kayıt

sigmund freud

  1. 76
    İlk kez çocuk psikoloji ile ilgilenmiş psikologdur.
  2. 77
    az önce iş yerinde bir arkadaş diğer bir arkadaşıma "abi jarz makinan var mı?" diye sordu. şöyle bir yanıt geldi ki beynim yandı "lann ben de sokacak yer arıyooom ama bulamıyom"

    sigmund hoca çok erken gitti. keşke yaşıyor olsaydı da bize bu yanıtı çözümleseydi. veya ruyada "jarz makinesi görmek" neyin sembolüdür anlatsa. "bir jarz makinesi bazen sadece bir jarz makinesidir" diyip de işin içinde çıkacağını pek sanmıyorum.
  3. 78
    devrimci bir bilim insanıdır. devrimci yanı tabii ki siyasal duruşuyla ilgili değildir. hipotezlerini, somut gözlemleri, sanat ve mitolojiye hakim olan muhteşem beyni sayesinde bir bilim disiplini haline getirmiştir.

    kendisinden sonra büyük üniversitelerde, yeterli laboratuvar ortamlarında yapılan deneylerle tezleri bilimselliğe kavuşmuştur. bir çok bilimsel tezi de dünyanın en saygın bilim insanları tarafından hala tartışılmaktadır.
  4. 79
    "insana ve insan bilincine-bilinçaltına dair müthiş teorileri ve çalışmaları vardır. yaşadığı dönemin dahilerindendir. "

    (bkz: friedrich nietzsche)
  5. 80
    "Anton von Freund'un (arkadaşı) ölümünün, yaşlanmasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Sophie'nin (kızı) ölümüyle ilgili olarak, bunun iyileşmeyecek derin bir narsistik yara olduğunu belirtti. Küçük heinz'ın (torunu) ölümünün, duygusal yaşamının sonu olduğuna inandı. "

    Ötanazi ile yaşamına son veren müthiş bilim insanı.
  6. 81
    Psikanaliz gibi bilimsel olmayıp da bilimselmiş gibi sunulan bir kuramın (diğer benzer kuramlar için (bkz: aşağılık psikolojisi) (bkz: tarihsel materyalizm) ) sahibi olan kişidir. Tezinin bilimsel olmamasının sebebi yanlışlanabilir olmamasıdır. Örneğin en bilindik sözlerinden biri olan " Bir insan bir yere bakıyorsa, orada ilgilendiği bir şey vardır. Bir insan bir yere hiç bakmıyorsa orada ilgilendiği bir şey kesinlikle vardır." sözü bile bilimsellikten ne kadar uzak olduğunun kanıtıdır. Freuda göre yaptığınız her eylem çocukluğunuzda yaşadığınız cinsel bir tecrübeye ya libidonuza dayanır. Freudun söyledikleri herkese ve her duruma uymaktadır. İşte sorun da tam buradadır. Bilim her duruma uyacak kesin doğruları aramaz. Kaldı ki freudu doğrulayan binlerce olay bulurken yanlışlayan hiçbir şey bulamazsınız. Bir görüşün bilimsel olabilmesi için yanlışlanabilir olması gerekir. Ha söylediklerini falan beğenirsiniz, Twitter'da, instagramda falan paylaşırsınız anlarım ama daha fazlası değil. Anlayacağınız ne freud'dan bilim adamı olur, ne de psikanalizden bilimsel kuram.

    edit: değerli bir yazarın uyarısıyla şu notu da bırakalım. bu eleştiriyi ilk yapan kişi elbette ben değilim. ilki için (bkz: karl raimund popper)
  7. 82
    (bkz: özsaygı)
  8. 83
    dinsel inançları bir küresel obsesyon olarak tanımlayan. işte başka görüşleri;

    "bilgi hazinelerine ulaşabilen insanların sayısı ne kadar artarsa, dini inançlardan kopuş da o kadar yaygınlaşır."

    "kültürel doğrularımızla sağlanan bilginin tümü arasında doğruluğu en az kanıtlanabilmiş unsurlar, tam da bizim için en fazla önem taşıması gereken ve evrenin bilmecelerini çözme, yaşamın acılarına katlanmamızı sağlama görevi üstlenmiş unsurlardır."

    "bilim önceden görülmeyen yetkinleştirmelere elverişli olduğu halde, dinsel dünya görüşü öyle değildir; bu anlayış başlıca bölümlerinde değişmez kalmaktadır; eğer yanlışsa hep öyle kalacaktır. her zaman bizim dış dünya karşısındaki bağımsızlığımızı anlamaya bilim girişecektir; din ise gücünü bizim içgüdüsel isteklerimızi karşılamak olgusundan alan bir yanılsamadır."
  9. 84
    Vallahi hayranım.

    " siz cinsellikle üremeyi birbiriyle karıştırma yanılgısına düşüyor ve böylece cinselliği, sapıkları ve nevrozları anlayabilme yolunu kendinize kapatıyorsun. "
  10. 85
    Ağzı laf yapan bir nörolog.
  11. 86
    arkadaşlar freud ile ilgili bu sene tez çalışmam olacak önerebileceğiniz kitap,makale vb. kaynaklar var mı?
    • ben klasik yunan edebiyat eserlerini okurken kitapların isminin freud'un isim koyduğu hastalıklar olduğunu fark edince aydınlanmıştım. bu aydınlanmam belki işine yarar
  12. 87
    Ne müthiş bir insan. Yahudi olmanın yirminci yüzyıldaki getirisi olan tüm cefayı tatmış olan kutsal psikolog.

    Kitaplarının yakılmasına, doğduğu topraklardan sürülmesine, toplum içinde karalanmasına ve oğlu gibi sevdiği haysiyet fakiri j*ung tarafından ihanete uğramasına rağmen bugün 'baba' olarak anılan müthiş insan.

    Işıklar içinde uyu.

  13. 88
    "karşınızdaki kişiyi dinliyor musunuz
    yoksa konuşmak için sıra mı bekliyorsunuz ?"