuş saçmalıklar bütünüdür.
  11. 78
    Modern dünyada ortadan kaldırılması gereken yegane olgu. Nedenini uzaklarda aramaya gerek yok. Kadın erkek eşitliğini bozan, insanları ayrıştıran en büyük olgu dindir. Belli bir zümrenin özellikle fakirleri kontrol edip krallar gibi hayat yaşamasından, insanlara zulmetmesinden başka hiçbir ise de yaramıyor.

    Ha bir de tarih boyunca milyarlarca insanın ölümüne neden oldu bu dinin yarattığı ayrım. Ne zaman dindar biriyle konuşsam ellerimi yıkayasım geliyor.
    • yav gardaşım ayetler var ayetler..
  12. 77
    Zenginlerin fakir insanlara bıraktığı tek şeydir.
  13. 76
    İlk sahtekar ile ilk geri zekalının karlılaşması ile ortaya çıkmış ve binlerce yıldır insanlığın belası olmuştur. O kadar abes ki embesilliğe yakın.
    • :)))))
  14. 75
    Yasa anlamına gelen akadça kökenli sözcüktür.
  15. 74
    ınsani bir tek sonsuzluk tatmin eder o sebeple din kavramının çıkması mecburidir. din olmassa insan serkeş bir hayat sürer. din insani aslında bir amaca sevkeder amaçsız insan eksik insandir. herkesin kötü , iyi, doğru ,yanlış amacı vardır dünya adına buna ulaşması muhtemeldir. ulasinca amaç olmaktan çıkar aynı aşık maşuğuna kavusunca aşkın bitmesi gibi o sebeple din mecburidir olmak zorundadır ki insan sonsuz mutluluğu yakalayabilsin
  16. 73
    İnsanlığın belası. Akıl ve ahlakın yerine dogma ve imanı koyarak insanoğlunun toplumsal açıdan gelişimine ağır darbeler vurmuştur. Tarihte hiçbir din de rasyonel bir temele sahip olmamıştır bu nedenle eskinin dinleri günümüzde masal olarak kaldı.

    Darısı şimdikilerin başına, ne diyelim. İnanmak, düşünmekten kolay.
  17. 72
    Dünyanın devleti dindir.
    Kutsal kitapları anayasa gibidir biraz daha detaylı ve ahlaki ve gerekli davranış biçimleri içerir.
    Suphesiz ki din elzemdir .
    Özgürlük denen kavram biraz göreceli olduğundan göreceli olmayan kuralların olmasi gerekir ki hakiki özgürlüğü sadece ben değil herkes yasayabilsin.
    O sebeple din haktır .
    Hangi din ? Tartışılır.
  18. 71
    tamamen daha fazla toprak hakimiyeti için düzenlenen kurallar bütünüdür diye düşünürüm hep.

    sadece düşünürüm; kesinlikle bu yüzdendir diyemem, kanıtım yok, sadece düşünürüm çünkü korkarım yaptırımlarından, dilimi, elimi, uzvumu keserler. zaten kesiyorlar çoçuk iken, özgürce
    sorgulayamazsınız, mantık arayamazsınız,

    islamiyet ya da benzeri din yolunda dökülen kan kutsaldır safsatası ile faili meçhul olabilir insan, olmasa da horlanır, dinsiz imansız derler kız vermezler.
    tek gerçek materyal deseniz de, biri çıkar yooo tek gerçek allah, tek gerçek koşulsuz itaat der. sen de haklısın be kardeşim ne diyem mahmut mu diyem deseniz de, her zaman içinizde bir ukde kalacaktır.

    düşünüyorum,

    mesela ben yaratıcı olsam bana inanmayanları yakacak kadar cani olamazdım diyorum kendi kendime. insanları türlü acıları tasvir ederek korkutmak, mükemmel bir yaratıcının yapacağı işler değildir, olamaz diyorum.

