kayıt

abla olmak

  1. 1
    *

    kardeşin veya kardeşlerin belli başlı sorumluluklarını almayı gerektirir.
  2. 2
    (bkz: abla deme lazım olur)
  3. 3
    gerektiğinde kurban olmaktır.
    (bkz: ablanız kurban olsun size)
  4. 4
    dünyanın en karmaşık olgusu bence. anne olana kadar en azından.

    ufacık bir şeyin her gün büyüdüğünü görüyorsun. sen daha kendin büyümemişken onu büyütmeye çalışıyorsun. yol gösteriyorsun, iyi örnek oluyorsun. sigara içtiğini annene babana söyleyip kardeşinden saklıyorsun. onun sigara içtiğini öğrenince pataklamak istiyorsun, onu da yapamıyorsun. onun bir birey olduğunu ve tercihlerine saygı duymak gerektiğini sen öğretmiş oluyorsun çünkü ona.

    eğitimin için ailenin yanından ayrıldığında koyuyor asıl abla olmak. anneni, babanı özlemiyorsun da o ufacık çocuğu özlüyorsun. için acıyor özlemekten, çocuğum olsa bu kadar sevemem diyorsun. bir yandan başka bir acıya katlanmaya çalışıyorsun, büyüdüğünü her gün görememek. bu belki de en acısı. iki görüşmeniz arasında boyu on cm uzamış, halbuki o on cm'nin her miliminde yanında olmalıydın. ablalık buydu çünkü, başka türlüsü mümkün değildi. mümkünmüş.

    günler günleri kovalıyor, kardeşin büyüyüp kız arkadaşını getirip tanıştırıyor. yanında dişi varlık görmeye dayanamadığın halde sevmeye çalışıyorsun kızı. kimsenin kardeşini senin elinden almasını istemiyorsun çünkü. sonra bir bakıyorsun, kardeşin kız arkadaşlarını seçerken hep sana benzeyen kızları bulmaya başlamış. inceden bir gururlanıyorsun, "en çok beni seviyor biliyorum" diyorsun.

    bu arada kendi hayatını onunkiyle bir şekilde birleştirmeye çalışıyorsun. ama para biriktirerek, ama onun yaşamak istediği şehirlerdeki iş imkanlarını araştırarak. dibinde olmak istediğini de çaktırmıyorsun ona, o zaman boğulur ve denetim altında hisseder kendini diyorsun. "ooo olm eve çıkarız lan!!" diyorsun, mis gibi de "sen ne diyosun be süper olur!" cevabını alıyorsun. yine inceden bir gururlanıyorsun, en çok seni seviyor hala çünkü. sonra telefonda konuşurken üniversite 3 gibi arkadaşlarıyla eve çıkmak istediğini söylüyor. bunu söylediğinde henüz lise 2'de olan çocuk, bir cümlesiyle seni ağlama krizinin eşiğine getiriyor. başından aşağı kaynar sular dökülüyor, "bakarız ablacım" diyorsun.

    henüz 17 yıldır ablayım, ama dünyada bu kadar güzel ama hassas bir olguya daha rastlamadım. o hep yanımda olsun, gerisini umursamıyorum. her şeyi bir şekilde çözerim diyorum. belki de kardeşimin varlığı benim bu kadar güçlü olmamı sağlıyor. kim bilir?
  5. 5
    Çok kutsal ve yüce bir duygu... Birinin bana abla demesine çok acayip seviniyorum. İnsan kardeşe sahip olmayınca demek ki birinin ona abla demesi hoşuna gidiyor. Hem birden fazla kardeş edinmek de bayağı iyi.
  6. 6
    yarı anneliktir aslında. bir anne titizliğiyle düşünürsün kardeşini, koruyup kollarsın. Hele bir de ailenizden uzakta ikiniz birlikte yaşıyorsanız sorumluluk artık abladadır. Kardes dısarı cıktıysa abla o gelmeden uyuyamaz, kardesin sınav haftasında evde gürültü yapilmaz, ütüsü, camasırı, bulasıgı her sey ile abla ilgilenir. Her seyden onemlisi bir kardesin varsa asla yalniz hissetmezsin. Üzüldugunde, mutlu oldugunda, agladigin da basını yaslayabilecegin saglam bir omuz vardir cünkü
  7. 7
    En iyi arkadaşının, senin kanını taşıyan biri olduğu anlamına gelir.
    Annenin, babanın her halini göremezsin. Arkadaşlarının da. Ama onun her halini bilirsin. geceleri ağlamasını, ilk yaramazlıklarını, çocukluğunu, ergenliğini onunla birlikte yaşarsın. Evde onunla kavga edip, dışarda onu dövenleri döversin. Onu üzmemesi için rahatça tehdit edebilmek adına, sevgilisinin en yakın arkadaşı olursun (işe yarıyor.)
    Yarı annelik demek çok bencilce belki ama gerçekten öyle birşey.
  8. 8
    tam olarak bu duyguyu tanımlayabilecek bir durumda değilim ne yazık ki, fakat abla olmanın zaman zaman kötü hissettireceğini de bilerek kardeşe doğru olanı göstermek, kendisini yalnız hissettiğinde ikinci bir anne olmak, o kötü hissettiğinde kötü hissetmek, ağrılı gecelerinde bir eliniz belini ovarak yarı uyuyup-yarı uyanık kalmak olduğunu biliyorum. abla olmanın kolay olmadığını da tahmin edebiliyorum. ikinci annelerimizin hepsine de sevgiler saygılar yolluyorum efenim. öptüm.
  9. 9
    nasıl bir duygu bilmiyorum. ablaya sahip olmak nasıl bir duygu onu da bilmiyorum ama isterdim. aynı jenerasyondan bi karşı cinsle birliktesin sürekli. ister istemez karşı cins hakkında bi sürü şey öğrenebilirsin mesela. güzel bir şey galiba.
  10. 10
    gerçekten son derece ilginç bir his. yani o minik şeyin size abla demesi. erkekseniz daha da garip tabi..
  11. 11
    Gerçek kardeşi olmayan birinin kendine uygun bir kardeş seçerek abla olması, üzerine de o kardeşin ablasını üzmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Abla olmak hem iyi, hem de kötü...
    Her şeye rağmen seviyorum.
  12. 12
    bir nevi annelik gibi. Kardeşiniz eşek kadar da olsa o sizin gözünüz de hep küçük bir çocuk gibidir.
  13. 13
    hiç abla kelimesini duymasam da o minik kardeşimden şu dünyada en değerlim kardeşim. anneymiş babaymış geçiyorum kardeşim benim için apayrı bi yere sahip. abartı gelebilir ama ben şu an nefes alıyorsam kardeşim için.minnoşum benim ya.
  14. 14
    muhteşem bir duygudur.
    şu hayatta olduğum en doğru şeydir ki o da benden bağımsız gelişti.
    tenks tanrım.
  15. 15
    Tarifi imkansız bir duygu.beş senedir ablalık müessesindeyim.beş senedir uyku nedir bilmez oldum.huzurum kalmadı.
  16. 16
    Muazzam bir sey olmakla beraber bir çok sorumluluğun da olduğu şeydir abla olmak. Örnek olmak lazım, ilgilenmek lazım, sevmek lazım. Annem sürekli çalısan biri olduğu için kardeşlerimi ben büyüttüm, abla olmanın en uç noktasına kadar hissettim onlarda beni çok severek hissettirdi. Onlar mutlu ve huzurlu olursa oluyorsun üzgün olursa hüzünlü...
  17. 17
    anne yarısı teyze değil abladır. kardeşinin annesi, babası, arkadaşı, sırdaşı, suç ortağı olursun, mahalleden biri ona karışsa ilk sana söyler, sınavdan düşük alsa ilk sana söyler, harçlığı bitse ilk sana söyler. doğduğunda kucağına verdikleri o bebek gözlerinin önünde büyür genç bir adam/kadın olur. sana da onun büyümesini, liseye gitmesini, üniversiteyi kazanmasını izlemek kalır(ben henüz bu kısma kadar izleyebildim).

