kayıt

leonardo da vinci

  1. 29
    kişinin ismini kullanarak yapılan kelime şakalarına tepkisini merak ediyorum.
  2. 28
    bunu vurdurduğu için idam edeceklermiş, sonra bakmışlar ki çok zeki bi genç, demişler ki olm böylesi zor bulunur buna müsamaha gösterelim, vurdursun bişi olmaz. böylece leonardo kurtulmuş. olay aynen böyle gerçekleşmiş.
  3. 27
    (bkz: Polimat)

    Kendisi polimatın sözlük anlamıdır bana göre.
    Hayattaki ilham kaynağım ve yaşama olan bağlılığımı büyük ölçüde borçlu olduğum kişidir.
  4. 26
    Doğumunda konulan adı Leonardo di ser Piero da Vinci. Kendisi dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri kabul edilir. Ünlü yapıtları;
    1. Mona Lisa,
    2. Son Akşam Yemeği,
    3. Vitruvius Adamı.
  5. 25
    "Görmeyi öğrenin.. Her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu fark edeceksiniz.."

    www.exkutupsozluk.com/...
    Evren gözlerimizin içindedir...
  6. 24
    Kendisinin Başarı için sıraladığı 7 prensip vardır.

    1.gerçeği ara. / curiosita
    2.sorumluluk al. / dimostrazione
    3.farkındalığı keskinleştir. / sensazione
    4.gölgeye, karanlığa bağlan. / sfumato
    5. Denge kur. / arte - scienza
    6.bütünleşmeyi besle. /corporalita
    7.sevgiyi yaşa. / connesione
  7. 23
    zamanının çok ötesinde bir deha olarak nitelendirilebilir. yaptığı resimler hakkında yapılan bir belgeselde mona lisa tablosunun çeşitli yerlerine gizlediği harflerle bir gay olduğu orta çıkıyordu. hakkaten kendisi üzerine bu kadar manipülasyon yapılan başka bir deha var mıdır bilemiyorum. bunun yanında o kadar çok iş alıyormuş ki yaptığı çok az işi tam olarak bitirebildiği söylenir. aynı anda resim sanatı, tıp, mekanik, mimari gibi dallara kafa yorarken davinci uykusu olarak adlandırılan uyku metodunu bulmuş. her iki saatte bir 15 dakikalık uyku ile günlerini geçiriyormuş. insan kadavralarını tırnaklarıyla yardığı ve saatlerce inceleyip çizdiği söylenir. daha sonra kilisenin baskıları üzerine insan kadavrası temin edemeyip ölü hayvanlar üzerinde uzunca bir süre çalışmıştır. tuttuğu notları herkes okuyamasın diye de tersten yazmıştır. osmanlı padişahı 2. bayezid'in haliçin üzerine bir köprü inşaa ettirme düşüncesi bir şekilde kulağına gitmiş ve bunun için 2. bayezide bu işi yapabileceğini anlattığı bir mektup göndermiş fakat bu gerçekleşmemiştir.
  8. 22
    yaşamı boyunca umudunu hiçbir zaman yitirmemiş ve bana göre bu yüzden başarılı olmuş; mucit, bilim insanı, ressam, filozof, mühendis...

    o, başarılı bir şekilde lir çalan biriymiş. hatta ilk kez milano'ya gönderildiğinde bir ressam veya mucit değil, bir müzisyendi.

    guardian gazetesinde seneler seneler önce yayınlanan bir makelede, onun hayvan haklarını savunduğu ortaya koyulmuştur. o zamanlar italya'da evcil hayvan olarak veya yemeği yapılsın diye satılan kafesteki kuşları sadece uçup özgür kalmalarını sağlamak için satın aldığına inanıldığından bahsedilmiştir.

    "insanlık, 'hayvanların kralı' değil, sadece 'canavarların kralı" diye yazmış defterine. yani insanın diğer canlılardan daha güçlü bir yaratık olduğunu kabul eder ve hayvanları katliam için yetiştirmeye yönelik güç kullanılmasına öfkelenir. ayrıca da vinci "insan, hayvanların şahıdır. yabanilikte hiçbir hayvan insanın eline su dökemez. hayvanları öldürerek yaşarız biz, birer mezarlığız biz." demiştir.

