kayıt

kişi kendinden bilir işi

  1. 1
    * *

    değişik atasözlerimizden birisidir ,değişikliği yerine göre adamı rezil ve vezir edebilecek kapasiteye sahip olmasıdır.
  2. 2
    çok doğru bir söz
  3. 3
    insan, sözümona ''sakladığı'' kendi yetersizliklerini, hasisliklerini, korkularını, açmazlarını en iyi başkalarına uyarlar ve aklınca o uyarlamış kişileri öyle görür ve kendini bir nevi temize çekmiş, aklamış olur. başkasına aktarmak suretiyle bir çeşit nefret ettiği kendinden kaçış.

    işte bu da tam da bu davranışa göre bir deyim.
  4. 4
    en nefret ettiğim laflardan biri.

    bir insanın istisnasız her endişesini dile getirmesinden korkutan bir şey. mesela bir eleman sevgilinize yavşıyor. sevgiliniz de bunu bir arkadaşlık isteği sanıyor diyelim. şimdi burada sevgiliniz size "niye endileşeniyorsun ki kadınla erkek arkadaş olamaz mı şimdi? ben seni bir kızla her gördüğümde endişelenmeli miyim?" gibi bir argüman sundu. burada olay özel bir durumdan genele evrildi ve üstüne bir de sizin üzerinize yıkıldı.

    sizin argümanınız: bu adam yavşak. kadın-erkek arası bir durum değil, spesifik olarak eleman yavşak. derdiniz onunla.
    evrilen argüman: sen yavşaksın, her gördüğün kızla bir şeyler olabilir diye bakıyorsun ve bu yüzden endişeleniyorsun.

    şimdi ilişki örneklerine girince gene mevzu dağılabiliyor, o yüzden başka konulardan da bahsedelim. sahtekarlıkla ilgili bir örneğe girelim. güvenmediğiniz biri ile alışveriş yapmak istememenizi de sizin hırsız ruhlu olmanıza bağlayabilen bir söz bu aslında. konuyu "demek ki sen dolandırabilsen yapacaktın, herkese dolandırıcı gözüyle bakıyorsun" a getirebilecek bir söz. lan öyle bir şey yok, güvenmiyorum adama. kendimi garantiye alabileceğim bir yol yoksa güvenmem. hırsız değilim, fırsatım olsa çalmazdım ya da kimseyi kandırmazdım. tek derdim keriz yerine konmamak.

    illaki doğru olduğu örnekleri vardır ama genelleme konusunda büyük sıkıntılara yol açan bir söz. bana bu argümanla gelenlerin kalbini kırıyorum genellikle.