kayıt

ankara savaşı

  1. 1
    *

    timur'un yıldırım bayezid'i tokat manyağı yaptığı meydan savaşıdır. savaşı incelerken öncelikli olarak iki ordunun özelliklerini bilmek elzemdir.

    timur ordusu -> timur'un ordusu ağırlıklı olarak süvarilerden oluşmaktadır. onlara eşlik eden daha az sayıda piyade ve filler bulunmaktadır. orta asya moğol-türk askeri geleneğine bağlı bu ordu, hızı ve manevra kabiliyeti ile ön plana çıkmaktadır. uzun mesafeleri kısa sürede kat edebilen bu ordu, orta doğu da pek görülmeyen fil teknolojisini çok iyi bir şekilde kullanmıştır. filler öyle sanıldığı gibi ordunun üstüne serbest şekilde salınmamıştır. fillerin üzerine kurulan kuleler ve bu kulelerde yer alan okçulardan faydalanılmıştır. ayrıca karşısında ilk defa fil gören at ve piyadelerin psikolojik bozuntusu timur'un zaferlerinde etkili olmuştur. timur'un ordusu ova, meydan gibi coğrafi koşullarda savaşmak içindizayn edilmiştir. orta asya düzlükleri göz önüne alındığında bu şaşılacak bir durum değildir.

    timur'un ordusunun bir başka büyük silahı da gelişmiş casusluk ağıdır. moğol imparatorluğundan miras bu geleneği iyi kullanan timur, fethedeceği ülkelerin coğrafyaları, iç karışıklıkları, konumları, zayıf ve güçlü yönleri hakkında önceden ayrıntılı bilgi sahibi oluyor, bunu da çok güzel kullanıyordu.

    osmanlı ordusu -> merkezde piyadelerin, kanatlarda ise piyadelerle birliktee süvarilerin yer aldığı bu ordu, klasik türk askeri geleneğine zıt bir ordudur aslında. geleneksel türk-moğol asker geleneğinde hafif zırhlı süvarilerin ve atlı okçuların yerini piyade ağırlıklı merkez ve ağır zırhlı süvarilerden oluşan kanatlar almıştır. roma ordusu ile memluk, selçuklu ordusunun bir karışımı diyebiliriz bu ordu için. piyade ağırlıklı bu ordu; kuşatma, kale, pusu ve savunma savaşları için gayet yetkin bir ordu idi. ancak timur'un filleri ve hafif süvari akınları karşısında dayanması pek mümkün değildi.

    savaşın gelişimi:

    (bkz: aksak timur) başlığında savaşın siyasi sebeplerinden kısaca bahsetmiştim. her ne kadar timur, osmanlı'ya gaza ve cihad mücadelesinden dolayı saygı da duysa; kendinin osmanlı'dan büyük görmektedir. islam dünyasının koruyuculuğu ve iki hükümdarın egolarının büyüklüğü sebebiyle olaylar savaşa kadar gelmiştir. timur'un asıl hedefi osmanlı değil çin'dir. yıldırım bunu anlayıp ego savaşına girmek yerine, kolay gelsin abi büyüksün deseydi olayların bu kadar büyümeyeceği tarihçiler tarafından da kabul görmektedir.

    (bkz: www.youtube.com/...)
    (bkz: www.youtube.com/...)

    timur, savaş öncesinde süvari ağırlık ordusunun kendisine sağladığı avantajları çok iyi kullanmıştır. temmuz ayındaki karşılaşmadan önce ordusunun hızını kullanarak, sivas-tokat-kayseri hattında osmanlı ordusunu gezdirip yormuş ve daha sonra ani bir hareketle ankara üzerine yürüyerek şehri kuşatmıştır. timur'un arkasında onu takip eden osmanlı ordusu; stratejik bir hata yaparak savaş alanını belirleme üstünlüğünü timur'a kaptırmış ve ova savaşına mecbur kalmıştır. ayrıca; piyadelerden oluşan hantal, ağır ve yavaş osmanlı ordusu o sıcakta onca mesafeyi yürümüş, yorulmuş ve coğrafi hakimiyeti kaybetmiştir. açık ovada süvarilerin piyadelere olan üstünlüğü kaçınılmaz olmuş, fillerin de yardımıyla osmanlı ordusu ağır bir yenilgi almıştır. yıldırım kalan askerleri ile geri çekilip yeni bir savunma hattı oluşturmak yerine savaşa devam etmek gibi gereksiz bir cesaret örneği sergilemiştir. ve bunun sonucunda yıldırım bayezid esir düşmüştür.

    zaferin ardından timur osmanlı topraklarını şehzadeler arasında paylaştırmış, izmir kalesini fethetmiş ve çin üzerine sefer hazırlığı yapmak üzere geri dönmüştür.

