kayıt

şehit

  1. 1
    vatanı uğruna canını feda eden insandır.
  2. 2
    kutsal olarak bulmadığım olgu.
    bu benim suçum mu?
    bence değil.
    bildiğin ota boka bu makamı öne sürüp insanları susturuyolar lan. adamın oğlu ölüyo ama adam "vatan sağolsun" diyo.
    neden?
    çünkü oğlu "şehit".
    elleri öpülesi yüce insan, senin oğlun "şehit" değil "kurban" desen adam oracıkta ölür belki üzüntüden. ama oğlu ile gurur duysun, o gurur evlat sevgisini unuttursun diye yaftala "şehit" sıfatını, işlem tamam.
    siz zannediyo musunuz bugüne kadarki binlerce şehit yaşasa idi bu memleketi apo teslim alacak ve hepimizi "aşağılık tc vatandaşları" olduğumuz için keleşlerle tarayacak?
    la hakkaten öyle sananınız var mı lan?
    torbacınız kim lan sizin?
  3. 3
    (bkz: Ey şehid oğlu şehid isteme benden makber Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber )
  4. 4
    kutsal bir amaç uğruna canını veren kimse olarak tarif edilir.

    buradaki kutsallığın amacı: ölümleri yücelterek gönüllere su serpmek ve insanları daha fazla ölmeye teşvik etmektir.

    bunu da en iyi işçi ölülerine "şehit" denilmesinde görebiliriz. buradaki kutsal amaç ne? tayyip ve çetesi kazansın, şımarık zenginler gökdelenlerde otursun diye ölmek mi? bu yüzden mi şehit deniyor işçi ölülerine?

    askerler de bok yoluna gidiyorlar genelde. "kutsal iyi bir amaç uğruna" öldüklerine inanarak avutuyoruz kendimizi. ne yazık.
  5. 5
    ölülere verilen über fantastik bir sıfat.
  6. 6
    www.radikal.com.tr/...
  7. 7
    ölümü güzelleştirmek için kullanılan bir sıfat.

    bunu bir mertebe olarak sunarak, ölün denilmeye çalışılmaktadır.

    hiçbir sıfat ölmeyi güzel bir hale getiremez, ama bizde böyle bir algı yaratılmaya çalışılıyor.
    evet vatan sağ olsun..
  8. 8
    Dinlerden destek alan devlet anlayışının, ölen insanın acılı ailesi için sunduğu, kapsamı çok geniş ve muazzam bir teselli sağlayan sıfattır. Ancak yanlış bilinen bir hadise vardır; sadece İslamiyette şehitlik kavramı olduğu tamamen yanlıştır. bütün semavi dinlerde Allah/tanrı uğruna ölenlere verilen isimdir şehitlik. Amaaa onlar acıdır ki "ölüdür" ve ne zaman ki insanlık, şehitlere ölü dendiğini öğrenir, o zaman dünya üzerinde bir şeyler değişir. Hatta çok şey değişir.
  9. 9
    Yurdu için en büyük fedakarlığı yapmış yiğitlerdir. Yurdun her tarafını kanı ile sulayan yiğitlerin torunları elbet titreyip kendisine gelecektir, belki ikinci bir İstiklal Savaşı'nı yapmak zorunda kalacaktır uyanınca. Bu vatan elbet bir diriliş görecektir, vatan için ölmeyi kutsal gören bir toplumun bunu yapmamasını beklemek abesliktir.

    Şehitlerden elli milyon bekçisi olan
    Aşılmaz bir kayadır bu ebedi vatan!
  10. 10
    videodaki teyzenin oğlu.dün hakkariden gelen şehidimizin evi. www.facebook.com/...
  11. 11
    Üç dinde de "inancını savunurken ölen kişi" demektir.

    Dolayısıyla sen kürt-türk çatışmasında ana tema olarak toprak üstü kullanım egemenliğini amaçladığından -her iki taraf için de söylüyorum- bu uğurda ölen gerilla da, asker de, polis de "ölüdür", şehit değil.
    Çünkü amaç bir bölgede hakimiyet sağlamak, ulvi bir anafikir yok ortada.

    Şehit kavramı din temelli bir ölüm güzellemesidir ki siyasi rantı yüksek olup düşünmeyen/sorgulamayan toplumlara kolay satılır.

    İnsanlar öldükçe, liderler kazanır. Bunu unutmayın.
  12. 12
    gerçek anlamından çok sosyal amaçlarla kullanılan bir kelimeye dönüşmüştür.

    "ülke için savaşan" kişilerin "şehit" olarak anılması bir kaç amaca hizmet ediyor:

    önce şu ön kabul lazım: şehit olmuş kişi toplum tarafından saygın ve iyi hatırlanır.

    1- yakınların teselli edilip rahatlatılması. boşa gitmedi yani, üstün bir amaç için yüce bir şekilde öldü ve öyle hatırlanacak.

