kayıt

üniversite mezunlarının işsiz olma sebepleri

  1. 1
    üzerinde durup düşünülmesi gerekenlerdir...

    1) sırf üniversite hayatı yaşamak için sikimsonik bölümler yazıp iş olanağı olmayan bölümleri bitirmek
    2) 81 ili olan bir ülkenin hemen hemen her iline üniversite açması sonucu her yıl milyon kadar mezun vermesi
    hepsini karşılayacak yeterli iş alanı ve kolu olmaması.
    3) emekli yaşı geldiği halde emekli olunca alacağı maaşla geçinemeyeceğini bilen her çalışanın emekli olmak istememesi ve olmaması üzerine , boşluk oluşmaması yeni çalışanlara istihdam sağlanamaması.
    4) öss/ygs gibi sınavı kazanıp üniversite okuyup mezun olduğu halde dur bakalım aldığın eğitim belki yetersizdir diye yeniden mezunları kpss, spk diye sınavlara tabi tutan bir anlayışın olması ve atanmak için hayvan gibi kpss puanı yapmanın gerekmesi
    bu kpss puanını yapamayanların işsiz kalması.
  2. 2
    arkeoloji okumuş olmak.
    kimse almıyor lan işe. ha okurken çalışmıyor muyuz çalışıyoruz ama beleşe. sabah 8 akşam 5 çalışan işçi 1,200 tl alırken 7 24 çalışan biz hiç para almıyoruz.
  3. 3
    iş arayan kurumların tecrübeli eleman aramaları ve gençlerimizin;lisede,ebeveynlerinin ve sağdaki soldaki büyüklerinin "olum şu bölümü bitir en az beş bin lira" söylemlerini hedef olarak, okumak ve kazanacağı parayı bir bütün haline getirmesi sonucu mezun olunca ilk iş olanağında parayı beğenmezler çalışmak yerine mezunlar işsiz dolanmaktadır.
    ayrıca ülkemizde çok fazla üniversite bulunmaktadır artık elini sallayan okul bitirebiliyor.bu yüzden her okul tam bir eğitim düzeyine sahip olamadığı için çoğu kişi üniversitelerden bilgisiz,bihaber şekilde mezun oluyor.
  4. 4
    asgari ücret öneren orospu çocuğu patronlardır bu sebeplerden biri de. bakın açıkça söylüyorum bu sektörde ya da sektör dışında, bakın şunu çok açık ve net söylüyorum. şunu herkes bilmeli ki ingilizce bilen yüksek mühendise asgari ücret teklif eden orospu çocuğu sermayedarlar var. alayının anasının amını sikeyim. orospu çocukları. sizin ağzınızın kokusunu çekmek için mi onca sene okudu lan bu insanlar. asgari ücrete tamah etmek için mi. pu amınıza koyim orospu çocukları.
  5. 5
    --! alıntı !--

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında İŞKUR?a lisans ve üstü eğitime sahip 192 bin 184 kişinin başvurduğunu, 22 bin 76?sının işe yerleştiğini bildirdi.

    --! alıntı !--

    velasılı üniversite mezunları işsiz. neden mi *
  6. 6
    yöneticilerin her şehirde üniversite aynı bölümleri açması, bölümden mezun olanların ülkede gereğinden fazla olması bizlerin işsizliğine yol açmaktadır.
  7. 7
    kendini geliştirmemekten kaynaklanan durumdur.
    üniversiteye gelip de sadece okulu bitirmek değil, dil geliştirmek ve birçok alanda kendini geliştirmek gerekir.
  8. 8
    (bkz: en az üç çocuk yapmak)

    bölünerek çoğalan canlıları bile geçtik anasını satayım. ne zaman etrafıma baksam herkesin elinde 3-5 çocuk. bu ne kepazeliktir ya? ondan sonra işsiz de kalırız, aşsız da. daha ne kadar çoğalıp, boka batacağız; şahsen merak ediyorum. işin acı tarafı nicelik olarak çoğalıyoruz da nitelik bakımından sürünüyoruz. mal gibi bir milletiz, mal gibi de nesiller yetiştiriyoruz. biri bizi durdursun artık!
  9. 9
    emeklilerin emekli olduktan sona taşeronlarda çalışmasıda buna sebeptir.2 işi 1 elemana yaptırmakta aynı zamanda.
  10. 10
    sikimsonik bölümlere girip , sırf diploma almış olmanın verdiği saçma gurur ve haz için okursan bulamazsın iş.
  11. 11
    herkesin üniversiteye gidebilmesinin mümkün olmasıdır.

