kayıt

Türk dilleri

  1. 2
    Temel olarak iki gruba ayrılır. Ecnebilerin Common Turkic dediği Yaygın Türkçe muhteviyatında dört tane alt grubu ihtiva eder: Oğuz grubu, Karluk grubu, Kıpçak grubu ve de Sibirya grubu. Oğuz grubunda; Türkçe, Azerbaycanca, Gagauvuzca, Türkmence gibi diller yer alır. Kıpçak grubunda; Kırgızca, Kazakça, Başkırtça, Tatarca vb. diller yer alır. Karluk grubunda ise Uygurca ve Özbekçe yer alır. En küçük alt grup olan Sibirya grubunda ise; Yakutça, Tuvaca, Dolganca, Hakasça vb. gibi küçük grupların konuştuğu diller yer alır. Eski Uygurca da Sibirya grubuna dahilken, günümüz Uygurcası Karahanlı etkisinden ötürü Karluk grubuna dahildir.

    Daha küçük olan diğer temel grup ise Oğur grubudur. Hunca, Hazarca, Bolgarca ve Avarca gibi ölü dillerin bu gruba dahil olduğu üzerine kuvvetli bir kanaat vardır ilim çevrelerinde. Bu grubun yaşayan tek örneği olan Çuvaşça, diğer Türk dillerine göre çok farklıdır. Bilhassa telafuz ve sesler diğer gruplardaki diller ile önemli farklılıklara sahiptir. Çuvaşça'nın İtil Bolgarcası'nın devamı olduğu kabul edilir.
  2. 1
    içerisinde bulunduğu Oğuz grubunda anlayamayacağın halk yoktur. ancak açıldıkça kıpçaklara, uygurlara, kendini başka memlekette sanırsın.