kayıt

grand slam

  1. 1
    en önemli dört tenis turnuvasına verilen isim ve bu dört turnuvayı aynı yıl kazanan
    tenisci' nin aldığı ünvan .

    (bkz: avustralya açık)
    (bkz: fransız açık)
    (bkz: wimbledon)
    (bkz: amerika açık)
  2. 2
    bu dört grand slam'ı aynı senede kazanan tenisçilere verilen ünvan tarih boyunca iki kişi üç kez başarmış.
  3. 3
    Birçok spor branşında kullanılan bir terim olmakla birlikte en yaygın kullanımı teniste. Avustralya, Fransa, Amerika açık ve Wimbledon tenis turnuvalarını aynı yıl içerisinde kazanan tenisçi bu ünvanı kazanıyor.

    Oldukça da zor bu ünvanı kazanmak. Zira bu dört turnuva oldukça farklı özellikler taşıyor. Erkeklerde 51 yıldır, kadınlarda ise 32 yıldır kimse başaramadı bu başarıyı.

    Mesela Wimbledon çim kortta oynanıyor. Top oyunda daha kısa süre kalıyor ve topun ortalama hızı da çok yüksek. Ayrıca file önünde iyi olan tenisçiler de çok avantajlı bu turnuvada.

    Fransa açık ise tam tersi. Toprak kortta oynanıyor ve topun ortalama hızı düşük. Çok uzun ralliler oluyor wimbledon'ın aksine. Birçok tenisçiyi unvandan eden turnuva da bu. Diğer üçüne uyum sağlanabiliyor ama Fransa açık bambaşka bir şey ve benim en sevdiğim turnuva aynı zamanda.

    Diğer iki turnuva bu ikisinin ortası diyebiliriz ama wimbledon'a biraz daha yakın.

    Son yıllarda erkeklerde nadal, djokovic ve federer;
    Kadınlarda ise Serena Williams, Martina hingis, steffi graf(1 kere başarmış) ve Monica seles bu ünvanı ucundan kaçırmış.
  4. 4
    motor sporlarında ki karşılığı; en hızlı sıralama turu, yarış boyunca lider olma ve en hızlı yarış turunu atmış kişilere verilen unvan. en fazla ise jim clark'ın 8 tane, hamilton'ın ise 6 grand slam'i bulunmakta.