kayıt

palto

  1. 14
    gogol'ün enfes, enfes ve ennnnnfes romanı. her okuyuşumda keyiften kendimden geçerim. böyle bir dil, hikaye anlatıcılığı, trajedi, karakter yaratımı ve toplum analizi yok. umarım bir gün sinemaya uyarlayabilirim. (aramızda kalsın, bazen senaryolaştırma girişimlerim oluyor.)
  2. 13
    Başlığı görünce bile kendimden geçtim. Kaç kere okuduğumu hatırlamadığım, beni içerisinde hapseden gogol romanı. Başucu kitabıdır.
  3. 12
    Dostoyevski’nin “Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık!” dediği gogol'un ünlü eserinin adı.
  4. 11
    akaki akakiyevic'in vefatIna kadar guzel gidip sonra bozan hikayenin adI.
  5. 10
    Palto kitabından bir alıntı:

    "Kimsenin korumadığı, hiç arkadaşı olmayan, hayatı boyunca hiç kimseden içten bir yakınlık görmemiş, bir böceği iğneyle tutturup mikroskop altında inceleme fırsatını kaçırmayan doğa bilimcilerinin bile ilgisini çekmeyen bir insan evladı bu dünyadan böyle geçip gitti."
  6. 9
    gogol'un bir çay partisinde dinlediği hikayeden esinlenip yazdığı kitap. anlatılan hikayeye göre avcılık tutkusu olan ama hiç tüfeğe sahip olmamış bir adam üç sene boyunca yemeyip içmeyip kıyafet almayıp para biriktirmiş ve üç sene sonunda bir tüfek almış. tüfeği alır almaz ormana giden adam daha ilk atışında dengesini kaybetmiş ve tüfeğini bataklığa düşürmüş. adam duruma çok üzülmüş, o kadar üzülmüş ki hasta olmuş, yatağa hapsolmuş. arkadaşları da adamın haline acıyıp kendi aralarında para biriktirerek yeni bi tüfek almış. böylelikle adam da sağlığına tekrar kavuşmuş.

    çay partisinde bu hikayeyi gülerek anlatan adama yalnızca gogol gülmemiş. adamın haline çok acımış. iki yıl sonra da bu romanı yazmış. kitap hiyerarşi ve bürokrasinin saçmalıklarından dem vursa da aslında kaynağı gerçek hayat hikayesi olan acıklı bi olayı anlatır.
  7. 8
    gogol bir toplantıda dinlediği olaydan esinlenerek yaratmıştır palto'yu. anlatılan öyküye herkes kahkahalarla gülerken, o sahnedeki trajediyi görür. ve kendisinden yıllar sonra adı konacak bir akımın, absürt edebiyatın ilk örneklerinden birini palto'yu yazarak verir.

    ilk aşamada rus bürokrasisini eleştirse de çizdiği resimle yaşamın saçmalığını vurgular. kaldı ki bürokrasinin tanımını yaparsak yine dört başı mamur bir "saçma" ile karşı karşıya kalırız. absürdizme göre insan ne yaşarsa yaşasın, ne yaparsa yapsın öleceğine göre çırpınmanın, kavga etmenin, hırsların hiçbir anlamı yoktur. dolayısıyla palto, ilk ve ikinci katmanı ile "saçma"da aranan bir çok unsuru içinde barındırır.
  8. 7
    (bkz: Nikolay Vasilyeviç Gogol )
  9. 6
    (bkz: kafka nın paltosuydum)

    soundcloud.com/...
  10. 5
    (bkz: manto)
  11. 4
    aynı zamanda yepyeni bir kutup sözlük yazarı. hoş gelmiş.
  12. 3
    gogol'cüğümün metaforlarla bezeli bi kitabı.
  13. 2
    teşhirci sapıkların kullandıkları temel kıyafetlerdendir.
  14. 1
    * *

    soğuk havalarda giyilen dış giyim.

    (bkz: mont)