kayıt

Simulakrum

  1. 3
    latince "simulare" (taklit etmek) sözcüğünden gelen; taklidiyle, gerçeğin yerini almış olan bir şeyi ifade etmek için kullanılan bir terim.

    felsefede, baudrillard'ın simulacres et simulation kitabının ilk sayfalarında şöyle tanımlanır: "bir gerçeklik olarak algılanmak isteyen görünüm."

    baudrillard'ın 1981 tarihli simulacres et simulation kitabında ileri sürdüğü fikirlerden bazıları şunlardır:

    -- spoiler için tıkla --


    "simulakrum, gerçeğin kopyası değildir, kendi içinde gerçeklik taşır.

    günümüz toplumu, tüm gerçekliği ve anlamı semboller ve göstergeler (signs) ile değiştirmiştir. insan deneyimleri, gerçeğin simülasyonlarından ibarettir.

    simulakra ne gerçeğe giden yoldur, ne de gerçeğe giden yoldan sapma. gerçekliğe dayanmadığı gibi, gerçeği gizlemez de. mevcut yaşamlarımız içindeki kavrayışa göre gerçeklik önemli değildir. simulakra, bu bağlamda anlam taşır.

    simulakra, algılanan gerçekliğin sembolleridir.

    gerçek (real) ya da hakikate (truth) özgü bir perspektifle bir ilişkimizin kalmadığı bir simülasyon çağına girilmiştir. dahası, gerçek bir daha asla geri dönmeyecektir."


    -- spoiler --


    simulakra bir kopya olmasının ötesine geçip, gerçekle olan alakasını tamamen yitirdiğinde hipergerçek oluşur.
  2. 2
    doğada bulunan cansızların, canlılara benzer bir şekilde gözükmesini temsil eden bir terim.
  3. 1
    *

    Jean Baudrillard'e göre orijinali, gerçeği, ilk örneği olmayan; kendisi zaten kopya olan bir şeyin kopyasını anlatan bir terimdir.

    felsefi düşünce harici ise; doğadaki cansız maddelerin kendiliğinden, bir anda veya zamanla bir canlıya benzer biçim almasına ve bu tür durumlara verilen addır.