kayıt

albert einstein

  1. 1
    * *
    alman fizikçi. atom bombasını yapan ana kadroda aı geçer ancak daha sonraları projeden ayrılmıştır.
  2. 2
    (bkz: aynştayn)
  3. 3
    yerçekiminin nasıl işlediğini bulan zat. *
  4. 4
    adam yine haklı çıkmış. uzay zamanın yapısının kuantum teorisyenlerinin dediğinden daha pürüzsüz olduğunu tespit etmişler.
    kaynak: www.ntvmsnbc.com/...
  5. 5
    inciswf.com/...
  6. 6
    almanyada doğan einstein 1905 yılında oraya attığı izafiyet teorisi( madde ve enerji ilişkisini içeren e:mc üzeri 2 eşitliği) ile akıldadır. bu teori 1925teki genel izafiyet teorisi, bilim adamlarının evrene bakış biçimini yeniden tanımlamıştır. 1921 nobel fizik ödülünü kazanmasını sağlayan fotoelektrik teorisi diğer başarılarındandır.
  7. 7
    Yahudi asıllı Alman fizikçi.
    20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçilerinden biridir. Görecelik Kuramı'nı geliştirmiş, kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik ve kozmoloji dallarına ciddi katkılar sağlamıştır. Kuramsal fiziğine katkılarından ve fotoelektrik etki olayına getirdiği açıklamadan dolayı 1921 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

    Ulm'da doğdu. Çocukluğunu Münih'de geçirdi ve ilk öğrenimini burada yaptı. Lise öğrenimini 1894'te isviçre'de tamamladı ve 1896'da Zürih Politeknik Enstitüsü'ne girdi. Sonradan isviçre vatandaşı oldu ve Sırp asıllı bir kız öğrencisi ile evlendi. Sonra Berlin'de federal patent dairesinde görev aldı. Bu görevden arta kalan zamanlarda çağdaş fizikte ortaya atılmaya başlanan problemler üzerinde düşünmek fırsatını buldu. Önce atomun yapısı ve Max Planck'ın kuvanta teorisi ile ilgilendi. Brown hareketine ihtimaller hesabını uygulayarak bunun teorisini kurdu ve Avogadro sayısının değerini buldu. Kuvanta teorisinin önemini ilk anlayan fizikçilerden birisi oldu ve bunu ışıma enerjisine uyguladı. Bu da onun, ışık tanecikleri veya fotonlar hipotezini kurmasını sağladı. Bu yoldan fotoelektrik olayını açıklayabildi ve bunun kanunlarını buldu. Bu çalışmalarını açıklayan ve 1905 yılında "Annalen der Physik"'te (Fizik Yıllığı) yayımlanan iki yazısından başka, üçüncü bir yazısı daha çıktı ve bu yazıda görecelik teorisinin temelini attı. Teorileri sert tartışmalara yol açtı. 1909'da Zürih Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu. Prag'da bir yıl kaldıktan sonra, Zürih Politeknik okulunda profesör oldu. 1913'de Berlin Kaiser-Wilhelm enstitüsünde ders verdi ve Prusya Bilimler akademisine üye seçildi. isviçre vatandaşı olarak 1. Dünya Savaşı'nda tarafsız kaldı.

    ikinci defa evlendi; bu yirmi yıl içinde birçok özlü inceleme yazısı yayımladı ve bunlarda yavaş yavaş teorilerini geliştirdi. 1921'de Fizik Nobel Ödülü'nü kazandı.

    Yabancı ülkelere bir çok gezi yapmakla birlikte 1933'e kadar Berlin'de yaşadı. O sıralarda Almanya'daki Nasyonal Sosyalist rejimin tutumu dolayısıyla Almanya'dan ayrılmak zorunda kaldı. Paris'te College de France'ta ders verdi; burdan Belçika'ya oradan da ingiltere'ye geçti. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Princeton Üniversitesinde profesör oldu. 1940 yılında Amerikan yurttaşlığına geçti. Princeton'da öldü.

    Matematik ve fizik alanındaki çalışmaları modern bilimi büyük ölçüde etkiledi. Kendisi özellikle zaman ve uzay için düzenlenmiş bağlılık (izafiyet) teorisiyle tanındı. Bu teori üç bölüme ayrılır: Newton mekaniğinin yasalarını değiştiren ve kütle ile enerjinin eşdeğerli olduğunu öne süren sınırlı bağlılık (1905); eğrisel ve sonlu olarak düşünülen dört boyutlu bir evrene ait çekim teorisini veren genel bağlılık (1916); elektro-manyetizma ve yerçekimini aynı alanda birleştiren bir teori denemesi. Bu teorilerin gerçekliği, özellikle büyük kütleler veya hızlar söz konusu olduğu zaman atom fiziği ve astronomi alanında yapılan deneylerle kanıtlanmıştır.

