kayıt

adnan menderes

  1. 1
    Cumhuriyet Halk Partisi, Serbest Cumhuriyet Fırkası ve en son Demokrat Parti'de siyaset yapmış devlet adamı. 1950-60 yılları arasında başbakanlık yapmıştır. 1961 yılında ise asılarak idam edilmiştir. Odtü'nün kurucusudur.
  2. 2
    hakkında evrensel olarak karar verilemeyecek kişilerden bir tanesi.

    birine sorarsın, vatansever der, biri hain der.

    iki tarafın da bu cevapları verirkenki coşkusu aynıdır bu arada.
  3. 3
    toprak ağası olduğu kesindir
  4. 4
    toprak ağasıdır kendisi. 1950 60 döneminde başbakanlık yapmıştır. nitekim 1958 krizi ile türkiye bir çıkmaza sürüklenmiştir. toprak ağalarının meclisteki etkniliğini azaltmak isteyen türk burjuvazisi kendisinin partisine darbe yapmıştır. türkiye için önemli bir isimdir nitekim bu adamı idamından sonra türk burjuva devrimi başlamış toprak ağası kesimin bir bölümü etkinliğini kaybetmiş bir bölümü ise devlet eliyle sermayedar olmuştur. tarihsel çizgi açısından idam edilmesini kaçınılmaz olarak bulduğum isimlerden biridir.

  5. 5
    idam edilişi ,efsane olmasını hazırlamıştır.
  6. 6
    harcanan bir adam daha. iyi liderleri harcıyorlar zaten.
  7. 7
    inatçı adamdı rahmetli. toprak reformunun önünde kale gibi durmuş, mevcut ekonomik gelişmeleri iyi okuyamamış 1958 krizi ile de sonunu hazırlamıştır. halbuse ekonomik dönüşümü bizzat kendisi sağlasaydı değil 10 yıl, 20 yılda iktidarda kalırdı ancak bir yerde sermayedar sınıfla çıkar çatışması yaşayınca toprak ağası kimliğinden ötürü, ipi çekildi ve astılar. kimine göre iyiydi kimine göre kötüydü ama bildiğim tek şey halkçı filan olmadığıdır her siyasi gibi zaten toprak ağası olan adam ne kadar halkçı olabilir. öte yandan bugün kalkınma bakımından bu kadar geriysek de kendisinin attığı tohumlardan ötürüdür. gerek marshall yardımları, gerektruman doktrini gibi şeylerle türkiye'yi 2. sınıf konuma itmiş, tarım ihracatı yapıp sanayi malı ithal eden ülke haline çevirmiştir. bir noktada az gelişmişliğimizin tarihinin ilk kırılma noktası osmanlı devletinin kafasızlığı ise 2. noktada adnan menderes'in kafasızlığıdır. toprağı bol olsun filan demeyeceğim yine de allah rahmet eylesin.

    edit: tabi 1-2 heyecanlı genç bu adamın truman doktrini ve marshall yardımlarıyla ne alakası var diyebilir. esasen bu iki şeyi de chp kabul etmiş ve imzalamıştır ancak bunların uygulamaları demokrat parti döneminde yapılmıştır. tıpkı kemal derviş kararları gibi düşünmek lazım bunları .esasen koalisyon hükümetinin kabul edip akp'nin bunu uygulaması gibidir.
  8. 8
    izmir uluslararası havalimanına adı verilen idam edilmiş başbakan.
  9. 9
    adnan menderes; celal bayar, refik koraltan ve fuat köprülü ile birlikte dörtlü takrir önergesini meclise sunmuştur. ancak chp buna karşı çıkmış, menderes,koraltan ve köprülü'yü partiden ihraç etmiştir. celal bayar ise hem partiden hem de milletvekilliğinden istifa etmiştir. partiden ayrılan bu dört kişi demokrat partiyi kurmuşlardır.
  10. 10
    --! alıntı !--

    11 Nisan 1990'da TBMM tarafından kabul edilen 3623 sayılı kanunla Adnan Menderes ve onunla birlikte idam edilen arkadaşlarının itibarları iade edildi.Meclisteki oylamada ANAP ve DYP milletvekilleri evet oyu kullanırkan SHP'lilerin büyük çoğunluğu "çekimser", bir kısmı da "ret" oyu kullandı.

    --! alıntı !--

    wikipedia
  11. 11
    bir seçim gezisi sırasında, "size deniz getireceğim" diye vaatte bulunduğu için, kuşadası'nı izmir'den alıp aydın'a bağlayan başbakan. idam edilmesi başlı başına bir fiyasko.
  12. 12
    hakkında kısa bir kaç bilgi:

    ölümü, kore'ye gönderdiği kin dolu subayların elinden olmuştur.
    kendisine oy veren ilçelerin, meclise daha çok vekil sokulması amacıyla il yapılması onun döneminde görülmüştür.
    seçimlerden önce chp'nin radyo propaganda sürelerini sınırlaması onun döneminde görüşmüştür.
    köy enstitülerinin içine edilip kapatılması onun hükümetinin eseridir.
  13. 13
    türkiyenin neredeyse en büyük sabetayistlerinin((bkz: evliyazade)) kızı ile evlenmiştir.
  14. 14
    Demokrasi şehidi yersen.