    üniversiteye gitmek artık marifet değil, önemli olan gittiğin üniversitede kendini ne kadar yetiştirdiğindir. sadece ortam için üniversiteye gidenler, genellikle ya iş yok mk diye ortalıkta geziniyorlar.
  12. 12
    okuyanın değil öğrenenin önemli olduğu gerçeğini gün yüzüne çıkaran durumdur.
  13. 13
    bu sebeplerin tamamı mezunlarda aranmamalıdır. tek suç onlar değildir. hırsızın hiç mi suçu yok?

    bize verilen eğitim, yaşadığımız ortam ortada arkadaş. sen ne bekliyorsun bu çevreden çıkıp üniversiteye giren elemandan? "kendimi geliştirmeliyim lan" diyerek atom mühendisi mi olacaktı? "madem kelime dağarcığımı geliştiriyor sözlük okuyayım" diyerek kitap okumanın gerekliliğini kafasında çürüten arkadaş var üstelik üniversiteli, buralarda alınabilecek en düzgün eğitimi de almış durumda. bu millet doğuştan mı böyle? allah baba bizi geri zekalı mı yaratmış? yoo, bunun eğitim sistemi, medyası, toplumsal koşulları, geçerli olan kültürel, ahlaki anlayış, bir sürü sebebi var abicim. hepsinin temelinde de sömürü var ama. bilinçli bir şekilde bu cahillik desteklenmiyor mu?

    daha sigarayı bırakmayı beceremiyoruz. sigara lan zaten bıraksan mis gibi yaşıyorsun, cebinde para kalıyor, kafan çalışıyor, mutlu sağlıklı hissediyorsun filan ama bırakamıyorsun sigarayı. ben bıraktım çok da kolay bir şey bırakmak. neden bırakamıyoruz? çünkü o kadar inanmışız ki bırakmanın zor olduğuna bu bir doğa kanunu gibi geliyor bize. yok öyle bir şey isteyen bırakır oysa çok rahat bir şekilde.

    aldığımız eğitim koşullara uyum sağlama yönünde. kendi işini kendi görme, bir şeyi kendi uğraşarak öğrenme gibi şeylere alışık değiliz. illa biri önümüze bir şey koyacak. kitap koyup aha bunu okuyacaksın diyecek. iş verip aha bunu yapacaksın diyecek. medyada sigarayı bıraktırmaya yönelik algı çalışmaları yürütülse çok kısa sürede o kadar fazla kişi sigarayı bırakır ki aklınız durur. yani direkt "sigara zararlıdır" dan filan bahsetmiyorum. bir sürü yolu var bunun. neyse işte hayatlarımızı değiştirebilmeyi kendi yolumuzu çizebilmeyi bilmiyoruz. illa başkası çizecek o yolu.

    zaten insanlara umutsuzluk öğretiliyor. üniversiteyi bitirsem ne olacak ki diye düşünüyor herkes. bu adamların kalkıp da "oğlum ben kastırıyorum lan" demesi çok zordur kısaca. öyle olsa bile herkes kendini geliştirse işsiz kalmayacak mı? bütün üniversiteliler hayvan gibi mezun olsalar ellerinden gelen her şeyi yapsalar buldukları iş insanca yaşayabilecek koşulları sağlayacak mı onlara, haydi iş buldular diyelim? ben bilmiyorum işte meraktan soruyorum. peki okuyamayanlar ne oluyor? okuyamayacak kadar geri zekalı olduklarından ölsünler mi nedir? bilemedim.
  14. 14
    çok fazla üniversite olması. sen git yozgatta oku sonra da ben üniversite mezunuyum iş vermiyolar diye dolan. üzgünüm ancak üniversite mezunu felan değilsin abicim.

    tabi bu kötü üniversite farkı öğrencinin kendini geliştirmesiyle ortadan kalkabilir. aynı şekilde iyi bir üniversitede okuyan insan da kendini geliştiremezse işsizlik sonucu kaçınılmazdır.

    sonuç olarak olay kendini geliştirmede bitiyor.

