kayıt

tarhana çorbası

  1. 59
    -- spoiler için tıkla --


    kokusuyla çok iddialı olmasına rağmen hep sınıfta kalan çorba. hep bir hevesle tadına bakıyorum fakat cık. bir aşure, bir bu.


    -- spoiler --


    bu yazdığım taslakta kalmış. kim bilir ne zaman yazmışım. şu an aşure de, tarhana da çok seviyorum ki tarif vermeye gelmiştim. tarifimizi verelim:

    önce kemikli tavuğumuzu sebzelerle haşlıyoruz. kim bu sebzeler? kereviz sapı, biber, kabak, bir adet sarımsak. sebzeleri genelde evde kalanlardan tercih ediyorum. içerik değişebilir. sebzeli tavuk suyunun 5 bardağını kullanmak için alıyoruz. kalanı yallah pilav yapmak için dolaba. tavuğumuzu da didikliyoruz. suyumuz ve tavuğumuz hazır. şimdi tarhana çorbasının en kritik aşamasına geliyoruz.

    tarhana çorbasını tarhana çorbası yapan safha bu safhadır. tenceremize tereyağımızı atıyoruz. bir adet sarımsağı dilimleyip coz diye atıyoruz, haşlanmış sebzelerimizi (haşlandıktan sonra çok ince doğranmış olmalılar) atıyoruz. haşladığınız sarımsakları kullanmayın. atın gitsin, onlar miadını doldurdu. sebzeleri yağda çevirdikten sonra didiklenmiş tavuğu da atın. güzelce kavurun. sonrasında üstüne bi tur daha yağ atacağız. onunla salça, tarhana ve baharatları kavuracağız. sonra sebzeli tavuk suyunu ekleyip kaynadıktan beş dakika sonra ocaktan alıyoruz.

    tavuk ve sebzeleri suyu koyduktan sonra ekleyen de var fakat ne demiştik? tarhana çorbasını tarhana çorbası yapan safha yağda kavrulma safhasıdır.
  2. 58
    Klasik çorbalar arasında en az beğendiğim çorba çeşidi. Bir kaç çeşidini denedim ama damak tadıma pek uymuyor.
  3. 57
    Marmara, ege civarında yapilan turuncu meymenetsiz olandan ziyade Güneydoğu Anadolu'da yapılan döğmeli ( yarma ) Yoğurtlu olanları çok daha lezzetli olan çorba. Kışın gündüz yapar, öğle yemeği olarak da yanına pekmez çıkartıp içeriz.
  4. 56
    bana kışı hatırlatan çorba. bir de ev yapımı kavramını hatırlatıyor. hazır tarhana çorbası hiç içmedim çünkü
  5. 55
    Eskiden tarhanayı az miktarda suda topaklanmaması için ezdikten sonra direkt pişirme işlemine geçiyordum.
    Geçen gün yağda salça, nane ve pul biber ile kavrulduktan sonra karıştırarak yavaş yavaş sulandırıldığını gördüm.

    Sonuç olarak salça ile kavrulmuş olanın tadı daha güzel. Diğerinin aslında ne kadar tatsız olduğunu fark ettim.
  6. 54
    icerisine domatesi ya da salcayI cok koyarsanIz tadI domates corbasIna benziyor, sevmeyenler boyle de deneyebilir.
  7. 53
    Bileni çok azdır ama kovid 19'a karşı ciddi koruması vardır. Mesela bi arkadaş böyle hasta olur gibi oldu, hemen bir tarhana çorbası patlattı, ertesi güne hicbir şeyi kalmamıştı.
    Bol bol tüketiniz.
  8. 52
    adını ne zaman duysam, ne zaman yesem bana nostalji yaşatan çorba. 90'lı yıllarda ilkokula giderken ara ara bize süt getiren bir teyzemiz vardı. benim tabirimle 'sütçü teyze'. adını sanını hiç bilmedim. süt getirdiği bazı zamanlarda kendi yaptığı tarhanaları satardı. ben öyle tarhana bir daha ne yedim ne gördüm. artık bilmiyorum büyüdükçe ağız tadım mı değişti yoksa 'sütçü teyze'nin tarhanası başka bir boyutta mıydı?

    eskiler daha iyiydi sanki...
  9. 51
    bu mevsimlerde yaptırıp kış boyunca da satışını yaptığım dünya harikasıdır.

