kayıt

3 aralık dünya engelliler günü

  1. 1
    bugündür. tüm engellilerimizin hem gününü kutlar hem de onlara acil şifalar dilerim.
  2. 2
    kendini fizik veya ruhsal engelli hisseden, engelli yaşayan insanları düşünme biraz olsun o kalın mal kafalara bilinç sokma günü. sokma akılla bu ülkede ancak bu kadar.

    akıl sağlığı konusunda özür veya engel sahibi olan insanlara yapılan sözlü taciz,eğlence aracı olarak görme(asıl malın hasta olanın kendisi olduğunu bilmeden) düzen haline gelmiş bu dalgacı tutum şu toplumda en iğrendiğim şeylerden biri.

    ülkemizde olanak olarak durum kısıtlı düşünce olarak b..mbok. bu ülkede kolsuz, gözsüz, bacaksız, dengesiz, yarı dengeli vb. sürüyle engeli özrü olan herkes normal düzenin özel gereksinimli bir parçası.

    mesele kendince kusuru olmayanların yavşaklığıyla yaşama alanlarının kısıtlı veya olsa bile kullanılamaz olması. sözde sağlamlardan sıra gelmiyor yavşaklar ülkesinde.
    (bkz: engelli tuvaletlerini burası boşmuş diyerek kullanan mal)


    daha eşit bir dünyada yaşamamız dileğiyle. acımak değil farkında olup bütün olabilmek dileğiyle. *
  3. 3
    Haber kanallarının, adeta engellilerle ilgili tüm haberleri bu güne sakladığını akıllara getiren gün.
    Bu tutum bana çok yüzsüz bir medyanın olduğunu gösteriyor. Ben mi çok acımasızım ama diye soruyorum kendime.

  4. 4
    Ülkemizin %10 engelli insanlar bulunmaktadır.

    Kutlamiyoruz.

    Farkındayız.
  5. 5
    sosyal alemde bazı insanların kutladığı gündür.

    hatta hamza hamzaoğlu bile gününüz kutlu olsun demiş. arkadaş bari sen yapma. bugün kutlanacak bir gün değil.
    azıcık mantıklı olun. öğretmenler günü, anneler günü gibi bir gün değil.
  6. 6
    Pek çok insanın sosyal medya gazı ile kutladığı "farkındalık" günü.

    Bugün kutlanacak bir gün değildir. Engellli insanlar engelli değil, özel insanlardır diyerek romantizm yapılacak gün de değildir. Bugün engelli insanların engeline ve yaşadıkları soruna farkına varılacak bir gündür. Tabi sadece bir günde bunların farkına varmak ne kadar mantıklıdır bilinmez. Fakat o farkındalik için bi kıvılcım yaratabilecek bir gündür.
  7. 7
    bugündür. aslında onlar engelli değil biz şartları zorluyor ve onlara engel oluyoruz. umarım bunun farkına varırız.
  8. 8
    engellilerin sadece gününde hatırlandığını bize gösterir, tıpkı diğer azınlık kesimlere ithaf edilen günler gibi.

    üzücü olan ise durumun aralık ayının 4. gününde çoğu kişinin sikinde olmayacak olması...
  9. 9
    Engelleri kafada aşma günüdür..

    gün dolayısıyla whatsappta engellediğim herkesin engelini kaldırdım...hadi yine iyisiniz...
  10. 10
    en saçma günlerden biri. sanırım bugünü seven hiçbir engelli yoktur. engellilere neden gün atfedilmiş, ne amaçla ya da nasıl kutlanıyor olabilir ki? hanginiz bi engelliye gidip de "engelliler günün kutlu olsun kardeşim" dedi? hem gereksiz hem de onur kırıcı.
  11. 11
    sözde farkındalık günü olmasın, sosyal medyada duyar kasmalarla kalmasın; gerçekten engellilerin engelinden (dolayı) utan(dırıl)madığı günlerden olsun.
  12. 12
    engelli sevgilimin hoşlanmadığı gündür. bugün de taziyesi var caanımın içinin. ortalıkta dolanan samimiyetsiz duyarlar gerçekten umurlarında bile olmuyor. bilemiyorum Altan, bu, çok çetrefilli bir mesele. sefkilimin öyle engel gibi engeli yok, sadece doğuştan üç el parmağı yok. zaten kendisi böyle söylemiyor, yedi parmağım var demeyi tercih ediyor. engelli bireylere yönelik yalandan, yapmacık, itici ilgi ve duyarlılık, tüm bu kaş yaparken göz çıkaran gebeşlik, gerçek manada sinir bozucu ve işi Arap saçına çeviren bir durum. insanlar bu engellere ve ortadan kaldırılmalarına dair okuduğu, öğrendiği bilgileri sindirip hazmetmekten çok, engelli bireyin gözüne gözüne sokmayı tercih ediyor çoğu zaman. biz, öğrenip üzerine düşünmek, zihnen gelişmek için değil, etraftakilerin görüp takdir etmesi için öğreniriz. neredeyse hepimiz şov insanıyızdır. "bak senin bir engelin var ve ben sana nasıl davranılacağını biliyorum, diğerleri gibi öküz değilim!!" diye haykıramayız fakat belli etmek için her şeyi yaparız. bana kalırsa, engelli olarak değerlendirilen, içten içe acınan bireylere, sırf yapmış olmak için yapmak mantığı ile hareket edildiği aşikâr olan uyduruk günler, nasamimi sikindirik eylemler ile destek vermeye çalışmak boşa kürek çekmekten başka bir şey değil. öncelikli olarak, yukarıda bahsini ettiğim hastalıklı algı değişmeli, sonra engelli günleri düzenleriz, hatta kutlarız bile, n'için olmasın?

