kayıt

sigarayı bırakmak

  1. 128
    2 haziran 2017 tarihinde kesin olarak yaptığım şey.

    tam olarak 1 ay 1 hafta 2 gün 4 saat 13 dakika 55 saniye olmuş ben bu satırları yazarken (aslında 6 gündür 4. kez yazmaya başlıyorum başlığa ancak türlü aksilikler hiçbir zaman eksik olmadı maalesef ). bu süreçte yaşadıklarımı anlatıp bırakma düşüncesi olan varsa cesaretlendirmek isterim. bunu yaparken konu hakkında bir uzmanlığım olmadığı için daha çok öznel değişkenlere değinebileceğimi sanıyorum, sonuçta sağlıkla alakalı ve herkes için değişken bir durum söz konusu. son kısımda bahsettiğim kişisel analizi yaparken bağımlılığınız yüksekse tıbbi yardım almaktan çekinmeyin. herkes normal bir şekilde hayatına devam edemiyor bu süreçte, biraz kendinizi tanımakla alakalı bir durum da söz konusu.

    ciddi olarak sigara içmeye yaklaşık 2 yıl önce başladım. geçtiğimiz sene eylül ayında ara vermeye karar verdim, iki hafta sonra bir baktım ki çok daha sağlıklı ve özgür hissediyorum, "içmeyeceğim ulan" diyerek bırakma sürecini devam ettirdim. ta ki aralık ayının son haftasında gözlem kampına gidene kadar, kamp dönüşü tek tük içerken yılbaşı için paket almıştım bile. 2017 yılında nur topu gibi bir sigara bağımlılığım olmuştu. üstelik önceki dönem günde 4-5 tek içerken artık minimum yarım paket içiyordum. durum başlarda güzeldi, kapı önlerinde insanlarla sosyalleşme bahanesi bile oluyordu. ancak artık öylesine rahatsız oluyordum ki, ciğerlerimin dile geldiğini düşündüğüm zamanlar oluyordu. o dönemki yoğunlukta ve koşturmacada bırakamayacağımı anladım ve 2 haziran'da bırakmaya karar verdim.

    bırakmak istememdeki önemli etmenler şunlardı,
    - :
    sigara içenler profesyonel iş yaşamında 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyor. üst düzey bir maden işletmesini ziyaretim sırasında edindiğim bu gözlem en önemli kozum oldu sigara içme isteğime karşı. çünkü sigarasızlık yüzünden yaşanan konsantrasyon kaybının nelere mal olabileceğini, hayatımı ne derece zorlaştırabileceğini tatbik etmiştim. öyle ki sinemaya gittiğimde film 1 saatten uzun bir süre araya girmezse erkenden sigara içmeye çıkıyordum.

    -sağlık :
    yani bu konu herkesin malumu. sigara yüzünden bir dedemi akciğer kanserinden, 2. derece akrabalarımdan birisini gırtlak kanserinden, bir tanesini akciğer kanserinden iki tanesini ise kalp krizinden kaybettim. bahsettiğim bu insanlarla çok yakın değildim, bir çoğunu ayda yılda bir kez görüyordum küçükken o yüzden pek etkilemedi ancak yakın arkadaşlarımdan birisinin 90+ yaşlarında alzheimer hastası dedesi, sigarayı 20 yıl önce bırakmasına rağmen damar tıkanıklığı nedeniyle bacağından olunca arkadaşımla bir an gelsek de içmeye devam ettik. dedeye çok iyi bakılıyor, sanırım bunun da etkisi olmuştur. *.
    sağlık konusunda en önemli faktör de, salonda koşarken ya da yüzerken kondisyonum inanılmaz şekilde düşmüştü. bu şekilde bir yaşama katlanamazdım.

