kayıt

hasan tahsin

  1. 13
    Heykeli izmir saat kulesi yanındadır.
  2. 12
    izmir'e çıkartma yapmakta olan yunan askerlerinden sancak tutan askere ateş edip yunan sancağını yere düşürdükten sonra şehit edilen gazeteci ve teşkilat-ı mahsusa üyesi. asıl adi osman nerves receb olup düşmana sıktığı ilk kurşun da bu değilirdir. 1911 yilinda avrupa'da yayınlanan osmanlı aleyhtarı bir filmin perdesine de 3 kurşun sıkıp kaçmıştır.
  3. 11
    ilk kurşunu atan,ilk kıvılcımı çakan deli fişek,yeri yurdu uçmağ olsun,var olsun yüreklerde,dillerde nesilden nesile.
  4. 10
    izmir tam üç yıl, üç ay, yirmibeş gün boyunca işgal altında kaldı. mayıs 1919'da başladı. 10 gün önce, 15 mayıs 2018, o işgalin 99. yıldönümüydü. her ne kadar 15 mayıs 1919'da işgal başlasa da aya fotini kilisesinde yunan albay mavrudis işgal haberini haberi vermişti rumlara.

    Haber Türkler arasında da yayıldı ve büyük bir tepki dalgası oluştu. İzmirli Türkler tarafından işgale engel olmak amacıyla “Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi” ismiyle kurulan dernek tarafından bir bildiri hazırlandı ve halka dağıtıldı. bildiri "ey bedbaht türk.." diye başlıyor, "yüzbinlerle maşatlık'a koş, Ve Milli Kurul’un buyruğuna uy..." diye devam ediyordu.

    İzmir türkü hazırlıksızdı. ama çağrı havada kalmadı. işgalin öncesi gece, vali hacı hasan paşa, cidden maşatlıkta binlerce türke bir miting yaptı. sadece vali değil, gazeteci yazar hasan tahsin de halkı direnişe çağırdı. "Burayı Yunan’a vermeyeceğiz. Vermek isteyen kuvvetle paylaşacak kozumuz var” diyordu. 15 Mayıs sabahı erken saatlerden itibaren özellikle Rum ahali sokaklara çıkmış, Kordon ve Rum mahallesi Yunan bayraklarıyla donatılmıştı.

    Sabah saat 8'de ilk yunan gemileri izmir limanına girmiş, iskeleye yanaşmıştı. bir yandan işgalci yunan askerleri karaya çıkarken İzmir Rum Metropoliti Hristomos, rum halkı kışkırtacak nutuklar atıyordu. saat 9'da ilk yunan alayı saat 9'da karaya indi ve rum halkın alkışları, duaları eşliğinde karantinaya * doğru yürüyüşe geçmişti. günümüzde artık var olmayan sarıkışlanın önünden geçip, saat kulesinin ve hükümet konağının önünden geçtiler. tam konak meydanının arka sokağı, günümüz kemeraltının girişlerinden birinde Hasan Tahsin tam karşılarında onları bekliyordu. Hasan Tahsin “Olamaz, olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler” diyerek tabancasındaki bütün mermileri ateşledi. kurtuluş savaşının ilk kurşunu sayılan bu kurşunlar, iki yunan askerini öldürdü.

    hasan tahsin, hiç bir zaman aksini düşünmemişti, kaçmadı. oracıkta şehit ettiler. 31 yaşında, istiklal uğruna şehit oldu hasan tahsin.

    izmir ise 3 yıl, 3 ay, 25 gün boyunca bekleyecekti istiklali.
  5. 9
    Ruhun şad ,öncülük ettiğin bağımsızlık ateşi devamlı olsun.
  6. 8
    revolver'ıynan sıktığı kurşunla adı lazım değil iki yunanlıyı annının çatından vurup, oracıkta şehit mertebesine kanatlandırılmış, halkı cesaretlendirmiş gazeteci.
  7. 7
    (bkz: ilk kurşun gazetesi)

    www.ilk-kursun.com/...
  8. 6
    (bkz: ilk kurşun anıtı)
  9. 5
    'saygıyı ve ciddiyeti elden bırakmayan, levent boylu, ela gözleri olan ve daima siyahlar giyinen bir türk münevveri.'

    (bkz: atilla ilhan) (bkz: dersaadet'te sabah ezanları)
  10. 4
    halkın patlamasını sağlayan cesur insan. ee artık buraya kadar gelmiş.
  11. 3
    (bkz: kalemşör)
  12. 2
    gerçek adı osman nevres olan, batıdaki ilk kıvılcımı çakan gazetecidir. hemen orada şehit edilmiştir.
  13. 1
    * *

    izmirde yunanlılara ilk kurşunu sıkan ulusal bir sembol haline gelmiş gazeteci, vatansever.