kayıt

basit düşünmek

  1. 1
    *

    Herhangi bir şeyi düşünürken zihinde çok karmaşık bağlantılar kurmadan, dümdüz, olduğu gibi düşünmek.

    Karmaşık ve derin düşünmek bazen çok bariz olan şeyleri görmezden gelerek, o şeyleri daha derinlerde aramaya ve dolayısıyla hedeften sapmaya neden oluyor.

    Duygusal konularda insanların neredeyse hiçbir zaman basit düşünemediğini gözlemliyorum.
    Bunun sebebi, hissettikleri duyguların kendileri için çok kıymetli olması ve o kadar basit şeyler olmaması gerektiği inancı bana göre. Örneğin birini çok sevmek gerçekten çok kıymetli ve derin bir duygu. Sevmeyi basitçe düşünmek sevmek duygusunu aşağılamak olur çoğu insana göre. Oysa duyguların ne kadar yoğun hissedildiği, onların basit ve ilkel duygular olduğu gerçeğini değiştirmez.

    Mesela aşk diye bir duyguyu yerlere göklere sığdıramamak, duygunun kendisi ile alakalı değil yaşanılan yoğunluk ile ilgili olduğunu düşünüyorum.

    "Birini severken başkasını sevemezsin. bu, duygunun tabiatına aykırı." Diyor olmak o duyguyu özelleştirme çabası bana göre. Eğer bir ilişkiye yeni başlamışsanız, gözünüzün kimseyi görmemesi çok normal. Başka hiçkimseye ihtiyaç duymama ve diğer herkesin çekiciliğini kaybetmesi durumu uzun da sürebilir. Ancak buna sebep olan şey birini çok seviyor olmanız değil. İnsan birden fazla şeyi çok sevebilir. Basit düşünün. İki kıyafetinizi de çok sevdiğiniz olmadı mı hiç? Birini severken ötekini de seviyor olmak size aldatıyor olma hissi yaşattı mı? Elbette hayır. İnsanlarla kıyafetleri bir tutmuyorum. Ama duygunun doğasını inceliyorsak farklı açılardan da bakabilmek, bazen çok basit düşünebilmek gerek. Bir kıyafeti yeni aldığınızda sürekli onu giymek istiyor olmanız, başka bir kıyafeti giymek istemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Başka bir kıyafeti giydiğinizde ise diğerini artık sevmiyor olduğunuz anlamına gelmiyor.

    Evet duyguları özel, derin, saf ve tertemiz hayal etmek gerçekten insana huzur veriyor. Ben kendi yaşadıklarım üzerinden düşündüğümde kesinlikle, var olduğu hayal edilen duygular ile gerçekte yaşananlar aynı olmuyorlar.

    Bundan yedi sene öncesine kadar hiçkimse benim kadar sevemez ve sevilemezdi. Aldatmak insanlık dışı ve seven bir insanı bırakın, insan olan birinin yapabileceği bir şey değildi. Ne yazık ki gerçeklerle çok sert yüzleştim. o zamanlar hayatın en sert yumruğuydu benim için. Şimdi, seviyor ve seviliyorum ancak bugün aldatsam ya da aldatılsam, muhtemelen fazla bir şey hissetmeyeceğim. hiçbir duygu insan zihninde abartıldığı kadar karmaşık değil.
  2. 2
    1. Pek Yormaz,
    2. Kolaylıktır,
    3. Sadeliktir.
  3. 3
    efsanevi bir özellik. Uzun vadede kafa rahatlığı ve karşı taraftakini yanlış anlama oranının düşmesi gibi güzellikler getirir. Detaylı düşünme yeteneğine sahip olan insanlar her hareketten 40 farklı anlam çıkarıp her olaya 40 farklı senaryo üreterek ömürlerini çürütebilecek şeyler bulurlar. Ama basit düşünerek harekete geçenler aşırı rahat bir yaşam sürerek mutlu olurlar.