kayıt

mağusa limanı

  1. 13
    Mağusa limanında hamal olarak çalışan ve teninin esmerliğinden dolayı Arap lakabını almış, Arap Ali’nin hikayesidir bu. Genç yaşta evlenen ve birde çocuğu olan, güçlü, kuvvetli bir delikanlıdır Arap Ali. Ali Hemen hemen her akşam işini bitirdikten sonra çalıştığı limanın hemen yakınında bulunan bir meyhaneye gider ve orada günün yorgunluğunu atmak için bir şeyler içer ve evine gidermiş.
    bir akşam Ali iş çıkışında meyhaneye gitmiş. Bu sefer girdiğinde meyhanede bir uğultu kahkaha ve saygısız tavırlar sergileyen İngiliz sömürgesine ait 7 Hint askerlerini görmüş. Bakışlarını askerlerin üzerine odaklayan Ali’nin bakışlarından rahatsız olan Hint askerleri Ali’nin üstüne yürümüş ve beklemedikleri şekilde Ali’den dayak yiyerek meyhane den ayrılmışlar. Ve bu olay o gece tüm Kıbrıs’a yayılmış. Arkadaşları bu olaydan sonra Ali’ye hemen buraları terk et bunlar seni rahat bırakmaz şeklinde telkinde bulunsalar da Ali’nin kaçmak hiç aklında dahi değildir. Gitmesi gerekenin onlar olduğunu söyleyen Ali içkisini içmeye devam etmiş.

    Ertesi gün Ali yine iş çıkışında aynı meyhaneye gider ve bu sefer meyhanede farklı bir atmosferle karşılaşır. Tüfeklerinde süngü takılı olan aynı 7 Hint askeri onu bekliyordur. İçlerinden bir tanesi Ali’ye doğru hamle yapar. Ali gelen ilk askeri yumrukla yere indirir, fakat kalan 6 askerin süngü darbelerine dayanamaz. En son öfkeli bir şekilde Ali’nin yumrukla yere indirdiği 7. askerde Ali’ye süngüsünü saplar. Hızlıca kan kaybetmeye başlayan Ali’yi 7 Hint askeri sürükleyerek ibreti alem için Mağusa limanına götürür. Ve orada bırakırlar olayı öğrenen Ali’nin eşi hızlı bir şekilde limana doğru koşar ve kanlar içerisinde olan Ali’nin başına gider. Ali’nin ağzından o son sözler dökülür. “iskeleden çıktım yan basa basa Mağusa’ya vardım kan kusa kusa. Mağusa limanı, limandır liman, beni öldüren de yoktur din iman”. Sözleri çıkar ve Ali o dakika canını teslim eder. Ali’nin eşi ise “uyan alım uyan uyanmaz oldun yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun” der. Bu sözleri duyup etkilenen çevre halkı ise bu sözlerden türkü yaparlar.

    alıntıdır... lakin sağlam hikayedir...
    • Git bütün başlıklara entry yaZ.
    • o kadar uydurma ki ancak bu kadar saçma bir şey uydurulur :) ölmeden adam kafiyeyi dayanmıs karısı da devam etmiş ortaya bu sarkı cıkmıs vay be. çevre de duymus hemen sarkı vs. büyük olak.
  2. 12
    liman olduğu her fırsatta belirtilen limandır.

    (bkz: Beni o limana siksen çıkaramazsın)
  3. 11
    şu an selda bağcandan biramı yudumlayarak dinlediğim şarkı. geziden beri ali ismaile ithaf ederim bunu.

    beni öldürende yoktur din iman
    uyan alim uyan
    uyanmaz oldun
  4. 10
    Bir anda takılıverdi dilime aniden. Çok küçükken dinlemiştim hiçbir şey ifade etmemişti benim için. Ama geçen gün, aniden mırıldanmaya başladım. Söylediğim tek şey var "uyan alim uyan, dayanmaz oldun" şarkının tamamını dinlediğim yaşım da 7-8 falan. Bizim radyoda trt fm'i ilk bulduğum gün, o an çalan şarkı.

    İşin bir garip kısmı da şu; ben o günden sonra bir defa bile dinlemedim ki bu türküyü.

    Hani var bir şeyler var biliyorum. Ama bu kadar yıl sonra bir sabah aniden bu şeyi mırıldanıp, ardından da bu geçmişi farkedince, garip oluyor insan.

    Bir tını, geçmişten geliyor.. ama çok huzur veriyor bana. Rahatlatıyor.. dinlendiriyor.
  5. 9
    (bkz: gazimağusa)

    güzel bir kıbrıs türküsü, güzel bir selda bağcan yorumu..

    www.youtube.com/...
  6. 8
    selda bağcandan dinlenmesi gereken bir parça.
    youtu.be/...
  7. 7
    durup dururken dile dolanandır. dinlemeden kurtulunmaz. *
  8. 6
    farklı yorumları mevcuttur.
  9. 5
    (bkz: uyan alim uyan uyanmaz oldun)
  10. 4
    içmesi güzel olan mekandır. balıkçılarla ahbap olmuşsanız teknede taze balık ile rakı içmenin keyfini çıkarırsınız.
  11. 3
    çok güzel bir kıbrıs türküsüdür.

    www.youtube.com/...

    ayrıca saygılarımla (bkz: ali ismail korkmaz)
  12. 2
    artık bir sahibi vardır..

    (bkz: ali ismail korkmaz)

    www.youtube.com/...
  13. 1
    öyle bir şarkıdır kii alır götürür bir daha geri getirmez.

    grup abdal söyler.