kayıt

atatürk'ün mason olmadiği gerçeği

  1. 1
    *

    Bazılarının kafasına kazanası bir gerçektir. Atatürk mason değildir, mason localarını kapattırması da bunun en büyük göstergesi olur sanırım.

  2. 2
    (bkz: bütün sırrı bozdun ya)
  3. 3
    masonluğun birinci dünya savaşında anadolu içerisindeki durumunu, muhteviyatını iyi anlamak gerekiyor. zira 1900'lü yıllarda yaşanmış bir olguyu 2000'li yılların durumu üstünden değerlendirmek tarih olgusuna karşı bir yanlıştır.

    atatürk'e karşı yapılan mason iftirasının temel sebebi ittihat ve terakki'dir. Masonluk 1910-1920 arası anadolu'da önemli bir teşkilatlanma ve teşkilatlanma örneği idi. Mason isminin toplumda olumsuz bir yargı oluşturduğu gerçeğini kenarıya koyarsak, 1910 - 1920 arasında anadoluda üç kişilik gruplar cemiyet kuruyordu. yüzlerce farklı dergi/gazete basımı yapılıyordu. bu durum toplumun içinde bulunduğu travmanın bir sebebi olarak ortaya çıkmıştı. bu durum içerisinde olan ittihat terakki önderlerinden talat paşa ve cemal paşa masonluğun teşkilatlanmasını öğrenmek ve diğer başka sebeplerden dolayı, masonluk ile iç içe olmuştu.

    atatürk makedonya'da ittihat terakki ile komitacılık faaliyetleri yürütürken masonluk teklifi kendisine yapılmıştır. fakat aradığı gerçekliği bulamayan mustafa kemal masonluk ile alakalı hiçbir faaliyete dahil olmamış ve mason localarına karşı bir savaş vermiştir.