kayıt

tarhana çorbası

  1. 46
    bazi kesim avellerin asagilamak amacli kullandigi super otesi corba ki kendisi dunyanin ilk hazir corbasidir.
  2. 47
    Her derde şifadır, derler. Keloğlan, bir filmde Tarhana Çorbası İle Sultanı İyileştirmişti. Kimsenin derman olamadığı derdine, rağmen.
  3. 48
    Batı civarında yapılan toz şeklinde olanlar yerine güneydoğu Anadolu'da yapılan, yoğurtlu dövmeli olanın tadı harika olan çorba. Hafif ekşimsi tadıyla kışın yanına pekmez çıkarttığınızda çok güzel olur. Tam bir kış çorbası.
    Babaannem sağlıklıyken her yaz Antep'e köye gider, gelirken yanımızda getirirdik. Kardeşleri yapıp damda, güneşte kuruturdu. Orada yapılan gibisini hiçbir yerde yemedim açıkçası.
    Babaannecim neden lezzet sırlarını bırakmadan gittin? Seni hatırlatan en güzel şey mutfaktaki eşsiz marifetlerindi. Senin gibi olmak istiyordum. *
  4. 49
    bana kışı hatırlatan çorba. bir de ev yapımı kavramını hatırlatıyor. hazır tarhana çorbası hiç içmedim çünkü
  5. 50
    -- spoiler için tıkla --


    kokusuyla çok iddialı olmasına rağmen hep sınıfta kalan çorba. hep bir hevesle tadına bakıyorum fakat cık. bir aşure, bir bu.


    -- spoiler --


    bu yazdığım taslakta kalmış. kim bilir ne zaman yazmışım. şu an aşure de, tarhana da çok seviyorum ki tarif vermeye gelmiştim. tarifimizi verelim:

    önce kemikli tavuğumuzu sebzelerle haşlıyoruz. kim bu sebzeler? kereviz sapı, biber, kabak, bir adet sarımsak. sebzeleri genelde evde kalanlardan tercih ediyorum. içerik değişebilir. sebzeli tavuk suyunun 5 bardağını kullanmak için alıyoruz. kalanı yallah pilav yapmak için dolaba. tavuğumuzu da didikliyoruz. suyumuz ve tavuğumuz hazır. şimdi tarhana çorbasının en kritik aşamasına geliyoruz.

    tarhana çorbasını tarhana çorbası yapan safha bu safhadır. tenceremize tereyağımızı atıyoruz. bir adet sarımsağı dilimleyip coz diye atıyoruz, haşlanmış sebzelerimizi (haşlandıktan sonra çok ince doğranmış olmalılar) atıyoruz. haşladığınız sarımsakları kullanmayın. atın gitsin, onlar miadını doldurdu. sebzeleri yağda çevirdikten sonra didiklenmiş tavuğu da atın. güzelce kavurun. sonrasında üstüne bi tur daha yağ atacağız. onunla salça, tarhana ve baharatları kavuracağız. sonra sebzeli tavuk suyunu ekleyip kaynadıktan beş dakika sonra ocaktan alıyoruz.

    tavuk ve sebzeleri suyu koyduktan sonra ekleyen de var fakat ne demiştik? tarhana çorbasını tarhana çorbası yapan safha yağda kavrulma safhasıdır.
  6. 51
    en etkili antibiyotikten bile daha etkili olduğu tarafımca tecrübe edilmiştir.

    gribe birebir.
  7. 52
    Ekşi ekşi kokan çorba. Her yerden kokusunu alıyorum, bana her şey tarhanayı hatırlatıyor.
  8. 53
    bu mevsimlerde yaptırıp kış boyunca da satışını yaptığım dünya harikasıdır.

    öyle marketlerden ya da merdiven altı aktarlardan alınan 10-15 liralık kıçıkırık tarhanadan bahsetmiyoruz. yapımı gerçekten çok zahmetli olan ve genelde köy halkının imece usülü giriştiği gerçek tarhananın kilo fiyatı çok çok daha fazlasıdır. tamamı mevsiminde toplanmış tarhana otu, tarla biber, tarla domates, siyez unu, ev yoğurdu vesaire... ancak ve ancak belli başlı şartları yerine getirmiş tarhananın çorbasına "sağlık" parantezi açabiliriz. bunun ötesinde standart marketten alınma tarhana çorbası içmek ile hazır çorba içmek arasında pek bir fark bulunmamaktadır.
  9. 54
    Eskiden tarhanayı az miktarda suda topaklanmaması için ezdikten sonra direkt pişirme işlemine geçiyordum.
    Geçen gün yağda salça, nane ve pul biber ile kavrulduktan sonra karıştırarak yavaş yavaş sulandırıldığını gördüm.

    Sonuç olarak salça ile kavrulmuş olanın tadı daha güzel. Diğerinin aslında ne kadar tatsız olduğunu fark ettim.