    işte bunlar da bırakmak için kendime edindiğim mantıklı gerekçelerdi. mental olarak hazır hissedip bırakma tarihime geldiğimde ise son sigaramı yaktım ve daha henüz yarıda iken söndürdüm. ilk akşam biraz zor geçti, yaşanan baş ağrısını erken uyuyarak gidermeye çalıştım. sabah uyandığımda kahvaltı etmeden biraz atıştırıp kahve ile sigara içen birisi olarak kahvaltı sonrası inanılmaz şekilde canım sigara istemişti. bu durum özellikle her yemek sonrasında yaklaşık 3 gün kadar devam etti. 3 günün sonunda her gözümü kapattığımda beliren sigaralara, çakmakla yakıp ilk nefesi çektiğimde ulaştığım doyum hissine hasret kalmamaya başladım. ara ara içme isteğim artsa da dayandım sürekli. bunu yaparken en büyük motivasyonum da şuydu: sigara içme isteğiniz hasıl olduğunda, o meşhur krizler geldiğinde derin nefes alıp 2-3 dakika bekliyorsunuz, zihinsel bir meditasyon yapıyorsunuz ve o kısacık süre sonrasında sigara içme isteğini bastırmış oluyorsunuz. bıraktığım süre uzadıkça mevzubahis krizlerin sıklığı da azaldı. 2 hafta sonra tamamen geçtiğini söyleyebilirim. şu anda ise hiç sigara içmemiş gibi hissediyorum.

    şimdi son olarak bırakmak isteyenlere bir kaç tavsiye yazıp bitireyim, aklıma farklı şeyler gelirse onları sonraki entarilerle eklerim. zaten bu entry de yılan hikayesine döndü, 12 gündür yazmaya çalışıyorum. ':swh'.
    -sigarayı bırakma adımını atmadan önce ayrıntılı bir analiz yapın konuyla alakalı. sigara içmeseniz hayatınızda neler değişirdi? bu soruyu çok ciddi şekilde düşünüp cevaplamalısınız. ne kadar alışıp bütünleştiğinizi göz önüne alın öncelikle.
    -bırakmadan önce kötü bir hafta belki de bir ay yaşayacağınızı baştan kabullenin. manevi olarak bu zorluklara göğüs gerebileceğiniz bir tarihi önceden belirleyin ve o tarihte bırakın.
    -bırakma sürecinizde özellikle ilk bir hafta sigara içilen ortamlardan ve sigara içen arkadaşlarınızdan uzaklaşmanızda fayda var.
    -sporla ya da sevdiğiniz hobilerinizle uğraşın. yüzme ve sauna kombinasyonu bana bu süreçte inanılmaz iyi gelmişti.
    -mümkünse farklı bir şehir ya da tatile gidin. bu konuda vietnamda savaşan amerikalı askerler argümanını örnekleyebilirim. söz konusu askerler vietnamda çok sert uyuşturuculara bağımlı halde yaşarlarken amerikaya döndüklerinde bu maddeleri kullanma isteklerini yitirmişler. kaynak . yani çevre çok önemli bu konuda.

    sonuç olarak istediğim gibi kurtuldum sigara bağımlılığından ancak bırakmayı bir başarı olarak görmüyorum, içmek başarı olmadığı gibi sigarayı bırakmak da bir başarı ölçütü değildir, bırakmak isteyip de bırakamıyorsanız kendinizi başarısız hissetmeyin, olay tamamen sizin hayat kalitenizle ve belki de onun uzunluğu ile alakalı.
  2. 129
    6 gündür devam ettiğim eylemdir. gittikçe kolaylaşacak zannediyordum fakat gittikçe zorlaşıyor. bazen o kadar sıkı bir kavgaya tutuşuyoruzki sigarayla gerçek anlamda başıma ağrılar giriyor. bu sigarayı bırakma sürecinde olup da agresif davrananlara kızıyordum zamanında. beni affetsinler zira ancak şuan hak verebiliyorum kendilerine...

    i.hizliresim.com/...
  3. 130
    başardığımı düşündüğüm eylemdir. tabii bir süre sigara içmeyince çevremde mason olduğuma dair söylentiler dolandı ama olsun...

    1326331
  4. 131
    böyle şarkıların doğmasına sebep olur.
  5. 132
    bazen imkansızı kovalamak gibi gelebilir.
    iki sigara üst üste içip de yatınca insan,o fazlalığın verdiği rahatsızlıktan dolayı hayal kurmaya başlar;
    "ne gereksiz lan şu sigara boşuna para harcatıyor ve üstüne sağlığa zarar veriyor. kararlıyım yarın bırakıyorum. ulan yazılırım birde spor salonuna sağlıklı yaşarım... bir ay içmesem x para kardayım. bununla bunları bunları yaparım. sabah uyanır ve bir sigara yakar...
    dün geceyi çokta unutmuştur."
  6. 133
    Elektronik sigaralar ile mümkün olan eylem. Kullandığınız sigaranın nikotinine göre aldığınız alet ile sigara bırakmak çok kolaymış.

