kayıt

hülagü han

  1. 1
    Hülagü Han

    Köken olarak Türk mü Moğol mu olduğu belli değildir, Cengiz Han'ın torunudur. Babası Tuluy, annesi Sorghagtani Beki'dir. İlhanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk hanıdır. Büyük komutanlardan olan Hülagü Han hayatı boyunca sadece bir savaşta kardeşi Mengü Han'a yenilmiştir. Alınamaz denilen Alamut Kalesini, kalenin bulunduğu tepenin altına tüneller kazarak petrol doldurttu ve tünelleri ateşe vermesi sonucunda tepe patlatılarak Alamut Kalesini fetih etti.

    Bu fetihten sonra Hülagü Han Bağdat'a yönelmiş, Halife Mutasım'a teslim olmasını söylemiş, ret cevabını alınca Bağdat'ı fetih etmiştir. Bir söylentiye göre Halife Mutasım'ı ordudaki askerlerinin atlarına çiğnetmiştir. Fuat Köprülü'nün dediğine göre ise halifeyi bir zindana atmış, orada kaderine terk etmiştir. Halife orada açlıktan ve susuzluktan ölmüştür.

    Bağdat'ı fetih ettikten sonra Bağdat Kütüphanesine girmiş, dini kitapları nehre atmış, bilimsel kitapları ise yurduna götürmüştür. Götürdüğü kitaplar Harezm, Maveraünnehir ve Horasan'da aydınlanmayı sağlamıştır.
  2. 2
    Başbuğ Hülagü Han Bağdat'a girdiğinde Halifeyi keçeye sarıp atlara çiğnetmiş, zevk için tipini sevmediği Arapları öldürmüş, kellelerden kuleler yapmış, Arap kadınları cariyesi yapmış, can sıkıntısından surları, binaları ve kütüphaneleri yıkmış, daha sonra ise halkın büyük bir kısmı kılıçtan geçirilmiştr. Bağdat Kütüphanesindeki kitapların bir kımsını yanına almış bir kısmınıda Dicle Nehrine attırmıştır. Eserlerin mürekkebi suya karışmış ve Dicle Nehri günlerce bulanık akmıştır.
  3. 3
    kuteybe bin müslim'in yaptıklarının aynını yapmış bir diğer güçlü kumandan, orospu çocuğu.

    bu arkadaş da vaktinde orta doğudan iran'a, bağdat'a doğru uzanmış, önüne çıkan ne var ne yoksa katletmiştir. kendisi bastığı kutüphanedeki konuyla ilgili kitapları bile yok edecek kadar arap ve dinlerinin düşmanı bir insandır. halife mutasım'ı atlara çiğnettiği falan söylenir.

    500 sene önce olanların yarattığı bu arkadaş ilhanlı devletinin kurucusu ve cengiz han'ın torunuydu ayrıca.

    edit: kendisinin soyu ve devleti bir iki kuşak sonra müslüman olmuştur ajhjdfh.