  15. 15
    (bkz: üretim durgunluğu)
  16. 16
    nüfus yoğunluğu ve çoğu işverenin tecrübeli eleman istemesidir.
    herkes tecrübeli eleman isterken, yeni mezun nasıl tecrübe edinecek düşünelim bi' bakalım?

    media-cache-ec0.pinimg.com/...

  17. 17
    Ben de yeni mezun ve işsiz biri olarak şunu diyebilirim ki her başvurulan işte minimum 2 yıl deneyim istemeleri. yeni mezun için bu deneyim süresi imkansız olduğu için maalesef iş bulmak zorlaşıyor. bu nedenle orda burda 2 yıl deneyim için de mezun olduktan sonra biraz harcanmak gerekiyor.
  18. 18
    teoride iyi, pratikte kötü olmaları.
    bilgi sadece zihinde depolanmaz, uygulamaya da geçmesi gerek. işte o zaman verimli insan olunur.
    çalışana iş çok. isteyin yeter...
  19. 19
    Üniversite mezunlarının pek çok sebepten işsiz kalma sorunu var. Bunlardan birisi şirketlerin tecrübeli eleman arayışı.
    Üniversite mezunu gençler çoğu yaptıkları ufak tefek işler dışında tecrübesiz. Yani iş tecrübesi yok ve cv'lerde en çok aranan özellik ise iş tecrübesi oluyor çünkü şirketler bir genci yetiştirmenin maliyetine katlanmaktansa deneyimli birini almayı tercih ediyor.

    Bir diğer sebep ise mantar gibi çoğalan vasıfsız üniversiteler. Her yere üniversite açılınca eğitim seviyesinin yükseleceğini düşündüler fakat yanıldılar. Açılan her üniversite kalitesiz olduğu gibi gerçekten vasıflı ve başarılı öğrenci yetiştirmekten çok uzak kaldı. Üniversite mezunu gençlerin çoğunda bırakın 2 tane dil ingilizce bile yarım yamalak öğrenmiş olarak mezun oluyorlar. E zaten pratikte öğrenmedikleri için ve pratik eğitimleri fazla verilmediği için başarılı olamıyorlar. Böylece diplomalı işsiz sayısı çoğalıyor.

    İş beğenmeme mevzusu diyorlar. Aslına bakılırsa üniversite mezunlarının önüne konulan iş tezgahtarlık, satış elemanlığı veya garsonluk olunca ister istemez beğenmezler. Çünkü o konumda çalışacaksan kısa bir süre sonra yine işsiz kalacağını bilirsin. Bu da iş istihdamının fazla olmadığını gösteriyor.

    Bir de yanlış eğitim var. Hiç bir öğrenci kendi düzeyine göre eğitim alamıyor. Böylece hayal ettikleri ve gerçekten yapabilecekleri meslekler edinmek yerine alakasız meslekler edinmiş oluyorlar.
  20. 20
    (bkz: iibf mezunu olmak)
  21. 21
    (bkz: durumum yoktu okuyamadım)
  22. 22
    sistemin orospu çocuğu olması sonucu gelişen durum. Dayı faktörünü de es geçmemek lazım. Kimsenin hakkı kimsede kalmaz diyemiyorum.
  23. 23
    universite hayatını boş geçirmektir, şuan türkiye koşullarında iş veren çalışan yok, çalışan iş yok diyor. işveren kendisini doldurmuş eleman bulamıyor, iş arayan 2 ortalamayı zor tutturmuş, 4 senelik eğitim hayatını goygoyla geçirmiş iş yok diyor. vallahi her ne kadar ortada bir serzeniş olsa da durum bu haliyle, universite dönemini dolu geçirenler genelde 2. veya 3. sınfta bir yere kapak atıp çalışmaya başlıyorlar veya kendi işlerinin temellerini atıyorlar zaten. türkiyede iş var, kalifiye eleman yok. tabi birde işverenin eleman değil, semer vurulacak eşek aramasınıda eklemek şart.
  24. 24
    neredeyse her sokağa üniversite açılması.
  25. 25
    her yere üniversite açılmasından ötürü gelişi güzel bölüm yazılması. üniversite okuyayım da bölüm farkmaz mantığıyla girdikten sonra hayatın gerçekleriyle karşılaşınca anlamsız bir ego işte