kayıt

empati

  1. 1
    kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi.

    (bkz: empati kurmak)
  2. 2
    adam fawer romanı. okunsun lütfen.
  3. 3
    bir çok insanın yoksun olduğu beceri.
  4. 4
    eksikliği seri katil yapabilen hastalık.
  5. 5
    insanın başkasının dünyasını kendi algılarına göre anlamasını sağlayan işgüzar yeti. tamamen öznel ve ardına sığınılan kolpa unsur. aga birinin karşılaştığı durum içinde bir dünya değişken var; karşındakinin karakterini idrak edip üzerine bir de bu değişkenleri koyabiliyorsan nirvanaya ulaşmışsındır. yoksa yeme beni. birinin başına kötü olarak kabul edilen bir olay gelince güya anlıyor ayağına yatan insan dolu. kallavi bir siktiri hak ediyorlar. cenaze evlerine gidenler kendileri hayatta oldukları için seviniyorlar yoksa ölene üzülen ve yakınlarının hissettiklerini anlayan, umursayan mı var. zihinlerde bir kod var ölüm kötü üzülmek gerek. üzülmeyi taklitten öte bir davranış değil. sanki acı paylaşılıyor, tamamen şartlanma üzerine oynanan oyunlar. neyse...
  6. 6
    insan için bir lüks değil, ihtiyaç olan beceridir.

    öncelikle karşı tarafın yaşadığını anlayabilme becerisi, insanın kendi kendini anlayabilme becerisine çok büyük katkıda bulunacaktır. başkasını her incelediğinizde kendinizden, kendinizi her incelediğinizde ise başkasından parçalar bulacaksınız, diyalektik bağıntılar bunu gerektirmektedir ve bu kaçınılmazdır. aynı zamanda insanın kendi kendini anlayabilmesi de bir empati örneğidir.

    ikinci olarak toplum içerisinde, topluma bağımlı olarak yaşamakta olan birey empati ihtiyacı duymaktadır, buna mecburdur. hayatını istediği yöne çekebilmesi çoğunlukla başka insanlara bu yolu anlatabilmesi ile mümkün olabilmektedir. bu çok geniş bir konudur, küçük örneklerle kirletmek istemem. okuduklarınızın hepsi geniş konulardır, burada küçük küçük örneklerle sabaha kadar anlatabilirim. söylediklerimi gerçek hayata uygulayarak anlamaya çalışmanız gerekmektedir.
  7. 7
    empati en iyi küçük çocuklara bakılarak anlaşılır. parkta kaydıraktan düşen arkadaşına en sevdiği oyuncağını götüren çocuk acısını geçireceğini düşünür. kendi acı cektiğinde oyuncağından medet uman yavrucuk aynı tesiri arkadaşının da yaşayacağını iç güdüsel olarak hisseder.
  8. 8
    öznel yetidir ve de olmazsa olmaz değildir. farazi olmak gerekirse birinin başına toplum normlarına göre epey acı verici bir olay gelmiş olsun. başka birine göre bu olay aslında sıradan ve pek bir sıkıntı hissettirmeyecek bir olay olabilir. diğer yandan başka biri için çok daha ağır olabilir. bir mazoşist için zevk verici olabilir. kime göre bir kıyaslama yapılıyor? bu kıyaslamalarının temel unsuru toplum normları ise kişiselleştirmek neden? derseniz onun jest, mimikleri ve o andaki duruşunda yaşadığı duyguyu anlamak ise bunu belki de bilimsel olarak gerçekleştirmek mümkün. yani kızgın, üzgün, neşeli insanların yüz ifadelerinin bir çok ortak noktası var. kişi diğerleri ile empati kurarak aslında bir dizi kodun dışında insani olarak ne yapıyor bunu merak ediyorum. vicdan deseniz ultra yamuk bir bir unsur. aslında masum değil. birisi işine geldiğini gibi diğerinin vicdanına oynayıp onu güzelce sömürebilir ki bu vicdanın sınırları neler? kimin vicdanı baz alınıyor? vicdansız herifin teki diye yaftalanan onca insanın yerinde olup aynı şeyi yapmayacak kaç kişi var? kodlar gerekli. kurallar ile hiç bir şey hissetmeyen bir bireyi bile genel ahlak kriterlerine uygun şekilde yaşatabilirsiniz. diyorum; burada hayatı önemi ne? insan ilişkileri bile matematikselleştiriliyor. kodları uygun bir dille yaşamak gayet yeterli. kendi hayatınıza bakın. empati ne kadar işe yarıyor? ya da vicdanınız? bunlar ne kadar dürüst? tecrübeleriniz ve bilgeliğiniz size neler kazandırıyor? aslında dayandığınız ve kullandığınız unsurlar hangileri?

