kayıt

günah çıkarmak

  1. 1
    hristiyanlıkta bulunan bir inanç. peder bir kabinde, günah çıkaran bir kişi bir kabinde konuşurlar. şimdi bizim inancımızda böyle bir şey yok. allah ile kul arasına kimse giremez diye düşünenlerdenim ama kesinlikle bu sistem toplumun ilerlemesini de sağlamıştır.

    neden? kişi günah çıkarırken müthiş bir iç muhasebeden geçmiş ve özeleştirisini yapmıştır. hatasını görmüş, hata yapmasındaki sebebi düşünmüş, yapmaması için gereken koşulları oluşturmayı düşünmüş bir nevi tövbe etmiştir. "ben yalan söyledim."/"ben zina yaptım." falan demek öyle her yiğidin harcı değildir.

    bizim toplumda ise durum şudur:
    +olm ne yalan söylüyorsun it?
    -ne yalanı lan? vallahi billahi doğruyu söylüyorum.
    +olm şerefsizlik yapma. yalan işte.
    -iki gözüm önüme aksın ki melike'nin götüne bakmadım.
    +ulan şerefsiz götüne bakmadan kızı içirip içirip siktin mi bir de? seni sikerim bak, uzak dur o kızdan.
    -abi ne alakası var? yok öyle bişi. yalan. melike bacımızdır.


    görüldüğü üzere biz de yapılan hata değerlendirmemekte, hata dile getirilmemekte, hata yapılmadığına dair onlarca yemin edilmektedir. değişik bir toplumuz vesselam.
  2. 2
    Dini ritüel olanı hariç kişiden kişiye olanı bana aşırı manasız geliyor.
  3. 3
    (bkz: doing undoing)

    Yapma bozma savunma mekanizması ürünlerindendir.
  4. 4
    Versailles dizisinde dikkatimi çekti. Günah çıkarırken normalde arada bir set olur ve rahip günah çıkaranın sadece sesini duyar. Ama dizide Kral ve kraliçe günah çıkarırken bunu gizli bir şekilde yapmıyorlardı. Ya günah çıkarmanın farklı yolları var ya da dizide büyük bir mantık hatası var.