    2- ölme riski olan askerlerin gaza getirilmesi. boş boş yaşama, gel iyi bir şey için öl, şehit ol cennete git iyi hatırlan vesaire.

    sadece savaşlarda değil, eğitimde filan saçma sapan hatalardan ölenlere bile şehit deniyor. kimse çıkıp "bizim beceriksizliğimiz yüzünden boşa gitti evladınız" demeyecek. "şu bölgeden çok pis gelirimiz vardı, bilmem kimle anlaşamayınca bir grup iş adamı bastırıp savaş çıkarttık sizinki de arada kaynadı ama paralar akıyor çok şükür" de demeyecek.

    iyi bir amaç için ölmüş insan iyi bir amaç için ölmüş insandır. hiçbir şekilde şişirilmeye, ünvana, bilmem neye ihtiyacı olmaz.

    din yolunda ölene şehit denir, o ayrı bir konudur.

    edit: aşağıdaki tanımlara da güveniyorum, yanlış biliyor olmam büyük ihtimaldir.

    ama esas anlatmak istediğim şey geçerli tabi hala.
  13. 13
    Arapça asıllı kelimeymiş. Türkçeye geçtiğinde anlamı bir ideal veya inanç uğruna ölen kimse demekmiş.

    Ama arapçada tanık veya din uğruna ölen kimse demekmiş. şahīd.
  14. 14
    Kelle.
    (bkz: recep tayyip erdoğan)

    Edit: neden ılık oy aldığımı anlayamadım. Ben demedim bugünün cumhurbaşkanı, zamanının başbakanı söyledi bu sözü!
  15. 15
    beş yaşındaki çocukların kelime dağarcığına eklenmiştir.
    scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/...
  16. 16
    15 gündür 'şehit' ailesinin evindeyim. Bu konu hakkında derin düşüncelerim var. Eli kalem tutacak adamları asker polis olmaya mecbur edenler utansın.
  17. 17
    tanık, şahit anlamına gelen arapça menşeili, aramice kökenli kelime. Günümüzde de iktidarın yersiz bir biçimde bekasını korumak için sözde tiyatrolarında öldürdüğü insanları yüceltmek için kullanmakta olduğu kutsal sıfat.

    Kusura bakmayın da, o gece dışarı rte sloganı atarak çıkıp ölenler şehit mehit değil. Reisçilik davası gütmeden Samimi vatanperver duygularla giden de yok denecek kadar azdır. "Böyle darbe mi olur?" Diyerek gerçeği görüp sokağa çıkmayan insanları da vatan haini addedenlere komple kafam girsin. Olan özellikle görevleri başında her şeyden habersiz askere, polise oldu en çok.

    Yok yere ölümüne sebep olunan tüm insanların hesabını yaradan misliyle sorsun bu tiyatroculardan inşallah.
  18. 18
    kutsal savaşta ölen.
  19. 19
    islama göre hz. muhammed'e cennette komşu olan kişi. bu mantığa göre hz. muhammed'in yüzbinlerce komşusu olması lazım.

    şehitlik denen kavramın uydurulma sebebi insanlardaki ölüm korkusunu azaltmak ve insanları kolayca savaşa sürüklemek. cennete inanmayan bir insanı kolayca ölüme yollayamazsın ancak cennete ve şehitlik kavramına inanan birini rahatlıkla ölüme yollayabilirsin.

    düzenleme: cennetteki binaları evrenimizdeki binalar gibi düşünmemek lazım. 8-10 katlı binalar yerine burc el-arab benzeri binalar içeren bir şehir düşünün. böyle bir şehirde hz. muhammed'in yüz binlerce komşusu olabilir.

    düzenleme 2: allah savaşları sevmiyor çünkü allah hepimizi seviyor. hepimizin mutlu bir şekilde yaşamasını istiyor ancak ratinglerin yüksek olması için geçmişte savaşların olması ve günümüzde savaşların olma ihtimalinin olması önemli. allah bu yüzden bizi savaşmaya meyilli yarattı.
  20. 20
    şırnak ta çatışma da şehit olanlar artıyor
  21. 21
    içi o kadar boşaltılmış bir kavram haline dönüştürüldü ki görünce içimizin cızz etmesi, aldığımız her nefesi onlar için harcamamız gerekirken çevresindekiler dışında kimsenin umursamadığı bir kavram haline geldi.

    Maalesef Güneydoğuda her gün bu ihtimalle yaşayan binlerce insan boş bir amaç uğruna yaşıyorlar. Ne onlarla aynı değerlere sahip bir nesil yetişiyor, ne onlara minnet duyan bir insanlık var, ne de inandıkları/savundukları değerlere sahip kişilerce ölüme gönderiliyorlar. Çanakkale'yi saymazsak bu ülkede şehit diye tanımlanan ölümler hep bir grubun şehidi olmuştur. Bu kadar kutsal bir terimi de bu kadar ayağa düşürmek ancak bizim milletimize yakışırdı zaten.