    dünyanın en güzel hislerinden biridir abla olmak. bana bu hissi yaşatan küçük evladım, kardeşim; seni canımdan çok seviyorum. iyi ki varsın.
  18. 18
    İyi bir abla ileride bir gün iyi bir anne olacaktır. Ayrıca evleneceğiniz kadının erkek kardeşine nasıl davrandığını iyi gözlemleyin, evlendiğinizde size de öyle davranacaktır.
  19. 19
    küçük kardeşim olmadığı için asla bilemeyeceğim duygu. ayrıca ablam olmadığı için de biraz üzülüyorum. abiden daha samimi gibi...

    mesela ben abime geri zekalı mısın? diyemem ama ablama böyle bir soru yöneltebilirdim. tamamen samimiyetten tabii ki. belki de bu yüzden olmadı :(
  20. 20
    Muazzam bir olay. Sen doğurmuyorsun, geceleri uykusuz kalıp sürekli ilgilenmiyorsun ama çocuğun varmış gibi oluyor. Küçükken oyun arkadaşı oluyor büyüdükçe en yakın arkadaşın oluyor kardeş. Küçükken Mahallede kardeşini rahatsız edenleri bir güzel döversin. İlla abi yapacak değil bu işi abla da gayet güzel yapıyor. Abisi olanlar çok uğraşırdı mesela kardeşlerimle ama karşılarında beni bulunca çok şaşırırlardı. Yedirir miyim ben kardeşlerimi be?
  21. 21
    başıma gelen en güzel şeydir.
  22. 22
    kardeşiniz erkekse ve aranızda bir yaş falan varsa pek de ablalık duygusunu hissedemezsiniz. ben ablama abilik yapıyorum mesela. dışarıda da benim büyük olduğumu sanıyorlar genelde.
  23. 23
    Bu gozler gizem abla gibilerini gordu be. Peh.
  24. 24
    Şu hayatta galiba en sevdiğim vasfım abla olmak. Kardeşlerinin olması iyi, kötü bütün zamanlarında ilk geldikleri insan olmak. Çocukken en yakın arkadaş olmak, onlar için mahallenin veletlerini dövmek bukleli bizim oğlanı dövmüş diye eve baskın yapan komşular ve babam konuşurken üçümüzün de kıs kıs gülmesi, büyüdükçe her geçen gün daha da çok sevmek, evdeyken kavga Edip birimiz uzağa gidince en çok kardeşleri özlemek mükemmel duygular. Hem çocuğun var gibi hem de en yakın arkadaşın gibi. Annem ve babamdan daha değerli kardeşlerim.
  25. 25
    Dünyanın en güzel duygusu sanırım. Müthiş bir şey. Bir çocuk doğurmadan anne olmak diyebilirim. Kendi arzularım, ideallerim doğrultusunda bir çocuk yetiştiriyorum. Resmen küçük bir ben.
    Hayatım boyunca aldığım en güzel hediye kız kardeşim.

    Erkek kardeşimden bahsetmek istemiyorum bu girdide.