    öyle marketlerden ya da merdiven altı aktarlardan alınan 10-15 liralık kıçıkırık tarhanadan bahsetmiyoruz. yapımı gerçekten çok zahmetli olan ve genelde köy halkının imece usülü giriştiği gerçek tarhananın kilo fiyatı çok çok daha fazlasıdır. tamamı mevsiminde toplanmış tarhana otu, tarla biber, tarla domates, siyez unu, ev yoğurdu vesaire... ancak ve ancak belli başlı şartları yerine getirmiş tarhananın çorbasına "sağlık" parantezi açabiliriz. bunun ötesinde standart marketten alınma tarhana çorbası içmek ile hazır çorba içmek arasında pek bir fark bulunmamaktadır.
  10. 50
    Batı civarında yapılan toz şeklinde olanlar yerine güneydoğu Anadolu'da yapılan, yoğurtlu dövmeli olanın tadı harika olan çorba. Hafif ekşimsi tadıyla kışın yanına pekmez çıkarttığınızda çok güzel olur. Tam bir kış çorbası.
    Babaannem sağlıklıyken her yaz Antep'e köye gider, gelirken yanımızda getirirdik. Kardeşleri yapıp damda, güneşte kuruturdu. Orada yapılan gibisini hiçbir yerde yemedim açıkçası.
    Babaannecim neden lezzet sırlarını bırakmadan gittin? Seni hatırlatan en güzel şey mutfaktaki eşsiz marifetlerindi. Senin gibi olmak istiyordum. *
  11. 49
    Yapışan tarhananın içindeki malzemelerden mi yoksa yakan kişinin beceremeyişinden mi bilmiyorum ama bacılar çok tatsız ve lezzetsiz oluyor.

    Denediklerim içinde çok azını beğendim.
    Genel anlamda pek sevmiyor olabilirim, bilmiyorum.
  12. 48
    yörelere göre değişik şekillerde karşımıza çıkan çorba. ben toz haline gelmiş ev yapımı tarhanayı seviyorum.
  13. 47
    Her derde şifadır, derler. Keloğlan, bir filmde Tarhana Çorbası İle Sultanı İyileştirmişti. Kimsenin derman olamadığı derdine, rağmen.
  14. 46
    bazi kesim avellerin asagilamak amacli kullandigi super otesi corba ki kendisi dunyanin ilk hazir corbasidir.
  15. 45
    Ekşi ekşi kokan çorba. Her yerden kokusunu alıyorum, bana her şey tarhanayı hatırlatıyor.
  16. 44
    tarhananIn kalitesine gore tadI degisiyor. bunu diyecegimi dusunmezdim ama bir tarhana yedim hayattan sogudum. cidden her tarhana corbasI icilmezmis...
    • Nerden yedin? Ona göre soğumayalım :(
    • bir tanIdIktan ev yapImI. denk gelmezsiniz^^
    • Bir firma ya da marka sandım. Daha güzel yerlerde denk gelip, kötü tadı unutursun umarım
  17. 43
    birileri yapsa da içsek dedirten, adından bahsedince bile kokusu burna gelen güzel çorbadır. üzerinde baharatlı kruton atacaksın, biraz yumuşadıktan sonra onu dilinin üstünde hissedeceksin...
    • Bana laf atma doğrudan söyle. Domates çorbasından sonra tarhana da yaparım tabi inlove canım food porn mu çekiyoruz shsjdjhd
    • kiss
  18. 42
    şu sert kış günlerinde tüketilmesi gereken çorba.
  19. 41
    Şu an maraş tarhanası içiyorum yok böyle bir lezzet bukleliaslan
    • Afiyet olsun. Çok güzeldir. :) nereden buldun sen Maraş Tarhanasını eskişehir'de pek bulunmaz sanıyordum. :)
    • Artık herşey heryerde bulunuyor:)))
  20. 40
    çocukken pek yemesem de şimdi tüketmesini sevdiğim çorba. özellikle hasta olunca sanki çorba içmiyorum da koca koca vitamin molekülleri yudumluyorum.
  21. 39
    sen muhtesem bir seysin.
  22. 38
    +9 keloğlan itemi.
  23. 37
    tam da şu sırada mutfağımızda pişmekte olan çorba. normalde pek sevmem ama bugün biraz boğaz ağrısıyla uyandığım için içeceğim. güzel denk gelmiş. yutkunmakta zorlanıyorum emq.
  24. 36
    hazır çorba gibi ne idüği belirsiz bir şey tüketmektense, elbette tarhana içerim. tarhanaya overrated demek de lükstür...
  25. 35
    soğuk algınlığı dönemlerimde kurtarıcım olan has anadolu çorbası. ev yapımı olanı büyük fincana doldurulup içilirse bilumum ilaçlardan daha iyi gelir. test edip onaylanmıştır.