    şahsi olarak konuşmam gerekirse; empati kurma özürlüsüyüm. kendimi bile anlamam zaten yeterince karmaşık bir tabanda ve zor. başka insanları anlayamıyorum. birisi benim için övgü dolu bir cümle kurduğunda dahi bir şey hissetmiyorum. fakat elimden geldiğince benzer şekilde karşılık vermeye çalışıyorum. birisi zor durumda olduğunda onun hissettiklerinin zerre kadar anlayamam, algılayamam. hatta zorluğun kendi dünyamdaki boyutuna bakarken bile becerikli değilim. bir zorluk ile karşılaştığımda da birilerinin beni anlamasını istemem. yardımcı olunabilecek unsurlar konusunda da ısrarcı değilim. fakat birinin canı sıkıldığında onun canını sıkan unsurları gözlemleyebilirim. bana yardımcı olabileceğim bir yönü söylerse ve yapabileceğim bir şey varsa elimden geldiğince yapmaya çalışırım. bu beni iyi hissettirmiyor. sadece doğru olanın bu olduğunu bildiğim için yapıyorum. bu yüzden bana empati pek de önemli gelmiyor.
  9. 9
    girdi başında uyarı: bu girdide olguya tamamen islami açıdan bakılmıştır. ilgilenmeyenlerin zaman kaybını önlemek adına bu uyarıyı yapmak şart. sonra ne saçmalıyor bu yazar deyip, şahsıma nahoş sıfatların giydirilmesini temenni etmiyorum.

    her ne kadar müslüman kesim tarafından ısrarla savunulsa da yokluğunun sonuçları olumsuz olmak zorunda olan bir durum değildir. empati kurmak konusunda sıkıntıları olan insan karşısındaki insanın düşüncelerini öğrenebilir ki yeter ki doğru soruları sorduktan sonra sabırla dinlesin. sadece bu düşünceleri içselleştiremez, nesnel zeminde anlar. bir mekanizma üzerinden yürütülen mantık ile bu mümkündür. karşıdakinin duygularının anlayamaz. onun için üzülemez, sevinemez. bunları hissedemez. buna rağmen o koşullarda gerekeni yapmak elindedir. bildirilen sorunun çözülmesine imkanlar dahilinde yardımcı olabilir. karşıdakinin hislerini ve düşüncelerini içselleştirerek anlayabilmek ne zamandan beri merhametin kesin formülü oldu? nefsine yenilen insan istediği kadar vicdan sahibi olsun, empati kursun ne önemi var? islam' ın güzel ahlakı empati üzerine ve vicdan üzerine mi kurulu? teslimiyet üzerine kurulu. allah' ın azze ve celle rızasını kazanmak için mücadele etmeye kurulu. kur'an-ı kerim ve resul-i kibriya' nın(sav) sünnet-i seniyesi üzerine bina edili. teslimiyet ve ardından adalet. sevilen biri suç işlediğinde empati tavan yapar ve vicdan kabarır. cezayı vermek için adaletin kılıcını bu unsurlarla nasıl tutmak mümkün olur? güzel ahlaka aykırı bir merhamet çıkar ortaya. zulüm desek, zalimin karşısında susanın dilsiz şeytan olduğuna ve allah' ın azze ve celle rızası için zulme karşı mücadele etmeye ki bunun asıl sabır olduğuna inanmış birisi; vicdan sahibi olan ve empati kuran ki buna karşın içindeki rahatsızlığa rağmen nefsinin ve şeytanın yoluna sapan bir kişiden yeğ değil midir? lütfen islam' ı empati ve vicdan üzerine kurmaya çalışmayın. islam empati dini değildir, güzel ahlak dinidir ve bunun için gerekeni yapmayı emreder. isterse empati yoksunu olsun insan; sahip olduğu vicdanı duyamasın ki herkeste vardır, bazen duymamazlıktan gelinir ya da cidden duyulamayabilir, iyi bir mümin olmanın gereklerini yerine getirmeye çalışsın yeter. içindeki firavunu devirmeyen, kapıları zorlayan şeytanı def edemeyen istediği kadar empati kursun. sonuçta, aklının ve mantığının kibrini kullanarak vicdanını bir silaha dönüştürecektir.
  10. 10
    empati kurmak veya kurmamak önemli değildir . vicdan süzgecinden geçirip , geçirmemek önemlidir .
  11. 11
    insanların bir türlü öğrenemediği şey. belki de doğuştan olmalı bu insanın içinde. öğrenilecek bir şey değil. bilmiyorum. doğuştan gelen bir duygu ise pek çok insan buna sahip değil. sonradan edinilen bir şey ise pek çok insan bunu edinemiyor, öğrenemiyor veya öğrenmek istemiyor.
  12. 12
    aynı şeyi anana bacına yapsalar hoşuna gider mi şeklinde türkçeleştirilince kafalarda daha kolay netlik kazanan kavram. oldu de mi, tamam yani artık?
  13. 13
    adam fawer'ın zannımca olasılıksız'dan çok daha iyi olan kitabıdır. kurgusuyla şaşkınlıklardan şaşkınlıklara sürükler insanı.

