kayıt

homeros

  1. 1
    * *

    ilyada ve odysseia destanlarının derleyicisi, iyonyalı ozan.
  2. 2
    kör ozan olarak da bilinen ünlü yunan tarihçisi.
  3. 3
    bir dönem izmirde yaşadığını öğrendiğim ozan.
  4. 4
    batının ilk ozanıdır. avrupa edebiyatının kurucusu olarak bilinir. yazdığı iliad ve odysseia, yunan edebiyatındaki ilk eserlerdir. her iki eser de batı anadolu'da oluşturulmuştur. eserlerin yaratıcısı homeros, dönemin izmirinde yaşamıştır. yunan altın çağını başlatan kişi olarak bilinir. yunan ve roma edebiyatında homeros'tan etkinlenmemiş yazar yok gibidir.

    homeros, destanlarını bir anadolu yunan lehçesi olan iyonca aiolca karışımı ile söylemiştir. günümüzde bornova bu iki beldenin arasında kalmaktadır. homeros'un yaşadığı dönemdeki ismi melesineges olan akarsu, ki homeros şiirlerinde evimin akarsuyu der, günümüzdeki meles akarsuyudur.

    homeros'un yaşadığı bölge hala tartışmalara konu olsa da, avrupalı bir çok gezgin, tarihçi, edebiyatçı ve bilim adamı, bornova homeros rekreasyon alanında bulunan 4 küçük mağaradan oluşan mağaraları bizzat gelip görmüştür. lord byron, gustave flaubert, pierre loti, yunan kralı otto, otto friedrichs von richter bunlardan bazılarıdır.

    gelen gezginler sadee ziyaretle yetinmemiş, aynı zamanda bu mağaraların resimlerini de yapmışlardır. 1838 yılında kont estourmel, 1848 yılında ise marquis de laborde mağaraları resmetmişlerdir.
  5. 5
    nice yıllara.*
  6. 6
    platon'a göre her yunan'ın öğretmenidir.
  7. 7
    Nice yıllara.*
  8. 8
    antik yunan fesli.