kayıt

zorunlu din dersi

  1. 1
    avrupa insan hakları mahkemesi'nin türkiye'de yeni bir sisteme geçilerek zaman geçirmeden reforma uğramasını istediği hede.

    www.ntvmsnbc.com/...
  2. 2
    yeni türkiye'de olan derstir. yaşam tarzına karışmayan hükümetimiz nasılda bizi düşünüyor değil mi? hangi dine mensup olursak olalım ucundan din öğrenelim diyorlar.
  3. 3
    Gelecek nesillerin, imanlı nesiller olmasını sağlayacak ders.
    (bkz: Kime göre neye göre)
  4. 4
    din dersi değildir. islam ve ibadet dersi olarak değiştirilse adı daha iyi olur.

    islam da ne kadar öğretilir tartışılır.

    yoksa dinler tarihi, dinlerin yapısı öğretilmelidir. inansınlar diye değil, gerek tarihsel olarak gerek günümüzde çok önemli bir yer kapladığından.

    bende de islam tarihi dersi var mesela, en az eski çağ ege ve yunan uygarlıkları kadar keyifli.
  5. 5
    kesinlikle olmaması gerekendir.

    her insan her aile islamiyeti aynı kafada yaşamıyor sonuçta. bunun şii olanı var, alevi olanı var, sünni olanı var, hristiyanı musevisi var. hatta inanmayanı var.

    çocuklara zorunlu din dersi verildiği taktirde sadece tep tip bir inanışın uygulaması anlatılıyor. gusül abdestinden tutun da namazına vs. bunu her aile çocuklarına öğretilsin istememe hakkına sahiptir. eğer ilkokulda türban takmanın önünü açıyorsan paşam bunun da önünü açacaksın.

    ayrıca tarih ile din dersini aynı yapıda görmek son derece yanlıştır. hiçbir kimse tarihin için islamiyet öncesi ve sonrası türk devletleri anlatılmasın dememiştir. çünkü olay islamiyet olayı değil, tarih öğretme bilincidir.
    şimdi şuna gelebiliriz herkes türk değil, doğal olarak tarihi de öğrenmesine gerek duymayabilir. kabul. bunun yolu belki de alınması gereken derslerin bizzat öğrendiler tarafında seçilmesi gerekliliğidir.

    bu sayede isteyen istediğini öğrenir edebiyat öğrenmek istemeyen öğrenmez, matematik öğrenmek istemeyen, din dersi almak istemeyen almaz. gibi gibi.
  6. 6
    Her ne kadar ismi "din kültürü ve ahlak bilgisi" olsa da islamiyet'in dışındaki bütün dinleri yok sayan bir müfredata sahip ders. hatta müslüman olmayan bir öğrenci, öğretmenin bilgisi dahilinde dersten muaf olup, kantinde çay içebiliyor. sanırım bu da ilk cümlenin kanıtı niteliğinde.
  7. 7
    aslında normal ve gereklidir.

    okullarda verilmesi gereken temel bilimsel bir eğitim şablonu vardır, yüksek öğretim haricinde. ilkokul ve lisede her insanın bilmesi gereken temel insanlık birikimi verilmelidir. bu yapılmamakta. düzeltilmesi gereken şey bu. herkes temel matematik, herkes temel tarih öğrenir. istemek istememek durumu değiştirmez. çocuk neyi öğreneceğine karar verecek durumda değildir.

    ama din dersinin verilme şekli yanlıştır. direkt olarak inanç şeklinde öğretilmektedir, bilimsellikten uzaktır: bu bir. islamiyet öğretilmektedir, din öğretilmemektedir: din islamiyet değildir, islam dindir. bu iki.

    okullarda verilen din dersi beyin yıkamak ve müslüman bireyler yetiştirmek içindir. oysa din gerçekten öğrenilmelidir, içinde yaşıyoruz. bütün tarihimizde yeri var. ama nasıl öğretilmelidir? bilimsel bir şekilde, bütün dinler, hatta genel olarak din kavramı öğretilir, yanında da tarihi verilir. lisede bu çok yüzeysel ve temel şekilde verilebilir. gerisi çocukların araştırma ruhuna ya da uzmanlık alanına bırakılır. tıpkı diğer bilim dalları gibi.

    edit: dini bir bilim olarak görüyormuşçasına bitmiş sonu. o öyle değil. din tarihinden+sosyolojiden bahsediyorum aslında.
  8. 8
    demokrasi ve insan hakları dersi gibi seçmeli olmalıdır. İki ders arasında fark yoktur, biri İslam'ı doğrudan dayatır, biri ise hümanizm denen emperyalist aracını. İkisinde de bu iki dersi sorgulamak ya da dersteki konu hakkında karşıt görüş bildirmek öğretmenin inisiyatifine göre seni zor durumda bırakır.
  9. 9
    (bkz: dinin dersten sayılıp insan hakları ilkelerine eğitimde yer verilmemesi)
  10. 10
    çocukken gördüğüm ders. hepimiz gibi. kim ne zararını gördü? aksine dinleri tanıdım, ateist oldum.

    ebeyenlerin karar vermesi ayrı bir olay zaten buna.
  11. 11
    (bkz: dinde zorlama yoktur)

  12. 12
    Din dersinin olması gerektiğini savunurum. Ancak sadece islamın ve özellikle sünni mezhebinin anlatılması yanlıştır. Bana diğer dinler de değiniliyor diyebilirsiniz ancak diğer dinler 5 sayfa bile tutmuyor 100 sayfalık kitapta. Din eğitimi illaha verilecekse daha modern , daha tarafsız şekilde verilmeli. Gencecik çocukların kafasını yıkayacak hocalar tarafından değil de daha tarafsız hocalar ve kitaplar tarafından olmalı bu.
  13. 13
    Türkiye'de sadece dinin kültürü, ahlakın bilgisi verildiği, bunun da en mücmel surette olduğu dikkate alınarak zorunlu olması dikkate alınmamalıdır!

    (bkz: narkoz)
  14. 14
    Geleneksel eğitim yerine akılcı eğitim veren eğitmenler ile olabilir. Tabi ki zorunlu olmamak şartıyla.
  15. 15
    İçerisinde yüce allah, peygamber efendimiz vs sıfatlar geçen bir kitap bir ders kitabı olamaz ve böylesi bir ders din dersi olarak verilemez.

    En azından sözde büyük dinler, eşit ve nesnel olarak anlatılır ve İslamiyet, hristiyanlık gibi dinler de merak eden öğrenciler için seçmeli ders olarak verilir ise okullarda yer alabilir. Onun dışında yapılan din dersi eğitimi değil, İslamiyet dayatmasıdır.