kayıt

dersim

  1. 1
    tunceli'nin eski güzel adı.
  2. 2
    bir katliama adını vermiş il.
  3. 3
    1935 yılında adı tunceli olan ilimiz. bazılarının "katliam" diye çığırtkanlığını yaptığı olaylar, ülkenin bir bölümünü işgal eden, kendi çıkarlarına yönelik ağalık-şeyhlik sistemi bozulunca isyan çıkaranlara karşı olmuştur. o kadar insan öldü, hede hödö diyen zihniyet, tayyip erdoğan'ın "cehape zihniyeti insanları katletti" diyerek açıkladığı belgelerdeki ele geçirilen tüfek sayısının 8 bin olduğunu ya bilmezler, ya hatırlamazlar...
  4. 4
    birilerinin telkiniyle katliam dedirtilen harekatın yapıldığı tarihte bile son 150 seneden fazla süredir sorun çıkaran bir bölgedir. 1. dünya savaşında onbinlerce türkün katili ermenilere de kucak açmış bir bölgedir*.

    bilgi kirliliği ve bu konuda adam gibi belgeye ulaşımın olmaması nedeniyle birileri tarafından kasıtlı olarak dönemin hükümetinin katliamına maruz kalmakla suçludan mağdura dönüştürülmeye çalışılandır.

    bölgenin coğrafi koşullarının zorluğunu, savaştan yeni çıkmış, toparlanmaya çalışan devletin imkanlarının kısıtlı olduğunu, yurtiçindeki çalışmalar ve yurtdışı* kaynaklı siyasi çekişmelerin yoğun olduğunu bilen kendine ağa/şeyh* diyen birinin liderliğinde ve birilerinden* bağımsızlık vaadi alarak on binlerce insanın silahlanıp bölgedeki karakolları basıp türk birliklerini tamamen katlettiği, iletişim hatlarını kesip bölgeyi resmen türk askerinden ve otoritesinden izole hale getirip savunma mevzileri kurdukları bir yerdir. bölgede, seyit rıza isminde bir aşiret resinin liderliğinde bir isyan çıkmıştır. seyit rıza kimdir? seyit rıza daha 1. dünya savaşı sırasında bölgede varlık göstermeye başlamış bir aşiret reisidir. aşireti ve etki ettiği diğer aşiretler ruslara karşı şehri müdafa etmiş ancak osmanlı ordusuna girmememişlerdir. osmanlı devleti'nin o günkü zor koşulları gereği de bu aşiretlere bağımsız çatışma hakkı tanınmış ve hatta daha sonra ödüllendirilmişlerdir. değişen devlet düzeni, otonomluğunu devam ettirmek isteyen bu aşiret liderinin çıkarlarına ve başına buyrukluğuna ters düşmüştür. ünvanı yani seyitlik peygamber soyundan gelen zatlara verilen bir ünvandır. -gerçekten öyle midir değil midir bilinmez çünkü seyitlik ünvanı osmanlı devletinde çok sıkı şekilde takip edilen ve verilen bir ünvandır. nedeni de bu ünvana sahip olanlar maddi manevi pek çok imkana** ve kolaylığa sahip olmaktadırlar. osmanlının zayıflamaya ve bozulmaya başlamasıyla düzmece soy ağaçlarıyla ve para karşılığı bu ünvanı satın alan pek çok sahte seyit de türemiştir de o yüzden çok kapsamlı arşiv taramaları gereklidir. seyitlikle ilgili daha pek çok şey yazılabilir.- konuya gelecek olursak, dersime harekat yapılmıştır. devletin elindeki imkanlar neyse kullanılarak pek çok harekat yapılmıştır hatta. şeyh sait isyanının musul ve kerkük sorunuyla paralel meydana gelmesi gibi, bu katliam olduğu iddia edilen isyanın da hatay sorunuyla paralel olarak ortaya çıkması aslında bazı şeylerden kesinlikle emin olmaya yeterlidir. bütün bu isyanların da dini bütün olması gereken şeyh, seyit gibi ünvan sahiplerinin liderliğinde çıkmaları da din, dindar anlayışını gözler önüne sermektedir.