    Ayrıca Einstein, insancıl hareketleriyle de tanındı; barışseverdi, haksızlığa karşıydı. Atom bombasının insanlık için büyük bir tehlike olduğunu biliyordu. Bütün gücüyle atom enerjisinin uluslararası bir kontrole bağlanması için çalıştı.*
  8. 8
    cehennemde cayır cayır yanacaklar listesinde üçüncü sıradadır. izafiyet teorisini bulduğundan 3. sırada yoksa ilk sıraya koyardım.
  9. 9
    atom bombasını yapan kadroda falan olmayan fizikçi.

    fermi'dir atom bombası hususunda bok yiyen zat.

    sadece bu gerzek einstein, sonuçlarını nasıl hesaplayabileceklerinin yolunu açmış bir maldır işin özünde.

    karşı da çıkmıştır bu bombalara. ama bu karşı çıkışta bu mal, eşşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmüştür. adamlar da project manhattan, trinity, hiroshima, nagasaki... neymiş, almanlar nükleer bomba yapacaklar, aman hoca kurtar bizi timur>'un fillerinden. hoca dediğin roosvelt amk, teddy bear'a adını veren malak...

    gerçi karşı çıkış kendi öğrencisinin büyük kısmını yazdığı mektuba imza atmakla kalır.

    bir diğer imzalayan da wigner, hani şu wigner madalyası veriyorlar ya, nobel'den sonraki en taşaklı fizik ödülü.

    erdal inönü'nün sahibi olduğu madalya. ah erdal bey ah, saygı duyduğum tek fizikçiydi...

    neticede fizikçi değil mi einstein?

    al fizikçiyi, vur hukukçuya.
  10. 10
    e=mc2 formülünün sahibi.
  11. 11
    dil çıkardığı fotoğrafı ile ünlenen.
  12. 12

    -- spoiler --

    insanlar ikiye ayrılır iyiler ve kötüler

    -- spoiler --
  13. 13
    fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/...
  14. 14
    pbs.twimg.com/...
  15. 15
    oturup rakı içmek istediğim adamlardan birisidir. yaptığı etkiler, katkılar, zekası falan fıstık bir yana çok güzel bir adama benziyor. öpüyorum kendisini.
  16. 16
    pbs.twimg.com/...

    hala yaşadığı söylenen isim. yukarıdaki de delili.
  17. 17
    okuldan gerizekalı olduğu için atıldığı sanılan kişi. böyle büyük kişiliklere neden geçmişlerine dair insanları gaza getirecek türde hikayeler uydurduklarını anlamıyorum. kızlar tuvaletinde sigara içerek sıçarken yakalanıp okuldan atıldı belki. hep bi 0'dan sonsuza ayağı yapıp olayı dramatize edeceksiniz.
  18. 18
    reis gibi reis valla.

    bir konferans esnasında, iki şeyin sonsuzluğundan eminim izmirli gavatlığı ve evren, sonuncusundan tam olarak emin değilim demiştir.
  19. 19

    -- spoiler için tıklamana gerek yok --

    Günün birinde Albert Einstein’ın bir meslektaşı ona telefon numarasını sorar. Einstein bir telefon rehberi alıp numarasına bakar. Meslektaşı “Kendi numaranı bilmiyor musun?” diye sorar ve şaşırır.
    “Hayır” der Einstein ve ekler, “Bir kitaptan kolayca bulabileceğim birşeyi neden ezberleyeyim ki?”
    Aslında Einstein 2 dakikadan daha kısa sürede bulabileceği hiçbirşeyi ezberlemediğini açıklamıştır.
    Dünyanın en zeki insanlarından biri olarak kabul edilen Einstein bile kolayca ulaşabileceği bilgileri ezberlemekten kaçınıyorsa biz neden hala ezberlemek zorundayız?

    -- spoiler için tıklamana gerek yok --

    yukarıdaki hikaye kolpadır, sağda solda görürseniz inanmayın hemen. bizim vatandaş bayılır zaten içinde bilim adamı, politikacı ismi geçen hikayelere.
  20. 20
    modern fiziğin babası.
    yemek yemeyi unuturmuş çoğu zaman. bazen de yemek için oturduğu masada saatlerce sabit bir noktaya bakıp dalarmış. kim bilir neler düşünüyordu.
  21. 21
    'eğitim, insanın okulda öğrendiği her şeyi unutttuğunda arta kalandır.' sözünün sahibi çağ ötesi deha.
  22. 22
    Ölüm döşeğindeki son sözleri, bakıcısı almanca bilmediği için asla bilinemeyecek büyük adam.
  23. 23
    newsquiz.sciencemag.org/...
    ayaklara dikkat.
  24. 24
    yaygın görüşün aksine matematikte hep başarılıdır. örnek alınası insanların başında gelir.
  25. 25
    yaygın görüşün aksine fizikteki atışlar konusunun testlerini en iyi çözenlerden birisidir. örnek alınası inanların başında gelir.