    Kanser yapıyor gibi haberlerse tamamen elektronik sigaranın kullanımı en az orana çekmekmiş.

  7. 134
    Yiğit özgür bu konuyu çok güzel ele almıştır sdfghkj

    s-media-cache-ak0.pinimg.com/...

  8. 135
    bugün 30. gün.

    sanırım sigara ile ilişkimi kestim.

    alırım bir tebriğinizi.

    not: iqos kullanıyorum
    • Tebrik ederiiiiim.
      Nice dumansız günlerin olsun. Sigara çok zararlı bir şey çünkü. Biliyorsun...
      -ciddi
    • İqosla işin bitince bana yollar mısın agklsfds
  9. 136
    bıraktıktan sonra dinlenebilecek bir şarkı. youtu.be/...
  10. 137
    kuşaklardır dilden dile aktarılan şehir efsanelerinden biridir.
    bir diğeri için;
    (bkz: ayda 5 kilo vermek)


    ben denedim bırakmayı, çok denedim de her denememin sonu eskisinden daha da dumanlı bitti. denemeden önce günde 7-8 tane içiyorsam, denemeden sonra bu rakam 10-12 oldu ve artarak devam etti. ta ki emekli olmadan evvel finallere hazırlanırken günde yaklaşık 38-40 adete yani "iki paket" sigaraya çıkıncaya dek... önceleri "geçici bir artıştır, dönemseldir, şu sınavları atlatayım azalır" diyordum, sonra bir baktım ulan baya baya içiyorum. dedim yok! bırakmak filan hikaye! azaltmayı denedim. her gün bir öncekinden iki tane daha az içerek başladım. bıraktım mı? tabi ki hayır. dedim ya efsane öyle şeyler. şimdi bir sabah kalkınca, bir de gece uyumadan evvel içiyorum. nadiren de olsa akşam yemeğinden sonra belki bir tane.

    şunu söyleyeyim, azalttım, ettim diye hiç övünmüyorum kimseye de kalkıp "öhh pis kaka, azaltın abi ne lan bu!" demedim, asla da demem. bunu kendin isteyeceksin hocam. seni en iyi tanıyan yine sensin sonuçta. ben geceleri uyku sorunları yaşamaya başladığım için sigara mevzusuna değinmiştim, hani öksürük krizlerim, hırıltılarım olmasa yine devam ederdim belki aynı tempoda. bırakmak şöyle dursun, azaltmak bile uyku kalitesini artırıyor.


    o değil de kamu spotu gibi anlattım ya acı anılarımı, kendimden bir tiksindim.

    not: her gün sayarken karıştırmamak için de bildiğin takvim tuttum. her günün altına çeltik attım. iğrenç yöntemdi ama işe yaradı.
  11. 138
    Yine bıraktım
    Yine başlamam inş.
  12. 139
    5 ay 1 hafta 3 gün 3 saat 31 dakika önce gerçekleştirdiğim hadise. bu süreçte yaklaşık 1200 liralık bir sigara masrafından da kurtulmuş bulunmaktayım. sigara içerken harcadığım zaman ve uzun soluklu işlerde sigara molası vermeyince yaşanan konsantrasyon kayıplarını da eklersek hayli karlıyım.
    • sen delisin
  13. 140
    yaklaşık 50 saattir uyguladığım eylem, eğer birkaç gün sonra sıkıntı olmayacaksa sanırım gayet rahat bir şekilde sonuca ulaşacağım.

    not: aşağı yukarı 10 yıldır içiyorum bu mereti . bu 10 yılın yarısında camel soft, yarısında parliament night blue tükettim. ani bir karar ile şaşırtıcı derecede kolay bir şekilde bırakma kararı aldım ve sorunsuz bir şekilde uygulamaya devam ediyorum.
  14. 141
    Dün 6. Kez sigarayı bıraktım umarım bu sefer iradeli davranabilirim
  15. 142
    yarına kadar bıraktım çünkü kalmamış :(
  16. 143
    24 saat önce alıp uygulamaya koyduğum bir karar.

