kayıt

rtük

  1. 1
    radyo televizyon üst kurulu.
    ahlak anlayışımızın ne olduğu konusunda yetkin olduğunu iddia eden kuruluş.
    (bkz: türk ahlak anlayışı)
  2. 2
    idare hukukunda bağımsız kuruluşlardan sayılır, bütçede 3 sayılı düzenleyici ve denetleyici kurumlar bütçesine tabiidir. bir de bunların üyelerini ve başkanını gizli oy ile tbmm seçer.
  3. 3
    radyo ve televizyon kanallarını, denetleyen devlet kurumu.

    cumhurbaşkanlığı propagandalarının eşit şekilde yayınlamayan trt ile alakalı eleştirilere, (bkz: halk tv) ve (bkz: samanyolu tv) de başbakanın haberini yapmıyor diye cevap veren komedi grubu.

    adama demezler mi, o kanallar özel, istediğini yayınlar, eşitlik ilkesine tabi değiller diye. bu kanallar, devlet televizyonu oldu da, halka mı bilgi verilmedi?
  4. 4
    meme gösterilirse "yayınların, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşımamalıdır". maddesi uyarınca yayını yapan kanala ceza veren kuruluş.

    ama sorarım meme görmenin fiziksel zararı ne olabilir ki ? en fazla ereksiyon olursun o da gelip geçici gençlik zihniyetindendir. ayrıca memeler çocuk gelişimine zarar verseydi doğar doğmaz ağzımıza sokulmazdı. yasak olan her şey cezbediyor kafamızı siz kurcalıyorsunuz. sinemada film izlerken meme görünce sansürlenmeyince aklımıza porno, gizlilik, şehvet gelip bizi tahrik ediyorsa bunun da sorumlusu rtük'tür.

    (bkz: memelere özgürlük)
  5. 5
    Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur. Türkiye kanalları içerisinde kaldırılması gereken o kadar çok şey varken, hiç gereği olmayan zamazingo programları kanaldan uçurmak ile görevli bir sistem üzerine çalışmaktadırlar. Bu konu hakkında çok şey söylemek istiyorum. ben de bir hukukçuyum. Bu kuruluş da anayasanın sekizinci maddesi üzerinden yönetilen bir yapıya sahiptir. Ama ben bu işe, profesyonel bir göz ile bakmaktayım. Bu iş tek ''cinsellik'' kıstası çerçevesi içinde dönmemektedir.

    Kısaca bir örneklendirme yapmak istemekteyim. ''Bu tarz benim'' adlı yarışma programında yayınlanan bir çok şeyin hukuk dalına aykırı niteliği taşıyan noktaları mevcuttur. yayının içerisinde bol miktarda ''psikolojik taciz'' bulunmaktadır. ''Özlem Özden'' adlı yarışmacıyı ortaya atarak bunu söyleyeceğim. Bu kadının üstüne gerek jüri, gerekse diğer yarışmacılar çok fazla gitmektedirler. Bu başlı başına suç teşkil eden bir olaydır. Kadının her davranışını, her konuşmasını ve mimiklerini alay konusu etmektedirler, bunun haddi hiç kimseye düşmemektedir. Bu, reyting uğruna; bir birey kişisinin kusurları ile milyonlar önünde açık ara dalga geçmektir! Hukuk'ta da ağır cezalar ile yükümlendirilen bir taciz türüdür. Rtük'ün bu konularda hassas olması gerekmekte ve medya sınırlarını buna göre disiplinli bir şekilde analiz edip, en azından bir uyarı yapmalıdırlar. Eğer yine olmuyorsa, o zaman hakkı neyse onu yapacaksın ey yasa kurallarını çiğneyen birlik!

    Evet, çok konuştum sanırım lakin diyeceklerim bu kadardır. Ben, mesleğimin gerektirdikleri şeklinde bu konuya bir parmak basmak istemiştim. Haklı olduğumu da düşünüyorum. adaletin önünün kapatılmasına karşı çıkmak ile birlikte, gereğinin yapılmasını arz eder; hakkaniyetin her zaman için yanında durulması gereğini şart koşarım.

    (bkz: şuku)
  6. 6
    bundan sonra artık sadece akp'nin şakşakcılığını yapamayacak olan kurum. ota boka ceza verme, gereksiz sansür/mozaik olmayacak gibi düşünüyorum.

  7. 7
    ne iş yaptığı anlaşılamayan kurumlardan biri.
    türkiye radyo ve televizyon kanunu'nun 5. maddesine göre genel yayın esasları:
    a: Anayasanın sözüne ve ruhuna bağlı olmak;Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, milli egemenliği, Cumhuriyeti, kamu düzenini, genel asayişi, kamu yararını korumak ve kollamak,
    b: Atatürk ilke ve inkılaplarını kökleştirmek, Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmasını öngören milli hedeflere ulaşmayı gerçekleştirmek,
    c: Devletin milli güvenlik siyasetinin, milli ve ekonomik menfaatlerinin gereklerine uymak,
    d: Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak yahut Devleti ve Devlet otoritesini ortadan kaldırmak veya dil, ırk, din ve mezhep ayırımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan bir Devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propagandasına yer vermemek,
    e: Genel ahlakın gereklerini, milli gelenekleri ve manevi değerleri gözetmek,
    f: Türk milli eğitiminin temel görüş, amaç ve ilkelerine uymak,
    g: Kolayca anlaşılabilir, doğru, temiz ve güzel bir Türkçe kullanmak,
    h: Toplumun beden ve ruh sağlığına zarar verecek hususlara yer vermemek,
    i: Karamsarlık, umutsuzluk, kargaşa, dehşet, saldırganlık gibi olumsuz duygular uyandırmak ve telkin etmek amacına yönelik yayın yapmamak,
    j: Kişilerin özel hayatlarına, şeref ve haysiyetlerine saygılı olmak ve dürüstlük anlayışına bağlı kalmak,
    k: Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ve çabukluk ilkeleri ile çağdaş habercilik teknik ve metotlarına bağlı olmak,
    l: Haberler ile yorumları ayırmak ve yorumların kaynaklarını açıklamak,
    m: Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.