    aklıma geldiğinde tekrar okuma isteği uyandıran tek kitaptır belki de.


    kavram olarak ise; herkesin bildiği ama özellikle türk toplumunun uygulama konusunda 0 olduğudur. herkese sor, mutlaka yanıt alırsın, kayseri'nin hangi bölgede yer aldığını bilmez bunu bilir ama uygulamaya gelince tırt.
  14. 14
    psikopat insanlardaki en önemli yoksunluk. asperger sendromu olan insanlarda da bulunmayan insani yön. merhamet genellikle bu duygudan hareket eder. yine de sadece kötürüm kalmış, tecavüze uğramış kişilere karşı geliştirilen bir yeti değil. birinin ses tonundan hangi ruh halinde olduğunu anlamak, tipik mimiklerinden neler düşündüğünü çıkarabilmek gibi hayatı kolaylaştıran unsurlar da empati aracılığyla olur. dediğim gibi saykolarda ve asperger adamlarda buncağız empati bile olmayabilir.
  15. 15
    3 aşamadan oluşur.
    insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak
    karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek.
    O kişiyi anladığını ona ifade etmek

  16. 16
    İnsanlık ve insaniyetten uzaklaşmış bazı bireylerin
    sahip olmadığı yetenek.
  17. 17
    (bkz: zihin kuramı)

    (bkz: theory of mind)
  18. 18
    kendini başkasının yerine koymak.
  19. 19
    sen, ben yada bir başkasından ziyade genel olarak toplumca beceremediğimiz şeydir. çekirdek aileden toplumun geneline, en doğru bakış açısı bizimkisidir. en iyi düşünce bizimkisidir. asla alternatif bir bakış açısını değerlendirmek gibi bir isteğimiz ya da merakımız olmaz. birazda tartışmaya kapalı olmamız bundan kaynaklanıyor. bir ile tartışabilmek onun argümanlarını çürütmek için o argümanlara biraz da olsa karşı tarafın gözünden bakabilmek gerekirken bunu neredeyse günah seviyesinde algılarsak nereye tartışıyoruz.
  20. 20
    Empatik olmak öğrenci için çok önemlidir. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız karşınızdakine aynı şekilde davranın, o sizin hazineniz. Olayları negatif olarak ele almayıp olaylara sevgi ile yaklaşırsanız sorunları kolayca çözebilirsiniz. Sevgi içimizde filizlenen bir çiçektir ve o çiçeği her gün sulamalıyız.
  21. 21
    bir erkeğin gerçek anlamda empati yapabilmesi için önce mikasa top ile maç yapması gerekir.
  22. 22
    Adam Fawer'in olasılıksız kitabından sonra yazdığı diğer efsanevi kitabıdır. şiddetle tavsiye edilir.
  23. 23
    (bkz: allahını seven üstüme empati atsın)
  24. 24
    nabza göre şerbet vermek için nabız yoklamaktır.
    bu anlamda negatif kullanımları da vardır ve iyi pazarlamacıların yaptığıdır.
  25. 25
    (bkz: bunu senin anana bacına yapsalar hoşuna gider mi)

    kabaca kendini karşındaki insanın yerine koyma yetisidir. herkeste bulunmaz ne yazık ki öyle de muazzam bir özelliktir.