kayıt

zorunlu eğitime hayır

  1. 1
    catherine baker,anne ve anarşist!... çok sevdiği kızı marie'yi okula yollamamış.marie 14 yaşına gelince, okula yollamama gerekçelerini ona anlatmak için zorunlu eğitime hayır'ı kaleme almış...
    kitabında esas olarak, okulun, devletin kendine köle yetiştirmek için organize ettiği bir kurum olduğunu, yetişkinlerin,bu köle eğitiminden başarıyla geçtikleri için bunun farkına varamadıklarını anlatıyor. ona göre, "okul,çocuklara gardiyanlık yapan bir kurumdur, ana-babaları çalışırken onları gözetim altında tutar; toplumsal- iktisadi makinenin işlemesi için gerekli olan bilgileri onlara öğretir,itaati aşılar,eler ve rolleri dağıtır." okulda,sezgi ve düşgücünün yaratıcı bir nitelik kazanması için çok gerekli olan "aylaklık" yerine, üretimi artıran ve itaati sağlayan bir eğitimin uygulandığını söyleyerek bir "karşı-kültür" oluşturma çabasında olanları "zorunlu eğitime hayır!" demeye çağırıyor. baker'a göre, "okul, çocuğun çocuk olabileceği, gençliği ve neşeyi tam anlamıyla yaşayabileceği bir ortam sunabilmeli ve asla onun önüne, ulaşılması gereken hedefler koymamalıdır."
    - kitabın arka kapağı -

    okumadan önce de zorunlu eğitime karşıydım daha da karşı oldum. dünya üzerinde tüm öğretmenlerin ve doktorların aynı olduğunu düşünen birisi olarak gerçektende insanların özgür eğitim almasını düşünüyorum. okulun bir ahlak ve ya bir eğitim yerine fabrika olduğunu düşünüyorum. o iktidar nasıl şekillendirmek istiyorsa o şekilde kitabı yazıyor ve kuklalarla veriyor.
  2. 2
    (bkz: okulsuz toplum)
  3. 3
    önce kendi paranla kendi kendini eğitirsin. sonra şirketlerde çalışmak için kariyer adı altında onların işine yarayan her şeyi öğrenirsin. sonra da eğer canları isterse seni işe alırlar. öyle mükemmel sistem ki; şirketlerin para verse yapamayacağını eğitim sistemi yapıyor. artık düşünen araştıran, sorgulayan, öğrenci yerine; şirketlere kalifiye eleman yetiştiren eğitim sistemi var ki, sonuç olarak zorunlu eğitime hayır kısmı bu sırada devreye giriyor.
  4. 4
    artık kalifiye eleman da yetiştiremeyip işsizlik garantili diplomalar veren bir eğitim sistemi daha doğrusu sistemsizliğidir zorunlu eğitim kağıt parçası olmaktan başka işe yaramayan diplomalar verir sonra da işsiz bırakır çünkü herkes okursa okumanın ve okuyan adamın bir anlamı kalmaz , zorunlu eğitim kaldırılmalı, öğretmenler emekli edilmeli ortaokul ve lise öğrencileri illaki diplomalı olmaları isteniyorsa açık öğretime arda kalan zamanlarda ise bir meslek öğrenmeye yönlendirilmeli, zorunlu eğitim özellikle de örgün öğretim işsizliği ve suç oranlarını arttırmaktan başka işe yaramayan, ekonomiye de zarar veren toplumun temeline konulmuş bir dinamittir.