kayıt

Ulusların kendi kaderini tayin hakkı

  1. 1
    Bir ulusun, her ne olursa olsun, siyasal bağımsızlık hakkını tanımlayan marksizmin olmazsa olmaz koşullarındandır. her ulus bu hakka sahiptir. Lenin tarafından kaleme alınmış sonra yarası gocunan Woodrow Wilson tarafından sahiplenilip, ballanıp ünlü Wilson İlkelerinde sunulmuştur.

    Lenin, Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı

    Wilson İlkeleri

  2. 2
    günümüzde süpergüç devletin umurunda olmayan haktır. onlar diğer devletlere sadece kendilerine nasıl hizmet edebileceği açısından bakar.
  3. 3
    bunu ortaya koyan lenin'in ve ondan sonra gelen sovyet yöneticilerinin pek de umrunda olmayan ilkedir. wilson'ın ne için istediği de malum. ha buna dayanarak bağımsızlık isteyenler, kendi içlerindeki diğer uluslara bağımsızlık verecek mi, orası da ayrı konu.
  4. 4
    Lenin'in ve ondan sonra gelenlerin pek de umrunda olmayan bir haktır kendisi azerilerin kendi kaderlerini tayin hakkını tanımayıp Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetini işgal etmiştir,ondan sonra gelenler de Türk topluluklarının bağımsızlık isteğine karşı çıkıp Basmacı İsyanı'nı bastırmak için ellerinden ne geliyorsa yapmışlardır.
  5. 5
    (kürtler hariç)
  6. 6
    bolşevik devrimin büyük önderi lenin, teorisiyle pratiğiyle büyük bir haysiyetin adıdır.
    ulusların kendi kaderini tayin hakkı lenin'in devrimden önce yazdığı ezilen uluslara bir tahhütnamesidir. devrim'den sonra da her şart ve koşulda bu tahhütüne sadık kalmıştır.

    lenin bu tezini salt kendi devletinde uygulamamıştır. 1919 yılında, anadolu'da ulusal kurtuluş hareketini başlatan kuvayi milliye hareketine kasa kasa altın ve silahla yardım etmiştir. çarlığın işgal ettiği osmanlı topraklarının tümünden tek kurşun atmadan çekilmiştir.

    emperyalizmin en anlaşılır manâdaki sözlük anlamı kurumsallaşmış sömürü düzenidir. lenin, teorisi ve pratiğiyle bilimsel sosyalizmin tutarlılığının ete kemiğe bürünmüş hali iken, bugünkü destekçileri için aynı şeyi söylemek zor. bugün kendisine leninist diyenler, sömürü çarkının başına geçmek için her türlü dezenfarmasyon ve manüpilasyonu yapabilecek karanlık insanlar.
  7. 7
    (bkz: Kürtler hariç)
  8. 8
    (bkz: free will)
  9. 9
    Uluslararası litertürde self determination olarak bilinir.