kayıt

albert camus

  1. 66
    intiharı bir felsefi problem olarak ele alıp inceleyen yazar. Albert Camus, intihar sorununa dair Sisifos Söyleni’nde şöyle der: “Gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır, intihar. Yaşamın yaşanmaya değip değmediği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir.”

    Yaşamın yaşanmaya değip değmediği günümüz gençlerinin de boğuştuğu en büyük sorun. Bu yüzden Albert camus'un da dediği gibi: "Bazen günün sonunda bir insanın başardığı en büyük şey intihar etmemiş olmasıdır."
  2. 65
    ''bu gün annem öldü. veya dün tam hatırlayamıyorum.'' diye başlayan akıl almaz hikayenin sahibi.

    mevzu bahis kitabın orjinal adı killing an arab dır. annesinin ölümüne üzülmeyen, gözüne güneş girdi diye bir insanı öldürendir. dünyanın saçmalığı üzerine kuruludur hayat felsefesi (bkz: nihilizm). insanı alır götürür, her cümlesinde dakikalarca düşündürür bu adam.
  3. 64
    “ Annem bugün ölmüş, belki de dün. Tam hatırlamıyorum.”

    Camus’nün yabancı adlı kitabındaki giriş cümlesi. İşte absürd edebiyatın mihenk taşı bu cümledir!
  4. 63
    Siyah beyaz kapaklı yabancı kitabını her yerde her şartta görebilirsiniz... hayvan çiftliği bir bu iki galiba. Bari kapağı değiştirin buradan yetkililere sesleniyorum.
  5. 62
    çürümenin kitabı'nı okuduktan sonra cioran'a "entelektüel fikirlerin alanına girmelisiniz." deme cüretinde bulunan 2. sınıf yazar, pespaye düşünür, densiz bir alagavat.
  6. 61
    4 ocak 1960' da bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. ayrıca futbol oynamışlığı da vardır kendisinin.

    "Hayata dair ne öğrendiysem futboldan öğrendim. Çünkü top hiçbir zaman beklediğim köşeden gelmedi."
  7. 60
    "Yaşam yaşanmaya değmediği için insan kendini öldürür, işte bir gerçek kuşkusuz ama kısır bir gerçek çünkü fazlasıyla açık.Ama yaşama yöneltilen bu aşağılama, içine daldırıldığı bu yalanlama, hiç anlamı olmamasından mı geliyor? Uyumsuz olması, umut ya da intihar yoluyla kendisinden sıyrılmayı mı gerektiriyor.?"
  8. 59
    " gerçekte önemli olan tek felsefe sorunu vardır, intihar. Yaşamın yaşanmaya değip değmediği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorununa yanıt vermektir."
  9. 58
    ''Sizi yıpratan insanlardan sessizce uzaklaşın.''
  10. 57
    ''ya tüm çırpınmalarını aşan daha yüksek bir anlamı vardır bu dünyanın, ya da bu çırpınmalardan başka hiçbir şey gerçek değildir.''
  11. 56
    Benim yalnızlığım insanlarla dolu.
    -Albert camus
  12. 55
    hiç sevmem kendisini. yani felsefesi bana ''saçma'' geliyor.

    (bkz: absürdizm)
    • fikirlerini sevmediğim için tabii ki. insanları yanlış yönlendirdiği kanaatindeyim.
    • ''fikrini söylemek'' ile alakalı bir şey demedim ki. hem sevmek ya da sevmemek saçma olmaz. saygı duymak ya da duymamak olabilir.
  13. 54
    Şu sözünü çok seviyorum:

    İnsan da, yaşam da saçmadır; boşunadır, rastgeledir, sağlam hiç bir şey yoktur; ama yine de yaşamak gerekir.

  14. 53
    1957'de kendisiyle bir futbol maçında yapılan röportaj.
  15. 52
    bertrand russell da filozoftur, bu romancı kardeş de. varın spektrumun muhakemesini siz yapın.
  16. 51
    Futbolculuk da yapmış olan yazar/düşünür.
  17. 50
    "Hayat bir şey değildir. İtinayla yaşayınız." sözlerinin sahibi filozof
  18. 49
    Cezayir doğumlu, futbolu çok seven yazar.Lisedeki felsefe hocam sayesinde tanıştım kendisiyle.Yabancı, düşüş,veba, mutlu ölüm hepsi hayatıma anlam katmamda etkili oldu."bazılarının, sadece normal olmak için ne büyük çaba sarf ettiğini kimse fark etmiyor."
  19. 48
    (bkz: şahane)
  20. 47
    yabancı ve mutlu ölüm isimli kitaplarını okuduğum fransız yazar. varoluşçuluk felsefesinin önemli üyelerinden.
  21. 46
    Varoluşçu yazar filozof.Yabancı ve Veba ile tanınmış. Lise yıllarımda ilk yabancıyı okumuştum etkileyiciydi tavsiye ederim
  22. 45
    yabancI adlI kitabInI universitede bir ders icin aglaya aglaya okudum cok sIkIcI geldi
    sonra onun alIntIlarIndan olusan ucuz cep kitabI gibi ince bir kitap aldIm.okudukca cok hosuma gitti.galiba roman/hikaye tarzI eserlerinden cok aforizmalarInI okumak daha guzel olur

    bu arada agIz alIskanlIGIyla camus diyorum kendisinden bahsederken maalesef
  23. 44
    Okumaktan inanılmaz keyif aldığım varoluşçu yazar. 47 yaşında paris’te bir trafik kazasında hayatını yitirmiş ve son romanı olan “ilk adam” yarım kalmıştır.

    Ri ay pi kamü.
  24. 43
    ne zaman adını görsem aklıma camış geliyor. allah affetsin.
  25. 42
    bugün ölüm yıl dönümü olan fransız yazar filozof. kendisini varoluşçu yada absurdist olarak tanımlar. özlemimizle anıyoruz seni.
    sözleriyle rt ve beğeni kasmaya çalışıp, filozoftan çok filozofçu olan, felsefefeyle ilgilenmeyip felsefe üzerinden prim kasan günümüz gençlerine selam olsun. ancak kitaplarının fotoğraflarını paylaşmaya devam gençler. kahve-kitap storylerine devam amınıza koyduklarım.