kayıt

ontoloji

  1. 1
    Felsefenin en çok tartışılan konularının yer aldığı, varlığa dair sorular üzerine eğilen varlık felsefesi.

  2. 2
    (bkz: ontolojik sorun)
  3. 3
    varlık bilimi. temel sorunu varlığın ne olduğu olan felsefi disiplindir ontoloji varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır.varlık ve varoluş ayrımını; "varlık vardır." ve "varlık yoktur." fikirlerini tartışır.

    aristoteles'e göre ontoloji varlığın mahiyetinde varlığın bilimidir veya varlıkların incelenmesidir. ontoloji hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirlemekle uğraşır ve bu kategorilerdekilerden hangilerinin var olduğunun söylenebileceğini sorar.

    değişik filozoflar temel varlık kategorileri için değişik listeler yapmışlardır. ontolojinin temel sorunlarından biri "temel varlık kategorileri nelerdir?" sorusudur.

    ontolojik sorulara bazı örnekler: 1 varlık nedir? 2 varoluş nedir? 3 fiziksel nesneler nelerdir? 4 bir fiziksel nesnenin var olduğu söylemini kanıtlamak mümkün müdür? 5 bir nesnenin özellikleri veya ilişkileri nedir ve bunlar nesneyle nasıl ilişkilidir? 6 var oluş bir özellik midir? 7 bir nesne ne zaman yok olur, ne zaman değişir?...
  4. 4
    Metafiziği de içinde barındıran felsefenin varlık üzerine irdelemeler yapan alt dalı.
  5. 5
    Varlık nedir?
    Varoluş nedir?
    Fiziksel nesneler nelerdir? Gibi sorulara yanıt arayan felsefe dalı.