kayıt

zorunlu askerlik

  1. 11
    Yıl 2019 olmuş, halen askerlik sistemi var. Avrupa profesyonel orduya geçti. Bizim ülke parayı başka yerlere harcamaktan profesyonel orduya geçemedi. Çok gülünç ulan. Ülkenin gerçeklerinden biri.
  2. 10
    18-23 yaş arası,
    liberal,
    türkiye standartlarında ortalama bir eğitimden geçmiş/geçiyor olan,
    en azından yakın tarih ile ilgili 3 kitap okumamış,
    körfez savaşı, vietnam savaşı veya kore savaşı'nın en azından neden dahi çıktığını bilmeyen

    biri iseniz kaldırılmasını gerekli görebilirsiniz. ben size başka bir pencereden askerliğin ve ordu kültürünün ne kadar önemli olduğunu söyleyim.

    - abd'nin teknolojisi karnını zor doyuran vietnam'da defalarca tokatlanıp evine gönderilmiştir.
    - abd'nin muazzam teknolojisi ırak işgalinde paketlenip evine gönderilmiştir.
    - büyük büyük britanya'nın toplama paralı askerleri birinci dünya savaşında onlarca cephede silah bırakıp teslim olmuştur.
    .
    .
    .

    dünya'da ordusu olan, ordu kültürü olan devlet sayısı bir elin parmaklarını geçmez. bundandır ki rusya bugün suriye içerisinde 5 ayda rahatça konuşlanabilirken abd'nin konuşlanması bm'nin olağanüstü çabalarına rağmen yıllar almıştır. türkiye'de zorunlu askerliği kaldırdığınız zaman ordu kültürü kaybedersiniz, ordu teşkilatçılığını kaybedersiniz. bunları kaybettiğiniz zaman ortadoğu gibi coğrafyada barınamazsınız.

    zorunlu askerliği bir gericilik, teknoloji düşmanlığı zannedenler yanılgıdadır zira zorunlu askerlik;

    - israil, 36 ay.
    - norveç, 12 ay.
    - çin, 36-48 ay.
    - iran, 20 ay.
    - rusya, 12-24 ay.
    - güney kore, 24-32 ay.

    bu ülkelerde bu şartlarda uygulanırken, paralı askerlik tarih boyunca orduya ve ordu kültürine sahip olmayan belçika, hollanda, izlanda, kanada gibi ülkelerde uygulanmaktadır.

    askerlik yapmak istemiyorsanız, vicdani ret hakkınızı kullanabilirsiniz. ama henüz bir baltaya sap olmadan, dikili bir taşınız olmadan, küçücük bilgi dağarcığıyla moden bilimin vazgeçilmez insanlarından biriymişçesine takınılan bir tavır ile zorunlu askerliği hor görmek absürd.

    bonus:

    merhaba ben keremcem. 23 yaşımdayım, ite kalka bir üniversiteye yerleştim ve ite kalka 2 ortalamayla bitirdim. aldığım eğitim ile alakalı hiçbir ulusal/uluslararası projeye katılmadım. aldığım eğitim ile alakalı ulusal/uluslararası hiçbir girişimim yok. aldığım eğitim ile ilgili herhangi bir ulusal/uluslararası yayınlanmış bir yazım yok. eğitimim ile alakalı 3 adet konferansa gitmedim. ne yakın tarih bilirim, ne tarih bilirim. ne sanatsal sivrilmiş bir birikimim/özelliğim var ne de zanaatsal. fakat ben biliyorm ki zorunlu askerlik çağın gerisindedir. bu devirde zorunlu askerlik mi kaldı yeaa. hem belki ben eğitimim ile hizmet etmek istiyorum !???!
  3. 9
    Zorunlu askerliği kaldıralım iyi güzel de, peki kim/kimler yapacak profesyonel askerliği? Sen ben yapmayacağız orası kesin. Zor şartlar altında yaşamaya çalışan fakir kesim yapacak elbette. Bunların içinde uyuşturucu müptelası da, muhafazakar dindarı da, hırsızı da vs vs. bir ton insan olacak. Ordu gibi büyük bir gücü ellerinde bulundurdukları için zamanla mafyalaşacaklar da, çünkü içlerinde bir sürü kriminal tip barındırıyor olacaklar. Profesyonel ordu dediğin zamanında padişaha bile tecavüz etmiş bir yapı idi, köy ve mezralardaki halka neler neler yapmazlar.