    1910'da freud , onun eşcinsel olduğuna fakat bu erotik yönünü sonu gelmeyen araştırmalara dönüştürdüğünü iddia ettiği devrimci bir psikanaliz çalışması yayınlamıştır. gençliğinde bir kaç erkek arkadaşı ve o sodomi ile suçlanmıştır. idam edilmesine neden olabilecek ciddi bir suçlamayken 24 yaşında beraat etmiştir ancak bu suçlama onu yıkmış ve 2 yıl hiçbir şey yapmamasına sebep olmuştur. leonardo'nun kadınlarla hiçbir ilişkisi olmadı, hiç evlenmedi ve çocuğu yoktu. gerçekten de, defterinde erkek-kadın ilişkisinin onu tiksindirdiğini yazmış.

    son olarak 6000'den fazla sayfa eden defterlerini şifreli bir şekilde yazmıştır. buna çok önem veriyormuş. defterede 'codex' deniliyormuş.
  9. 21
    2. milenyumun adamı seçilmiştir
  10. 20
    Floransanin vinci kentinde doğan leonardo adlı zamanın dahine kisiligidir.
    Kendisinin ilham kaynağı dogadir.
    Insan anatomisine düşkün olan da vinci nü resimler çizdiği için homoseksüel olarak algilanmis lakin kendisinin frijit denen hastalığı olduğu için seksten igrenirmis.
  11. 19
    İstanbul'daki sergisine gidilesi polimat.

    Kesinlikle gidin görün. Özellikle mekaniğe ilgi duyanların bu sergiyi kaçırmamasını tavsiye ederim.
  12. 18
    sigmund freud'a göre kendisi bir eşcinseldir. bunu da mona lisa tablosuna yansıtmıştır.
  13. 17
    sergisi var istanbul'da. nisan'a kadar da devam ediyor sanırım. kendimi dizginleyemiyorum, önce assassin's creed serisi sonra da vinci's demons. kanım kaynıyor.
  14. 16
    - sanatın birçok dalında eserler verdiği gibi çeşitli bilim dallarında da araştırmaları vardır.
    - düz yazı ustalarının arasında da önemli bir yeri vardır.
    - floransa yakınlarındaki vinci kasabasında doğmuştur.adı da buradan gelmektedir. "vinci'den leonardo"
    - başkalarının tekrarı olduklarını düşündüğü edebiyatçı ve filozoflarla kalem tartışması yaparken kendini "tahsilsiz adam" diye nitelemiştir.
    - denizaltılar,uçaklar yapabileceğini düşünmüş.su tulumbası,gaz bombası ve fotoğrafçılıktaki karanlık oda üzerinde çalışmalar yapmıştır.
    - veba salgınından sonra milano'nun yeniden inşasında bina yapımı projeleri hazırlamış, osmanlı padişahı ikinci beyazıt'a gönderdiği bir mektupta haliç üzerine kurulması planlanan köprü yapmaya hazır olduğunu yazdığı mektupta dile getirmiştir.
    - milano'nun ünlü yapıtlarından kayalar bakiresi ve son akşam yemeği adlarıyla bilinen tablolar leonardo'nun eseridir. bu tablolar san francisco ve santa maria della grazie kilisesindedir.
    - ünlü tablosu "la gioconda" yani mona lisa'yı floransa'daki ikameti sırasında yapar. daha sonra tabloyu fransa'ya götürerek 4000 altın karşılığında birinci françois'e satar.böylece tablo kraliyet koleksiyonları arasında yer alır.bugün louvre müzesi'ndedir.
  15. 15
    (bkz: leonardo da dinci)
  16. 14
    bu herifin tanınma sebebi, alman jean paul richter'in 19. yy sonlarına doğru çalışmalarını çevirmesi ve akademiye sunmasıdır.o nedenle çoğu şeyin mucidi sayılır. öncüllerinin araştırılması çok daha yakın zamanlarda gerçeleşmekte.

    (bkz: taccola)
    (bkz: francesco di giorgio martini)
    (bkz: luca pacioli)

    bu üç isim mühimdir. pacioli ile birebir matematik üzerine takılarak çok şey öğrenmiştir ve bunu ileride kullanacaktır.

    taccola dayı, da vinci'den 60 yıl evvel doğmuş bir reyiz. di giorgio ise onun çalışmalarından çok etkilenmiş ve da vinci'den 13 yaş büyük biri.

    da vinci'nin di giorgio'nun el yazması eserlerine sahip olduğu biliniyor. karşılaştırıldığında, da vinci'ye atfedilen çoğu fikir taaa taccola'ya kadar ulaşıyor. da vinci mucidi olmasa da bunları mükemmelleştiriyor.

    vitruvian adamı konusu mesela. kim bu vitruvius? bir mimar dayı. ne zamandan? milattan önceden. nereden? roma. kanımca yapılmış en mükemmel yapı olan pantheon, bu herifin ölümünden sonra onun yolundan gidilerek yapılıyor. pantheon'a tepeden bakınca daireden taşan bir kare görünür. yani vitruvius adamı zaten adından da belli olarak taaa de architectura'ya kadar dayanıyor ve şöyle bir bakın. aaa, da vinci'nin çizimi bu, diyeceğiniz şeyler hep.