    pek az konsantrasyon eksikliği haricinde hiçbir zorluk yaşamadım. onu da d vitamini, çinko - magnezyum, b vitamini takviyesiyle kapatırım.

    hayret. demek daha önce aklıma gelse, daha önce başaracaktım. aylık 400 lira keriz gibi gidiyomuş demek ki bugüne kadar.
    • bir süre sonra çevrende mason olduğuna dair söylentiler yayılacak hazır olmalısın...
    • xalkımız evimize taş atmayınız canım halqımıs
  17. 144
    yaklaşık 14 ay önce gerçekleştirdiğim hadise. sadece finansal açıdan ele alırsak; bu süreçte yaklaşık 3000 lira da masraftan kurtuldum, bu rakam bir çok insanın maaşından daha yüksek. elbette roma bir günde ve tek seferde inşa edilmedi: #795069 daha önce deneyip tekrar başlamıştım. sonuç olarak da şöyle bitti: #1187090 .
  18. 145
    İmkansız olmayan eylem. Değil. Vallahi değil.

    Istatistiklere göre bir anda plansız bırakanlar, planlı bırakanlara göre daha başarılı oluyormuş bu konuda. Bu aklınızda bulunsun, çevremde de hastalıktan sonra bırakan ve bir daha içmeyen kişiler var zaten. Ama kesinlikle kişiden kişiye değişen bir olgu.

    24 Eylül 2018'de bıraktım. Yaz boyunca planlamıştım, okul açıldığı an bırakacaktım. Öyle de oldu. Ama bu süreçte, sizi ilgilendirebilecek bir şey yaşadım bahsetmek istedim.

    Bu amınakoduğumun şeyini birakışımda 5 hafta falan geçmişti. Bira içiyoruz. Canım nasıl istiyor. İçmezsem öleceğim sanki. Bi ısrar karşısında dayanamadım yaktım. Hem de Marlboro touch aqua. Ama içemiyorum. Bildiğin başa dönmüşüm, kabul etmiyor boğazım. Tadı da nasıl iğrenç nasıl iğrenç, tezek sarmış içiyorum sanki. Dedim ki oğlum sen bırakmışsın.

    Bu olay dönüm noktam oldu belki de. Şu anda da istiyor canım bazen, ama biliyorum ki istediğim şey "o" değil. İstediğim şey "içme davranışı". Yani sonsuza kadar bitti sanıyorum ki benim için.

    Ama hala en büyük dileğimdir:

    (bkz: Sadece canın istediğinde sigara içmek)
    • bu entry'nin üzerinden epey geçmiş. 2019'un yazında 4 yıllık ilişkim bitince yine başladık allah affetsin. sonsuza kadar bitmemiş yani.

      mümkün ama sevgilinizden ayrılmazsanız şeklinde revize ediyorum öyleyse.
  19. 146
    Saygımı kazanacak insan eylemi.

    Hatta hayranlığımı da kazanır. Maşallah maşallah, inşallah bir daha katiyen kullanmaz ve aynı ortamda bulunmazlar.

    Sigara öldürür.
  20. 147
    çeşitli yollarla mümkün kılınabilir. mesela ben içmeyi bıraktım. artık yiyorum. diğer türlü kesmiyodu, böyle iyi.
  21. 148
    karantina döneminde yapılamadıysa diğer dönemlerde bırakılması imkansıza yakındır.
  22. 149
    Sürekli niyetlendigim ama asla basaramadigim eylem. İradesizim ben.
  23. 150
    f1303.hizliresim.com/...

    işin şakası bi yana tamamen psikolojik bir olaydır ve kafada biter. bir de kararlı olmak lazım tabi. yaklaşık 12 yıldır içiyorum, bu zaman içerisinde hiç bırakma hissi duymadım gerçi başlarken de bi his oluşmamıştı belki ondandır. aslında çok içen biri de değilim, gerçi azı çoğu ne kadar fark eder orası başka bi tartışma konusu.

    bırakmaya çalışan arkadaşlara başarılar dilerken, bu süreci ara ara başlıkta anlatmayı da ihmal etmesinler.
  24. 151
    ince belli çay bardağı ve kırmızı benekli klasik çay tabağını her gördüğüm zaman bir tane sigara yakma istediği geldiği için bırakmak oldukça zor olandır .
  25. 152
    bırakması kolay da, başlamaması zorluyor be hacı.