    Zorunlu askerlik sisteminin türkiye'de saçma sapan bir işleyiş tarzı olduğu gerçek. Fakat düzgün bir şekilde yeniden revize edilirse, zorunlu askerlik çok daha hayırlı bir uygulamadır bu memleket için.

    Mesela öncelikle üniversite mezunu adamla, hayatında cin ali okumamış hapçısı jiletçisini aynı ranzada yatırmayarak bu işe başlayabilirler.
  4. 8
    bunun dışında daha iyi bir sistemin getirilmesini isterim. ancak imkan ve koşullar bizim için uygun değil. hiç de olmadı.
  5. 7
    saçmalıktır. askerlik vathan görevidir vattthaaaaannnn auu.....sigigit

    istemiyorum kardeşim abimin sevgilimin arkadaşımın oğlumun silah tutmasını istemiyorum başkasının savaşı için sevdiklerimi toprağa vermek istemiyorum.

    vatani görev mi? kusra bakmayın beni bundan muaf tutan vatana kimsenin görev olarak yaklaşmasının anlamı yok. görev görev diye itin kakın insanları askerden dönüp delirsinler. saçmalık.

    türkiye terör ülkesi mi? evet. ama 21. yüzyıldayız ve artık nükleer silahlar konuşuyor. türkiyede ne var küçük tatlı mermiler mi adamlar atom bombası falan yapıyolar da.

    zorunlu askerlik kısacası zenginlerin savaşı için ölen erkeklerin meşrulaştırılmasıdır.
  6. 6
    Şimdi bir general çıkıp da "vay amkk biz nasıl düşünemedik lan bunu. Helal olsun mk! Bundan sonra askerlik yok beyler" der buna kesin.

    Olm şaka mısınız? Kinder sürprizden mi çıktınız? Diye sorası geliyor insanın.

    Zorunlu kalkacak, gönüllü askere gidilecek ve profesyonel ordu kurulacak he?

    Yok artık ali sami. Ulan millet askere gitmemek için düğün parasını bedelliye veriyor sırf askerlik yapmamak için. Profesyonel ordu kuracaksın ve bu elemanlar gönüllü olacak?

    Olmaz o iş. Zaten Türkiye terör ülkesi, kimsenin maçası yemez askerliğe. Doğu'da her gün bir olay oluyor. İsveç te miyiz ki militarizmi reforme edelim, kaldıralım.

    Zorunlu askerliği kaldırmak hayal yani...
  7. 5
    acilen kaldırılması gereken zorunlu hizmet. "peki ordusuz ne yapacağız biz" diyecekler için çözüm ne diye soranlarınız olacaktır, şöyle açıklayayım:

    zorunlu askerlik kaldırılıp profesyonel ordu sistemine geçmek. görev süresi (yaklaşık 10 yıl) bitip emekli olunduğunda -abd'deki gibi- gazilere bazı ayrıcalıklar verilmelidir. alışverişte indirim, sağlık hizmetinde destek gibi. bu tarz olanaklar ile zorunlu askerlikten daha etkili bir sisteme sahip oluruz.

    daha ayrıntıya girecek olursak, ordu tamamen kaldırılmalıdır ya da sadece ciddi toplumsal olayları engellemek için var olmalıdır (polis ve jandarma da dahil). kişisel olarak savunma konusu da halka sivil savunma eğitimleri ile yapılmalıdır.
  8. 4
    tsk zaten bence de gereksiz. diyanet de kapatilsin. sadece turk polis teskilati halk milislerine devredilsin.
  9. 3
    Tsk komle kalksin. Siyasiler birbirini yesin
  10. 2
    asker dedigin adam olmek icin orada falan filan diyen tipleri gordukce sinirlerim zipliyor.

    derhal kalkmali. baska bir yolu yok.
  11. 1
    hepar'ın parti programı dahilinde ya tamamen kalkacak ya da çok cüz'i bir süreye indirilecek olandır.