    yıldırım bayezid timur'a karşı anadolu selçukluların bizans'a karşı miryokefalon'da uyguladığı taktiğin bir benzerini uygulasaydı başarılı olabilirdi. dar bir geçitte, timur'un hareket yeteneğini kısıtlayarak yapacağı bir pusu savaşında başarılı olması oldukça mümkündü. ancak niğbolu zaferinden ötürü popişi kalkan ve ülkesinin coğrafyasını, düşman ordusunun kabiliyetlerini bilmeyen yıldırım bayezid bu taktiği düşünmemiştir. temmuz sıcağında timur'un ordusunun arkasında ordan oraya askerlerini yürütmüş, savaş alanını belirleme avantajını kaybetmiştir. sonuçları osmanlı açısından felaket olmuş kendisi de geri kalan hayatını esir olarak geçirmiştir.
  2. 2
    savaştan sonra emir timur han'ın yıldırım beyazid'e " ee beyazıd. koca dünya kala kala senin gibi bir körle, benim gibi bi topala mı kaldı şimdi" dediği rivayet edilen tarihin en büyük meydan muharabesi.
  3. 3
    beyazıd'ın savaştan kaçınmak için emir timur'a soy ağacını gönderdiği doğrudur. osmanlı tarihinde devlet dışından birisine ilk türklük vurgusunun bu olduğu kabul edilir.
  4. 4
    el kadar beyliklerin topraklarına çöken, boşa atar yapan beyazıd'a timur'un ayar vermesi hadisesidir. adam psikopat, adam deha, insan bi durur düşünür.

    timuraksak.tumblr.com/...
  5. 5
    yamulmuyorsam timur filleri ankaranın ormanlarının ardına gizliyor. düşünün öyle bi savaş var ve ankara orman var ikisi de ayrı konular tabi de eğer bu gerçekse cidden üzülürüm çünkü şuan ankarada bi odtü bi hacettepe ormanları kaldı.

    sad story bro
  6. 6
    Kafirleri ezen Yıldırım Beyazıt ile, Kafirlerle birlik olup Müslümanları ve Türkleri ezen Timur'un savaşıdır.
  7. 7
    Emir Timur ile Yıldırım Bayezid arasında gerçeklşene 1402 tarihli savaştır. Emir Timur'cu da olsanız , Bayezid'ci de her iki devletinde müslüman Türk devleti olduğunu göz ardı edemezsiniz. Yapılan araştırmalar bilmem neler hepten Bayezid'e öfkelidir. Yok efendim fetret devrine neden oldu yok efendim hırsına yenik düştü.

    Birader pardon da timur bu.Boru mu ? adam yenildiyse de Emir Timur'a yenildi.

    Gelgelelim madalyonun öteki yüzüne ortada zun süren hakaret içerikli mektuplaşmalar var. tek dertleri de dünya hakimiyeti. Timur'un filleri bir yandaaaan savaş meydanına gelmezsen karın bilmem ne denillen Bayezid bir yandan.

    Osmanlı'yı 11 yıl fetret devrine sokmakla birlikte çelebilere büyük yük yükleyen savaştır .
  8. 8
    Stefan lazarevic gibi, padişaha, kendi dininden ırkından askerlere göre daha sadık ve cesur bir karakteri tanımamızı sağlamış savaştır. Timur da stefan ve emrindeki askerler hakkında "aslanlar gibi savaştılar" demiştir.
  9. 9
    Bir hiç uğruna yapılan savaş, dur hemen eksileme bir dinle. Şimdilik timur, çin'i istiyor ama batıda osmanlı var; beyazıt, batıya ilerleyecek, doğuda timur var. Üstüne de timur'un bilmem ne akrabası savaştan önce beyazıd'ın eline geçince ve beyazıt, timur'un karısına mektuplaşmalarda hakaret edince timur da beyazıd'a dersini vermiştir.
  10. 10
    Emir timur osmanlıyla savaştı çünkü tek derdi "yahu doğuda sıkıldım biraz şoralara gideyim de beyazıdla çarpışayım hatta filleri falan da alayım havam olur"du... :d
  11. 11
    1402 yılında gerçekleşmiştir.
    İlkokulda bir arkadaşımın okul numarasıydı, o sebeple hiç unutmuyorum.
    Hayır neden arkadaşımın okul numarası hafızamda?
  12. 12
    timur ile beyazıd arasında geçen savaş.

    1402, mektuplar, aksak timur, filler. başka da kafada kalan bir şey yok. tarih bilgimiz bu kadar.
  13. 13
    - la bebe ne diyon?
    + sen ne diyon yarrraaam?
    - sen timurgillerden misin ağzını siktiğim?
    + yoh öyle bişey
    - hayırdır gardaş ajan neyin misin?
    + yoh abi gökân'ın arkadaşıyım.
    - hangi gökân?
    - balğat'ta münübüzleri var

    diye başlaması muhtemel.
    ama neden boka sardı sonra bu bir muamma...

    tarih seven hafifmeşrep sözlük kızlarına bir meme fotosu kadar yakınım.
    dm ;)
    kıps...
  14. 14
    bir savaş.
  15. 15
    timur’un osmanoğlu’nun içinden geçtiği savaş.