    Sansür, polis gücü ve iktidar baskısını kurup medyayı esen DP ne ara demokrasi havarisi oldu.
  15. 15
    vurun kahpeye gibi türk dilinin en büyük islam düşmanı romanının yazarı halide edip adıvar'ı milletvekili seçtiren zat.

    bir de bu menderes'i alkışlıyor orospu çocukları. ananızı alkışlayın.
  16. 16
    amerikan askerlerine türk kızlarını peşkeş çeken insanımsı. toprak düşkünlüğü yüzünden parti kurup cahil halkı din afyonuyla kandıran yalancı.
    astılar işte sonra.
  17. 17
    1958 lübnan krizi'nde hristiyan falanjistlere ankara'dan uçakla silah yollayan zat.

    ubeydullah chygrizinski ile tarihin az bilinen, mamafih çok göt yakan olaylarından bu haftalık da bu kadar.
  18. 18
    nazarımda gri bir tarihi şahsiyet olarak kalmaktadır. su götürmez bir gerçektir ki, idam edilmesi namının yürümesini sağlamıştır.
  19. 19
    bugün idam edilişinin yıl dönümü olan zat. ben adamın adının verildiği üniversiteyi bitirmek üzere olmaktan utanç duyabilecek durumdayken üniversitemizin twitter hesabı adını taşımaktan daima onur duyuyoruz diyor hey allah'ım...
  20. 20
    son sözleri, ''kimseye dargın değilim. kırgınlığım yok." olan eski başbakan.

    idam edilmeden evvel son kez görüştüğü, çocukluk arkadaşı can yoldaşı öyle ki kendi soy ismini alabilecek kadar onu seven ethem menderes'e özet olarak: /burası dp milletvekili mükerrem sarol'dan alıntıların özetidir/ "memlekete hizmet edeceğiz diye çıktık, elimize yüzümüze bulaştırdık. çiftlikte olsam, değil aydına gitmek, çiftlikten adımımı atmazdım" demiştir.

    ben şahsen, ihanet düşüncesi içinde olduğunu düşünmüyorum menderes'in. hataları olmuş mudur, elbette. lakin, maruz kaldığı muamele ve bedel olarak en ağırını, canını ödemesiyle tarih sahnesinde "kahraman" olarak anılmıştır.

    aslında bu giriyi yazma tereddüdü içindeydim. bazıları gelip söver menderes'e diye. buna dolaylı da olsa sebep olmak istemem. ama bu tereddüdümü aştım.

    56 koca sene geçti. bir ömürlük süre. olayın tarafları tarih sahnesinden çekildi. bize kalan, ibret almak oluyor.

    edit: imla, ekleme.
  21. 21
    Kendisini Taraflıların yaptığı yarak kürek belgesellerden değil bizatihi harcattığı köy enstitülü öğretmenlerden dinlediğim toprak ağası. Kaldı ki bir sosyal bilimci olarak siyasi kısma da yeterince vakıfım.

    Şu adama yaptıklarına binaen halen iyimser yaklaşan ya kelimenin tam anlamıyla saftır ya da muhafazakar bir kekodur ve devlet yönetmeyi çocuk oyuncağı sanıyordur. Nesilleri etkileyecek yanlışlar yapmış bir insana sağ duyulu yaklaşmanın başka bir açıklaması yok zira. Bunlar gibileri aynı şekilde tayyibe de arka çıkar, devlet yönetiyor canım olur böyle şeyler dimi?

    Velhasılı eğitim şart...
  22. 22
    "böbürlenme padişahım, senden büyük cemal var"

    pbs.twimg.com/...
  23. 23
    zalım toprak ağası, hayın toprak ağası.

    toprak reformunun önünde set gibi duran canım toprak ağası.

    tabi bunda bizim ekonomik devrimimizi geç tamamlamamız da var.

    yani burjuva devrimleri dostlarım, ingiltere sanayi devrimi ile başlayıp, fransız ihtilali ile devam eden.

    topraklarımıza ise, 1960'lı yıllarda ancak uğrayabilen. bu adam bir sınıf savaşımının kurbanıdır.

    ama sermayedar sınıf, bu savaşta haklı taraftır. ölmesi gerekli miydi. işte bakın o kısmı aptalca.
  24. 24
    İsmet inönü'nün başlattığı amerikancılığı hunharca tamamlayan zat.
  25. 25
    Bu zatın idamından sonra evine gidip de ip parası istenmesi beni kahırlara boğmuştu ilk okuduğumda. Garip. Neyse dönemin şartlarını falan filan bilemiyorum fakat karısını aldatmasını hoş karşılamıyorum, günahı boynuna.