    ya hu normalde böyle duyarımsı entryler girmekten imtina ederim ama nedense bu defa yazmak istedim. hasılı, insanlara acıyan gözlerle yardım eden, karşısındakine, kendi vücudunun sağlığına adeta bir maşallah çekercesine vücut dili kullanan aptal orospu çocukları var, onların ben beynini sikeyim. şuursuz itler. engeli vicdan mastürbasyonuna alet edenler iyi niyetli değil, tam aksine insan görünümlü şeytanlardır. böyle bir davranışı sezdiğiniz birinden hiç tereddüt etmeden uzaklaşın. bana güvenin. bu, belki de en ciddi entrym şu sözlükteki. neyse ben rutinime dönüp kadının gücünü hafife almaya devam edeyim en iyisi. sendeyiz Houston!!
  13. 13
    engel diye bir şey yoktur. onlarda bizimle aynı hikayeleri yaşayabilir, görebilir, anlayabilirler. engelleri koyanlar biz bir kaybı olmayan davarlarız. hepimiz bir engelli adayayız unutmayın. o insanlar herkes kadar insanlar. hadi eyvallah.
  14. 14
    bir gün değil yaşadığımız süre zarfınca engelli kardeşlerimize karşı sorumlu bir şekilde davranmalıyız. en basitinden engelli tuvaleti, otoparkı veya asansör gibi yerlerde onlara ayrılan ufacık yeri işgal etmemeliyiz.
    bir de şu var acıyan gözlerle bakmayın mk. tamam iyi niyet sonucu bunu yapıyorsun ama yapma, kişi kendini daha kötü hissedebilir.
  15. 15
    şöyle özel paylaşımları içerir.

    Hocamlar ailemden bir mesaj var, diyorlar ki engelli problemleri evrenseldir. En azından kampüsümüzdeki "neredeyse 90 derece eğimli engelsiz rampaları", "görme engelliler için işaretçi yollarımızı", temel işaret dili eğitimini gündemimize taşısak bile adım olacaktır diye düşünüyorum...

    sendvid.com/...

    bu videoyu izleyince ister istemez la famille belier geldi aklıma. izlememiş olanlar mutlaka izlesin. muazzam bir filmdir.

    bir de bu hafta tofaş basketbol salonu engelsiz tribün açtı ve ilk oldular. bu noktada onlara teşekkür etmeliyiz.
  16. 16
    buraya uzunca bir yazı yazmak çok isterdim ancak benim yazmam önemli değil. engelin bizler olduğunu farkına varmamız gerek. instagram hesabımdan işaret diliyle dileklerimi takipçilerime ileteceğim. (kendi çabamla değil (bu yanlış bir şey zaten.), üç ay eğitim aldım meb'in sınavına girdim ve kazandım sertifikam var.)
  17. 17
    brendon
    • engelli olmayı hakaret olarak kullanan bir gafil zavallı ile laf dalaşına girecek halim yok.
  18. 18
    umarım en azından bir günlük dahi olsa etrafınızdaki bu değerli insanların bilincinde olarak yürüyüp onlar için hayatı kolay kılan o çok küçük şeylere dikkat edersiniz. çünkü insanların %90'ı hala bu durumun farkında değil.

    ne mi bu küçük şeyler? görme engelli bantlarında bulunan engelleri kaldırabiliyorsanız kaldırın, engel olanları uyarın. alış-veriş merkezleri veyahut üst geçitlerindeki engelli insalarımız için yapılan yürüyen bant veyahut asansörleri gereksiz işgal etmeyin edeni uyarın. engelli araç otopark alanlarını gereksiz meşgul etmeyin, uyarın. ve daha da fazlası.

    (bkz: engellilere engel olmayın)
  19. 19
    Allah her engellinin yardımcısı olsun.
    Türkiye'de yaşayanların ise çok daha fazla yardımcısı olsun.
  20. 20
    bugündür. ihtimaller anlamında herkesin birer engelli adayı olduğu göz önüne alındığında hayatı onlar için zorlaştırmak için değil, kolaylaştırmak için çalışılması gerektiğinin anlaşılması umuduyla.
  21. 21
    en büyük engel sevgisizlik ve cahilliktir. hepimizin birer engelli adayı olduğunu bilerek duyarlı bir şekilde yaşayalım lütfen.
    (bkz: destek olmayacaksan köstek de olma)