    ölenlerin ardında bıraktıkları akrabalarının vs ise devleti suçlayıp, "devlet katliam yaptı, sivil halka saldırdı"demeleri pişkinlik, ikiyüzlülük, şerefsizlik, yalancılıktır. orospu çocukluğudur. sivil halk silah taşımaz. karakol basıp birlikleri yok etmez, telgraf hatlarını kesmez. bunları yapıyorsa ona sivil vatandaş gibi muamele edilemez.

    belgelerle.
    tarihturklerdebaslar.wordpress.com/...
    www.tarihibakis.com/...
    gundem.bugun.com.tr/...

    seyit rıza kimdir?
    alikaya.info/...

    seyyidlik
    tarihvemedeniyet.org/...

    tr.wikipedia.org/... (bilimsel kaynak olmasa da)

    düzeltme: imla.
  5. 5
    dört dağ içinde.
  6. 6
    her ne kadar tunceli'nin eski adı olarak bilinse bile aslında belirli bir bölgenin adıdır.

    Tunceli,erzincan,bingöl,elazığ,muş illerini kapsayan bir eyalet olarak bilinirdi osmanlı devleti zamanında.

    günümüz de ise tunceli sadece dersim adını sahiplenmekte ve bunu bir onur olarak taşımaktadır. çünkü dersim aynı zamanda direnişin ve asi duruşun simgesi haline gelmiştir.
  7. 7
    ders kelimesinin birinci tekil şahıs eki gelmiş hali.
  8. 8
    i.imgur.com/...
  9. 9
    yazın yapılan munzur festivaliyle doğa harikasına davet eden şehir. gerçi her mevsim güzelmiş.
  10. 10
    doğası ve insanı ile kendine hayran bırakan memleket. dedelerden hikaye dinleyemedik ama olsun. bir daha yolum düşer umarım.
  11. 11
    kutu deresinde akşamları ceylanları seyredebileceğiniz, ovacıkta rafting yapabileceğiniz, pertekte su bisikletiyle tarihi kaleye ulaşabileceğiniz eskiden daha yeşil olmasına rağmen hala ormanlık alanı bol sulak memleket.
  12. 12
    halkın gece şehre inen domuzları beslediği, kol kanat gerdiği şehir. bunu öyle zannediyorum ki türkiye'nin başka hiçbir yerinde göremezsiniz.
  13. 13
    hak saklasın, öyle eşsiz bir coğrafya. havası, suyu, insanı bambaşka.

    i.hizliresim.com/...
  14. 14
    Tunceli yazacaktınız herhalde eliniz şey oldu ,nys
  15. 15
    16 şubat'ta beş günlüğüne buradayım. dersim'de olan arqaaşlar varsa paslaşalım, birlikte yüce dersim dağlarının havasını ciğerlerimize çekelim. özlemişim!
  16. 16
    Bir Balıkesir kürdü olarak dersim-Tunceli isim tartışmasının bittiğini görmeden ölecek olmak beni endişelendiriyor. Sonra ülkenin genel "vasat" düşünce tarzı aklıma geliyor. Endişe de yerini hakliliga bırakıyor.

    Makedonya'nın ismi 25 yılda 4 kez değişti. Şimdi sorsam su anki ismini sozluktekilerin yarısı bilmiyordur bile. Valla yalan olmasın az önce gugıldan teyit ettim ben de. Bu değişiklikler oradaki insanların değerini değiştiriyor mu? Oraya artık "midye dolması" dense değişir mi? Makedonya halkı Bunu en ateşli şekilde yaşayan bölgede üstelik. Yunan ayrı, Sırp ayrı uğraşıyor. En sonunda "he tamam Kuzey Makedonya yav he he" dediler. Yeter etti adamlar.