    muhtemelen rtük de bu esasları gözetmekle görevlidir. zira muhteşem sitelerine görev yetki ve sorumluluklarına dair tek bir satır koymamışlar.

    siyasi olabilecekleri direkt es geçiyorum, tamamen toplumsal anlamda bakacak olursak, e, g, h, j bentlerine uyulduğunu sanmıyorum.
  8. 8
    uzun zamandır uyuyan kurum.
  9. 9
    (bkz: el ele verelim, RTÜK e yardım edelim kapmanyası)

    Canları sıkılmışsa demek!

    Hadi bir tane benden, kesin biletlerini!
    www.youtube.com/...

  10. 10
    TRT genel müdürlüğü için üç isim belirleyip başbakanlığa bildiren kurum.
  11. 11
    televizyonda öpüşme sahnelerini, alkolü, sigarayı gösterilmesine izin vermeyen ve daha onlarca yasağı olan kurum. bence şu sahne bunların hepsinden daha zararlı.

    twitter.com/...

    ne yapacaklar çok merak ediyorum.
  12. 12
    Amaçsız bir devlet kurumu.
  13. 13
    neredeyse rtükürük denilesi kurumdur artık. son zamanda kendisini aşmış resmen. hiç ön inceleme vs yok bu kurulda. şakkadanak basar cezayı. he birde bu kurumda çalışanlar gerçek cezaya tabi olması gereken program/dizileri görmüyor bir türlü nedense. *
  14. 14
    televziyon denen nuh nebi'den kalma alet yetmemiş birde internete el atmışlardır. televizyon sektörünü bitirdikleri yetmedikleri gibi oranında ağzına sıçma peşindeler.
  15. 15
    Sayın cumhurbaşkanım, reis sıkılıyoruz geceleri tweetini akla getiren... netfliximize dokanma reis...
  16. 16
    Kemal sunal filmlerindeki "eşoleşek" sansüre uğruyor ama iki kişi canlı yayında ölüm listelerinden, onları nasıl öldüreceklerinden bahsedebiliyor.

    Ulan 90 dakikalık filmleri 70 dakikaya indiriyorsunuz. Viskiyı kırp, sigarayı kırp onu kırp bunu kırp. Bu teröristler ve bu kanal neden ceza almıyor?
  17. 17
    türkiye'de faaliyet yürüten ancak gerekliliği tartışılacak kurumdur. yerli yersiz sansürleri ile ülkenin gündemine bomba gibi düşmeye devam edecektir. Artık dijital mecralara da girmiş ve yakında evlere servis hizmeti de sunacak diye endişelendirendir.
    evinizin içindeki konuşmaları ve hareketleri sansür ve makaslama ile engelleyebilirler.

    edit: imla
  18. 18
    işleyişinin nasıl bir esarette olduğu gayriresmi olarak bellidir ve tasmasını elinde tutanların isteklerine hizmet etmekte olan sirkten bozma kurumdur.

    medya işi bu kadar düşmemeliydi bu kesime.
  19. 19
    yahu insan televizyonda güzel filme rastlayınca, film rezil olmasın diye kanal değiştirir mi?
    ingilizce altyazıya bile sansür koyuyor adamlar. osurmak kelimesine bip geliyor. kafayı yemiş manyaklar sürüsü. sorsan türk aile yapısını bunlar koruyor. bu sivri zekalılara kaldı ahlakımızı korumak.
  20. 20
    toplum ahlakını korumaya çalıştığını iddia eden cinsiyetçi ve baskıcı kurum. toplumun adalet ve kalkınma partisine oy vermeyen kesimini cezalandırmak yaşam tarzına müdehale etmek için saçma sapan cezalar kesen ve taleplerde bulunan kurum.

    kendilerine şöyle bir önerim var halkın ahlakını ve akıl sağlığını korumak istiyorsanız vatandaşı teröristlikle yaftalayıp kin ve nefrete teşvik eden ülkeye olan güvenini kıran hiç çekinmeden aşağılayan hakaret eden kişilerin gösterildiği yayınlara ceza verin. onların bu ülkeye ve topluma verdiği zararı hiçbir şey vermedi, veremez.

    yapabilir misiniz? sanmıyorum. siz gök kuşağıyla dövüşmeye devam edin.
  21. 21
    sezen aksu şarkılarını yayınlayan kanalları "dikkatli olmaları konusunda uyarmış" devlet organı. hangi organ olduğu size kalmış.

    www.birgun.net/...