kayıt

iyilik

  1. 1
    karşılık beklenilmeden yapılan yardım.
    (bkz: oha açılmamış)
  2. 2
    dünyada çok az kalan kavram. insanlara sorsak çoğunluk kendisini iyi olarak görüyor. seri katiller bile idam edilmeden önce ben aslında iyi bir insanım diyorlar. çok doğru bir söz var; insanlar inanmak istediklerine inanırlar. insanların çoğu ben iyi bir insanım diyerek kendilerini kandırıyorlar.
  3. 3
    #1611903
  4. 4
    Fazlası iyi değildir bazen kendinize kötülüktür
  5. 5
    "Hiçbir iyilik cezasız kalmaz."
  6. 6
    kesinlikle iyiliği yaparken ekstra ekstra bir erdeme ihtiyacımız vardır ve iyilik, kötülük kadar da gerçekçi değildir. iyi olmak için ekstra çaba göstermen gerekir, kötü olmak için ise çabaya gerek yoktur. hiçbir şey yapmasan ve duyarsız kalsan dahi bu bir kötülük örneğidir.

    kötülük içten gelir. doğamızda var olan bir duygudur. vahşi dürtülerimiz bize evrim ile genetiğimize işlenmiştir. sadece körelmiş ya da onu dizginlemeyi bir şekilde öğrenmişizdir. bu yine de bizi iyi yapmaz. iyilik yaparken içimizde oluşan duygular ile kötülük yaparken içimizde yaşadığımız heyecan ve arzu bile birbirinden daha farklıdır.

    çıkarsız yapılan bir tane bile iyilik bulamazsınız. insanlar asla çıkarsız bir iyilik yapmak istemez. "iyilik yap, iyilik bul" felsefi de diyebiliriz buna.

    zaten dünya üzerindeki semavi dinler dahil olmak üzere boşuna mı insanlara "iyi" olmayı empoze etmeye çalışır. iyi olmak için sunulan vaatler, kötülüğe verilecek cezalardan daha fazladır ama bu bile bizi iyi yapmak için yeterli gelmemektedir.

    çünkü hırs, öfke, nefret ve içimizi kemiren arzular bizi iyilik karşısında 2-0 mağlup başlamaya iter.

    bunlarla başa çıkıp, iyilik yapabilecek erdem de insan da yoktur.