    Bırakın bu işleri. Gerçeklere dönün. isim masturbasyonunun hiçbir şey kazandirmadigini anlayın.
    • sevgili silmaril. keşke durum sizin söylediğiniz kadar basit olsa. şimdi şöyle bir sığ örnek vermek istemiyorum ama şartlar zorluyor. size silmaril yerine mahmut diye seslensem tepki koyarsınız değil mi? fakat diyelim ki benden güçsüzsünüz, size her türlü fiziki ve pskikolojik işkenceyle mahmut olduğunuza iknaa etsem bu hoş bir durum mudur? insan onuru için yaşar yahu. size yapılan böyle faşist bir isim dayatılması sizden sonra bile ifşaa edilmelidir. ben antakyalıyım. memleketimi herkesten ve her şeyden çok severim. bir gün birileri silah gücüyle gelse ve antakya bundan sonra mahmut olacak dese yaşayacağım travmayı düşünemiyorum. olay isim masturbasyonu kadar basit bir olay değil. olay, güçlüler güçsüzlerin üzerine masturbasyon yapamasın olayıdır. her alanda bunu en içimize kadar yaşadığımız günlerdeyiz. bir yerden bir yerine tepki koyulmuş bu iğrençliğin. sizce cesaretlendirmek gerekmiyor mu?
  17. 17
    Kutsal topraklar, şu anda kendisine doğru yol aldığım memleketim. Büyük nenemin, askerler irzimiza geçmesin diye yüzümüze b.k sürüyorduk diye ağladığı, milletvekili mehmet bekaroglunun psikiyatr iken dersim harekatina katılmış bir onbasinin travmatik hikayesinini anlattığı (kurşun harcamamak için tüfek dipcikleriyle, sonra da dipcikler bozulmasin diye odunlarla insanları infaz ettikleri) kutu deresinin kan aktığı, eşimin büyük amcasının cocuk halde askerlerden saklanmak için ormanlarda aç bilac dolaştığını anlattığı memleketim. Ama gel gor ki bugün ki ergen p.clerin, yok ayrılıkçılardi, yok 8 bin tüfek vardi vs diye acimasiz bir katliami savundukları görülüyor. Kendisi de bir ermeni olan sabiha Gökçenin çoluğu çocuğu bombalamasina ama asiretcilik vardi diyen cahil oğlu cahil tayfa, ayni devletin 100 yıldır basi aşiretleri beslediğini silahlandirdigini uyuşturucu.kacakciligi yapmalarına goz yumduğunu umursamaz. Yine ayni p.çler, turkleri katleden ermenileri sakladigimizı idda eder. Evet dersimliler çoluğu çocuğu kadını masumu, senin kanlı ellerinden sakladı korudu. benim ilcemde gavur mahallesi derdik, bir sürü.mahalle var böyle. Bu toprakların halkı hem de senden bin yıl once de burada yasiyorlardi. Velhasıl biz katliamlara uğramış bir halkız yavuzdan bu yana. Sen devletine zeval gelmeyecek diye masturbasyon yaparken bu gerçek değişmeyecek, tarih er geç yüzüne tükürecek senin.
  18. 18
    Lanet edilmesi, kınamanın yetmeyeceği "dersim katliamı"nı akıllara getiren türkiye sınırları içinde bir bölge.
    Tarih hakkında hiçbir şey bilmeyen insanların "isyan vardı, aşiretler vardı, geberdiler" diyebileceği katliam.

    Dersim, Tunceli değildir, dersim il değildir. Dersim bir bölge.1850'li yıllarda Osmanlı'nın; nüfusunun çoğunu Alevi ve Zazaların oluşturduğu Bingöl, Erzincan ve Elazığ'ın bir kısmını kapsadığı bölgeye Desim denilmiştir.

    Yeri gelmişken, en azından ufacık da olsa bir şeyler öğrenmek isteyen, tarih hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere de, tehcir kanunu çıkarıldığında sürülen, öldürülen Ermenilerin çocuklarına ne olduğunu da öğrenmek amacıyla
    Ahmet Cihan'ın Ebruli Kitap'ını (Diyarbakır) okumanızı tavsiye ederim.
  19. 19
    (bkz: kutup sözlük ağlama duvarı) türü başlıklardan sadece bir tanesi.

    ağlayın damınıza konayım. gözünüzdeki yaşlar bitinceye, göz pınarlarınız kuruyuncaya kadar ağlayın, zırlayın, kudurun.

    türkiye cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde yer alan 62 plaka kodlu doğu anadolu ili için;
    (bkz: tunceli)
  20. 20
    (bkz: bunu mu demek istediniz tunceli)

    hahaha.
  21. 21
    Dersim bölgesi coğrafi konumu ve sosyal yapısı itibarıyla yüzyıllardan beri merkezi otoriteye sorun teşkil etmiştir. Son olarak Koçgiri isyanı niteliğinde başlayan ve yayılan hareket birden Dersim sorunu olarak ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine sorunun yatıştırılması
    maksadıyla bölgeye heyetler bile gönderilmiş hatta Atatürk dahi Seyit Rıza'dan sakinliğin korunması için ricalarda bulunmuştur.

    Bu ayaklanmadan sonra Ankara Hükümeti, Dersim'de yeni bir idari yapılanmaya gider. 1922 yılında Dersim, Mamuret-ül Aziz Vilayetinden ayrılarak bir il durumuna getirilir. Dersim, il olarak bu yapısını Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar sürdürür.

    Ancak Dersim sorunu 1937 yılında yeni bir aşama kaydederek büyük bir isyan haline dönüşecektir.