    ol dediği an kusursuz bir evren yaratma kudretine sahip bir varlık düşün, hayal et..

    bu varlık, sonsuz bir evren yaratıyor, içine insan denen canlıları koyuyor ve daha sonra belirli aralıklarla kitaplar ve peygamberler yollayarak "bana inanın ve iman edin yoksa sizi yakarım diyor".....

    tanrım?

    sebebi neydi ki...
  19. 70
    Çoğu zaman doğa bilimleri ile karıştırıldığını gördüğüm olgu. Beyefendi çıkıp diyor ki, "ispatla!". Metot yanlışlığına bakar mısınız? Metafizik bilgi için deneysel ispat bekliyor. Bu saçmalıktır.

    Diyelim ki düşünsel bir ispat istiyor. Bu da saçmalıktır. Düşünsel bir açıklama yapsam dahi bunun doğruluğunu ispatlayamam. Bilirsiniz, felsefi bilgide doğru yanlış yoktur. Tutarlı-tutarsız vardır. Fakat tutarlılık ikna edicilik için yeterli bir ölçüt müdür? Değildir. Ne oldu? Din gerçek midir sorusunun cevabı kişinin kendisinden başkasınca verilemiyor oldu. Dolayısıyla bir gün bana ispatla diyen birisini ısıracağım o olacak. Siz de çomardır, yapar diyeceksiniz.

    Gördüğünden başkasına inanmayanın şerrinden Allah'a sığınırım.

    "Hak'tan ayân bir nesne yok gözsüzlere pinhân imiş"
  20. 69
    İnsanlarda kendisine sahip olduğu için ahlak ve vicdanı ortadan kaldıran olgu. İnsanları birleştirmesi için gönderilen (!) bu sözde kuralların, milyarlarca insanın ölümüne sebep olması büyük bir ironi.

    Kabul etmiyorum, saygı da duymuyorum.
    (bkz: no God religion lie)
  21. 68
    insanlara iyi ya da kötü davranışları insan olduğu için değil; ödül-ceza, cennet-cehennem olgusu için yaptıran olgu. insanlığın laneti.

    ''ne zaman dindar bir insanla konuşsam, ellerimi yıkayasım geliyor.''

  22. 67
    en büyük kumardır.
  23. 66
    bilinmezliklere verilen en basit cevaptır.

  24. 65
    toplumsal düzeni sağlamak, yahut halihazırda düzensiz haldeki insan topluluklarını ortak bir paydada toparlayıp, genelde çoğunluğun yararını kollamak amacıyla oluşturulan öğretiler topluluğu.
    tarih boyunca, insan çok az değişti. i̇çimizdeki, toplumsallaşmaya ayak direyen hayvan; kimimizde hala körelmedi. öncelikli olarak hormonlarına göre hareket eden, davranışlarının sonuçlarını öngöremeyen ve 'dürtüsel' hareket eden, içindeki vahşiyi bastıramayan insan/alt insanları topluma kazandırmak amacıyla çıkmış olduğunu düşünüyorum dinlerin. bu vahşileri, tehlikeli olmaktan çıkarıp topluma kazandırmanın iki akıllıca yolu olabilirdi: korkutmak ve ödüllendirmek. oldukça ilkel duran bu iki yöntemin, tarih boyunca farklı zamanlarda farklı coğrafyalarda, farklı becerikli zihinler tarafından geliştirilip ortaya sürülmesiyle, insanlık bir tık daha "kontrol altına alındı". fakat yüzyıllar sonucunda, bu öğreti tünelinin ucununun böylesi bir yere çıkacağını, bu becerikli zihinlerden hangisi bilebilirdi ki ?
  25. 64
    temelde insanın iradesizlik metaforlarıyla başlayıp; varlığının iradesine bir karşı koyuş ve moralizmi dengeleme istemi olarak çeşitli şekillerde aleni olarak görülebilecek riyakarlıkların bütünüdür.