kayıt

nevruz

  1. 1
    bir türk bayramıdır. göktürklerin ergenekondan çıkışı ve baharın gelişi olarak kutlanılır. her milletten kültür devşiren etnik döküntülerin sahiplenmeye çalıştığı bir terör bayramıdır aynı zamanda*. bir milletin, diğer milletten kültürel açıdan etkilenebilmesi için ya daha yüksek bir kültüre sahip olması gerekir, ya da işgal altında uzun yıllar kalmış olması gerekir. onların düşüncesine göre sanırım rusyanın kuzey doğusundaki karla kaplı bölgelerde yaşayan yakut türkleri, moğolistan civarları, orta asyanın tamamı, avrupada moldovaya kadar uzanan kısım, anadolu bölgesi falan hepsi bunların işgalinde kalmış; ya da öyle yüksek bir kültüre sahiplermiş ki, çin'deki beyaz piramitlerden tutun da orhun yazıtları, anadoludaki ve avrupadaki sayısız eser-kalıntı bırakan bir tarihe sahip olan türkleri asimile etmişler. ama ne hikmetse yeryüzüne kültürel miras olarak tek bir taş bırakmamışlar. bu arada bu bayramın kutlandığı tüm toprakları türkler atlarının nalları ile damgalamıştır.
  2. 2
    türk dünyasına ait bahar bayramıdır.
    ancak kendi öz kültürümüze o kadar yabancılaştık ki bazı densizlerin bu türk bayramını kendilerine mal edip pis işlerine alet etmektedir.
  3. 3
    --! alıntı !--


    Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz; (Farsça: ????? - Noruz, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz, Kazakça: Naurız, Kırgızca: Nooruz, Azerice: Novruz, Kırım Tatarcası: Navrez) Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.[1][2]
    Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen[3] Nevruz, İran ve Bahai[4] takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar.[1] Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer[4] için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.[5] Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.[2][6]
    2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.[7] 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir.[8][9][10][11] 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.[


    --! alıntı !--
  4. 4
    yanan ateşe düşmek için düzenlenen organizasyon
  5. 5
    Kürtlerde newroz olarak tanınan ve direnişi temsil eden, isim olarak ta kullanılabilinen kelime.
  6. 6
    kürt dili ve edebiyatı'nda yeni gün anlamına gelen kelimedir. baharın habercisidir. umudun habercisidir. gelecekteki güzel günlerin habercisidir. mücadelenin kazanılacağının habercisidir. demirci kawa'dan bu güne; ezilenlerin ve ötekileştirilenlerin bayramıdır newroz. mazlum doğan'ın yaktığı ateş bedenlerden dolaşarak gelmiştir günümüze...
  7. 7
    (bkz: kürt dili ve edebiyatıahahahahhahaha)
  8. 8
    farsça'da ve kürtçe'de new (yeni) ve roz - roj (gün) kelimelerinden oluşmuş ve yeni gün anlamına gelen kelimedir. türkçe karşılığı nevruz'dur.

    yazılı kaynaklarda ilk geçişi yine pers imparatorluğu dönemine denk gelir. orta doğu ve orta asya halkları tarafından ve geleneğinde tarım olan bir çok toplum tarafından yıllardır kutlanan bir gelenektir.

    çoğu toplumda baharın gelişi olarak ekinoks'ta yani 21 mart tarihinde kutlansa da bazı istisnalar bulunmaktadır.

    her toplumun bu konuda kendi mitolojisi bulunur, işte bildiğim kadarıyla kürtlerde demirci kawa, türklerde ergenekon, babillerde akitu vs ....

    son yıllarda ise newroz ve nevruz kelimeleri üzerinden bir yapay çatışmaya konu olmuş ve aslında tarihsel olarak perslerin sahiplenmesi gerekse de türk ve kürt milliyetçilerinin aidiyet kavgasına dönüşmüştür.

    sözün özü: bir tarım bayramıdır. iklim bayramıdır. delirtmeyin beni. gidin bahçenizi sulayın, ekinlerinizi öpün.
  9. 9
    türk toplulukları ve kavimlerinin m.ö. 8. yy'dan beri kutladığı bayram. aslında sizin bizim bayramımız diye düşünülmemesi gerekendir. 21 mart'ın özelliğinden dolayı pek çok coğrafyada çin'den sırbistan'a kadar birçok ülkede kutlanmaktadır nevruz. kürtler bu bayramı 2500 yıl öncesine demirci kawa efsanesine dayandırırken türk'ler ergenekon'a dayandırır ki bu sene 4652. yıl dönümüdür.

    kısacası ilkbaharın gelişidir işte.
  10. 10
    pbs.twimg.com/...
  11. 11
    bir bayramdır.

    sabah burda newroz başlığı vardı buraya taşınmış anlaşılan
    ekşiye özenin de bu kadar da özenmeyin. aynı durumu ekşiden model almak çok komik geldi.
    bir de bazı garip insanlar bkz vererek kelime bükerek neyi ifade etmeye çalışıyor bir garip.
  12. 12
    (bkz: newroz un nevruza taşınması)
  13. 13
    baharın gelişini hiçbir propaganda yapmaksızın sade bir biçimde, tüm ülkece eğlenerek kutlamamız gerekirken, bazı kesimlerin katil posterleri eşliğinde bölücü bir şekilde kutladığı bayramdır.

    kutlu olsun bakalım.
  14. 14
    baharın gelişini molotof atarak kutlayan malum halk yüzünden kutlayamadığımız bayram(ımız). bölücü orospu çocuklarının şovuna dönüyor bahar bayramı ne yazık ki son yıllarda ülkemizde. hükümetin yanlış politikları diyelim sebebine de.
  15. 15
    Nevruz ateşi ,hainin yaktığı lastik değil, Türk' ün yüreğindeki dağları eriten azmidir.
  16. 16
    Tarım toplumlarının çoğunda kutlanan, yalnızca kürdün, farsın veya türk'ün bayramı olmayan bir gün.

    Fakat bu, ortalığa molotof atılacağı, ortalıklarda vatan haininin vaazlarının okunabileceği, bebek katilinin posterleriyle bölücü sloganlar atılacağı anlamına gelmez.





  17. 17
    i.imgur.com/...
    i.imgur.com/...

    (bkz: nevruz kutlamaları)
  18. 18
    i.imgur.com/...
  19. 19
    hindistan'da çoşkuyla kutlanmıştır.

    i.imgur.com/...
  20. 20
    paylaşılamayan bayram güzelliğinden olsa gerek.

  21. 21
    dogum gunun kutlu olsun nevruz
  22. 22
    milli bir bayram değildir. tüm halkların bayramıdır. pkk seksen darbesinden sonra politize etmeye, türkiye ise millileştirmeye çalışmıştır. ikisi de komiktir. illa ırk, köken, soya vs. dayandırılacaksa bu da irani kavimlerdir. nevruz, irani kültür ve dini anlayışları ile karakterizedir.
  23. 23
    sanırım bugün. kutlu olsun.
  24. 24
    gelişini hissettiren gün. bahar gibi bir hava var.
  25. 25
    Türk bayramıdır.
    Ergenekon'dan çıkışımızın 4654. yılı kutlu olsun efenim!