kayıt

idealizm

  1. 1
    tinsel güçlerin evrende olan biten her şeyi belirlediğini savunan akım.
  2. 2
    (bkz: idealizmin plasebo etkisinden ibaret olması)
  3. 3
    düşünceyi maddeden öncül varsayan düşünce sistemidir.

    idealizm maddenin düşünceden ortaya çıktığını savunur kısaca. materyalizmin karşıtıdır ve ortaya atılacak her düşünce bu iki sistemden birine dahildir. çok genel bir yapıdır, doğru anlayabilmek için gündelik hayata uygulamaya uğraşmak gerekir.

    temelde şeyleri bağıntılarından kopuk ve mutlaklaştırarak inceler. değişimi yadsır. zaten düşünceyi öncül kabul edişinin sebebi de budur ve yanılgıya sürüklenir. şuna benzer:

    ilk defa bir vantilatör gördük diyelim. daha önce hiç böyle bir şey görmemişiz. anlam vermeye uğraştığımızda gördüğümüz manzara garip bir şekilde titreşen, arkası az çok görünen bir çember, üzerimize hava üflüyor. bir kablo ondan çıkıp duvara giriyor. bu şey kendi kendine hareket ediyor. ilk düşüncemiz bu şeyin canlı olduğu yönünde olacaktır. kabloyu çıkardığımızda ise durduğunu görürüz, bu bize bu şeye yaşam gücünü verenin duvar olduğu fikrini verir. bu da parmağımızı prize sokmamızdan, duvara tanrı diye tapmaya kadar geniş bir yelpazede kepazelik yapmamıza sebep olabilir. yapmadık diyelim, hatta bir şekilde duvardaki elektrik tesisatını kaynağına kadar takip ettik. bu işlerden fazla anlamam ama bir santrale varırız sanıyorum ki. bu, bütün santralin sadece o vantilatör için kurulduğunu düşünmemize sebep olabilir. bu da o vantilatörün çok önemli bir görevi olduğuna inanmamızı sağlayabilir.

    uzatabilirim. gördüğünüz gibi şeyleri bağıntılarından kopuk, soyutlanmış şekilde incelersek yanılgıya düşüyoruz. idealist düşünce de aşağı yukarı bu şekilde işler.
  4. 4
    platon mağara benzetmesinde sırtı mağara girişine dönük tayfa mağara duvarına yansıyan gölgeleri nasıl görüyorsa biz de bu dünyayı o şekilde görüyoruz der. yani her şey bir kopyadır asıl olanlar burada değildir. bununla ilgili matrixte çok güzel bir bölüm vardır.

    (bkz: welcome to the desert of the real)
  5. 5
    işsiz güçsüz adamların uğraştığı sözde düşünce sistemlerinden biri. düşünce sistemi, akım vs nedir yahu. allah(cc.) düşünen bir varlık olarak insanı yaratmıştır bütün sistemlerin varolduğu.. ötesi yalan.
  6. 6
    idealizm, ''varlık var mıdır'' sorusuna evet diyen başka bir felsefi öğretidir.

    platon varlık felsefesinde varlık görüşünü idealarla açıklamıştır. ona göre gerçekte olan varlıklar idealardır. idealar ebedi ve ezelidir, zamandan muaftırlar. idealar basit anlamda, güzellik, çirkinlik, cesaret, mahsumiyet vesaire gibi kalıcı olan şeylerdir. bir de ideaların yansımaları vardır ki bunlar bizim gözümüze görünen güzel kızdır, çirkin kızdır, cesur erkektir vesaire vesaire. işte bu noktada ideaların yansıması olan şeyler ölür ve yok olur. ama bir güzellik ideası her zaman vardır. platon için de varlık idealardan ve nesnelerden oluşur.
  7. 7
    türk milleti idealizm olgusunu kaybetti. türk toplumu idealist ve müteşebbis insanlar yetiştiremediği müddetçe yükselemeyecektir.

    bu öyle bir olgudur ki insan idealizmi benimsemeyip idealistlikten uzaklaştıkça kullanılmaya hazır koyun oluyor.

    türk milletinin başına hangi siyasi irade gelirse gelsin, türk milleti idealizmden yoksun olduğu müddetçe yerinde sayacaktır.

    (bkz: türk gençliğinin beynini uyuşması)
  8. 8
    desteklenmesi gerekirken aksine hor görülen, dalga geçilen ve nihayetinde öldürülen olgu.
  9. 9
    Platon'un mağara hikayesinde mağaradan çıkarak gerçekleri gören insanlara anlatan adamla sokrates'i kastettiğini anladığımda çok şaşırmıştım.

    Her şey yansımadır, birer gölge.
  10. 10
    İdealizm, felsefede, en geniş anlamıyla, tinsel güçlerin evrendeki tüm süreçleri ya da olup bitenleri belirlediğini savunan tüm felsefe öğretilerini içerecek biçimde kullanılan terim.
  11. 11
    varlığı fikre dayandıran,fikir dışında objektif gerçeğin olmayacağını ileri süren felsefi doktrin'dir.