    şöyle açarsak bunu, rönesansçılar ve öncülleri mimaride insanlara ait oranları 1500 yıldır kullanılırken, da vinci bu oranların tüm evrende çalışacağına inanıyor.

    dönemindeki duyduğu, eriştiği, gördüğü tüm icatları, fikirleri, bilinenleri vs. alıp teoride üst basamaklara taşıyor.

    bir bakıma mucit değil, araştırıcı geliştirici olarak davranıyor. tabii ki inanılmaz bir çizim yeteneğine, dehaya ve araştırmacı hastalıklı bir kişiliğe de sahip. tarihteki ilk argeci olabilir.

    katıksız bir reyizdir, toplamda tarihteki hemen herkesten hala büyüktür. tıbbi araştırmalarıyla, resmetme yeteneğiyle ve sanat algısıyla, bilimsel yaklaşım açısı ve döneminin matematiği, fiziği en iyi bilenlerinden biri olmasının getirdiği mühendisliği ve mimarlığı ile inanılmaz biri. ama o gelecekten gelmiş gibi duran mucit değil. abartılmasına gerek olmayan ama ısrarla da daha fazla abartılan biri.

    hiçbir teknik ve mühendislik çizimini kendi icat ettiğine dair en ufak bir iddiasına, yazısına vs. rastlanmamıştır. ama çıkış noktalarından da bahsetmemiştir.

    dağınık oldu, üşenmediğim bir zaman detaya girerim belki.
  17. 13
    sfumato tekniğinin öncüsü olarak kabul edilir.
  18. 12
    assassin's creed'de gayliğinden bahsedildiğini duymuştum.
  19. 11
    fr, sınav sorularının esas adamıdır.
    8 saatlik deliksiz bir uyku uyumaktansa 15 er dakikalık molalar vererek uyumayı tercih ediyormuş. İşlerine tam olarak konsantre olamayışının sebebi de az uyku uyuması olarak gösteriliyor. he bide Davinci, yaşadığı sapkın ilişkiler sonrasında Freud tarafından firijit olarak analiz edilmiştir.
  20. 10
    "Minicik bir kedi yavrusu bir sanat şaheseridir."
  21. 9
    şahsım adına işe yarar bilgiler içermediği ve ömrüm boyunca bir kez olsun varlığından yararlanmadığım takdir de çokta sikimde olmayacak insan türü, türü diyorum çünkü bu adamdan o kadar copy paste var ki hangisi Leonardo Da Vinci hangisi değil anlamak imkansız en çok imitasyona sahip sanatçı olsa gerek felsefi birikimini kendine dünyalık yapmak için kullanmış olsa amenna ama bakıyorsun adamın çizdiği iki fırça boya ile e o da tatmin etmiyor bir süre sonra bakıyorsun bir orospu çiziyor adını lanse ediyor sonra bakıyorsun o kadının içsel bütünlüğü ile oynanmış falan sonra soğuyorsun falan.
  22. 8
    yalnızca ressam olarak tanıyanların ona ağır haksızlık ettiği bir aydındır kendileri. doğa bilimi, matematik, müzik gibi bir çok dalda varlığını sürdürmüştür ve bunun yanında materyalist felsefe tarihine de sağlam katkıları olmuştur. ufak ufak bahsedeyim birkaçından.

    feodal ve dini ideolojiye karşı mücadele etmiş, din adamlarının mutlak bilgi sahibi olduklarını söylemeleri da vinci'nin ancak dalga konusu olabilmiş ve din adamlarını sahtekarlıkla, insanların duygularını sömürmekle suçlamış her zaman.

    doğa bilimi açısındansa o dönemler evrenin merkezi dünya olarak kabul görülse de beyimiz bunu da reddetmiş ve dünyanın da diğer gezegenler gibi sadece bir taş yığını olduğunu ve hiçbir şekilde evrenin merkezi olmadığını savunmuş. doğa olaylarının her birinin altında bir nedensellik olduğunu söylemiş, ''zorunluluğun yasası doğayı eğitmekte ve düzenlemektedir. zorunluluk doğanın temel ilkesidir, onun yaratıcısıdır, yönetenidir ve yasasıdır.'' diyerek bunu açıklamış.

    bir diğer konuysa bilim. bilimsel olarak deney ve gözleme büyük önem vermiş, gerçeğe ulaşmanın esas yolunu bunlar olarak kabul etmiş. da vinci'nin düşüncesine göre deney ve gözlemle bilimsel bilgiye ulaşır, bilimsel bilgiye ulaştıkça doğayı kontrol altına alırsın ve ona hükmedersin. zaten çıkan icatların da özü burada yatıyor. sürekli bir üretim, keşfetme halinde doğayı kontrol altına alma güdüsü yani.
  23. 7
    kötü esprilerle anılan ünlü kişilik.
    (bkz: ben kamyonu kullanıyorum leonardo da vinci )
  24. 6
    (bkz: da vinci's demons)
  25. 5
    hakkında gereğinden fazla efsane dolaşan ressam.

    bana göre kendileri gelmiş geçmiş en iyi ressamdır. bulduğu aletlerler yaşadığımız yerin gelişmesinde çok faydalı olmuştur.